Koristelhevä

Perennapenkin perustaminen | Podcast #73

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Perennapenkin perustaminen

Kukoistavan perennapenkin perustaminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Suunnittelun lähtökohtana toimivat alueella olevat rakennukset ja niiden tyyli sekä olemassa olevan puutarhan tai tontin luonne ja tyyli. Nämä antavat suuntaviivat perennapenkin muodolle, koolle ja paikalle. Tämän jälkeen perehdytään maalajeihin ja ilmansuuntiin ja aloitetaan tositoimet.

Perennapenkin perustaminen
Ravinteikkaassa maassa perennat viihtyvät ja kukoistavat pitkään.

Perennapenkin muoto ja tyyli

Uuden istutusalueen muotoa tulee pohtia suhteessa rakennuksiin ja ympäröivään puutarhaan. Toimiva lopputulos syntyy kun rakennukset ja puutarhan tyyli korostavat toinen toisiaan.

Kukkapenkin perustaminen
Hyvin perustettu kukkapenkki sopii miljöön tyyliin.
Perennapenkin perustaminen
Rennossa ja vapaamuotoisessa puutarhassa perennapenkit voivat levittäytyä hedelmäpuiden alle.
Perennapenkki
Rehevään perennapenkkiin voi sijoittaa myös muutaman hyötykasvin.

Skandinaavinen minimalismi puutarhassa

Skandinaavinen minimalismi ja pelkistetyt kivitalot vaativat oman tyylisensä yksinkertaisen ja linjakkaan puutarhan. Selkeät yhtenäiset nurmikentät ja niitä reunustavat pyöristetyt muodot luovat sopusointua ja pehmeyttä kokonaisuuteen. Istutusten värit voivat noudattaa minimalistista linjaa harmaan, valkoisen ja vihreän sävyissä. Muutama heinämätäs luo perennapenkkiin graafisyytta ja luonnonmukaisuutta.

Romanttinen cottage garden tyyli

Tyylikkääseen puutaloasumiseen yhdistetty cottage garden tyyli suosii erilaisia puutarhahuoneita talon läheisyydessä. Kaartelevia käytäviä reunustavat runsaskukkaiset ja ryöpsähtelevät kukkameret. Kukkapenkki kaartelee pitkänä käytävän kumpaakin reunaa kehystäen tai vastaavasti puutarhan yhtenäistä nurmialuetta kehystäen. Perennavalintojen sävyissä romanttista tunnelmaa luovat erilaiset pastelliset sävyt. Enlantilaisista puutarhoista ja niiden kukkapenkkien tyyleistä voit lukea lisää artikkelista: Gerdrude Jekyll ja cottage garden.

Muotopuutarhan kukkapenkit

Muotopuutarhojen tyylikeinona on usein matalaksi leikatut pensasaidat, jotka kehystävät symmetrisiä ja kurinalaisia perennapenkkejä. Huolitellun ja noin 20-30cm korkean pensasaidan kehystämänä kasvaa erilaisia perennaistutuksia. Herkkäpiirteiset kasvit tasapainottavat kurinalaisuutta ja jämptisti muotonsa pitävät perennat korostavat kurinalaisuutta ja vievät istutuksen tyyliä kohti parterreistutuksia.

Luonnonmukaiset kukkaniittypenkit

Trendikkäin valinta on luonnonmukaiset ja huolettomat kukkaniittyä muistuttavat istutusalueet. Niiden lajikirjo on luonnonkukkia ja ruohovartisia perennoja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä. Penkin muoto on aiempia vapautuneempi ja leveämpi. Kukkaniittypenkin luonnonmukaisuus tekee siitä lähes huoltovapaan ja näinollen penkin kitkentä ja muut hoitotoimenpiteet eivät vaadi merkittävää pääsyä alueen sisälle. Halutessaan tällaista niittypenkkialuetta voi jakaa pienempiin osiin kapeilla, luonnollisesti kiemurtelevilla poluilla.

Kukkaniitty
Perinteisen kukkapenkin sijaan voi myös perustaa suuren kukkaniittypenkin.

Maanparannus ja perennapenkin perustaminen

Kun perennapenkin tyyli, muoto ja mitat ovat selvinneet on aika perehtyä alueen maalajiin. Kuohkea, ravinteikas ja multava maa takaa yleisimmin perennojen viihtymisen ja kukoistuksen. Pintanurmi kuoritaan pois alueelta ja tämän jälkeen maa käännetään noin 50 cm syvyydeltä. Maan kääntämisen jälkeen alueelle tehdään tarvittavat maanparannustoimet. Maanparannustoimilla perennapenkin kasvualusta tehdään kuhkeaksi, multavaksi, kosteutta ja ravinteita pidättäväksi sekä ph:lta sopivaksi.

Perennapenkin perustaminen
Perennapenkin perustaminen helpottuu kun vetää mittalangat ohjaamaan alueen rajoja.
Maanparannus
Oikeanlaisilla maanparannusaineksilla saa kasvualustasta kuohkeaa, ilmavaa ja humuspitoista.

Savimaan parannus

Tiivistynyt, vettä pidättävä, kylmä ja jäykkä savimaa tarvitsee seuraavia maanparannusaineita:

 • Turve
 • Multa
 • Hiekka
 • Komposti, lehdet, risunpätkät

Moreenimaan parannus

Paljon teräväsärmäisiä kiviä ja hiekkaa sisältävä maa päästää veden ja ravinteet lävitseen. Moreenimaa parannetaan seuraavien maa-ainesten avulla:

 • Komposti
 • Multa
 • Turve

Hiekkamaan parannus

Runsaasti hiekkaa ja pieniä maakiviä sisältävä kevyt ja helposti lämpiävä maalaji kaipaa seurakseen kosteuttasitovia ja humuspitoisia maanparannusaineita:

 • Savi
 • Multa
 • Turve
 • Komposti

Turvemaan parannus

Kuivana kevyt ja huokoinen, märkänä raskas ja vetinen turvemaa kaipaa maan laadun parantamiseksi:

 • Hiekka
 • Savi
 • Multa
 • Komposti
villiintynyt puutarha
Vapautuneen villiintyneessä perennapenkissä rikkakasvitkin näyttävät kuuluvan kokonaisuuteen.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli