Kukoistavan perennapenkin perustaminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Suunnittelun lähtökohtana toimivat alueella olevat rakennukset ja niiden tyyli sekä olemassa olevan puutarhan tai tontin luonne ja tyyli. Nämä antavat suuntaviivat perennapenkin muodolle, koolle ja paikalle. Tämän jälkeen perehdytään maalajeihin ja ilmansuuntiin ja aloitetaan tositoimet.

Perennapenkin muoto ja tyyli
Uuden istutusalueen muotoa tulee pohtia suhteessa rakennuksiin ja ympäröivään puutarhaan. Toimiva lopputulos syntyy kun rakennukset ja puutarhan tyyli korostavat toinen toisiaan.



Skandinaavinen minimalismi puutarhassa
Skandinaavinen minimalismi ja pelkistetyt kivitalot vaativat oman tyylisensä yksinkertaisen ja linjakkaan puutarhan. Selkeät yhtenäiset nurmikentät ja niitä reunustavat pyöristetyt muodot luovat sopusointua ja pehmeyttä kokonaisuuteen. Istutusten värit voivat noudattaa minimalistista linjaa harmaan, valkoisen ja vihreän sävyissä. Muutama heinämätäs luo perennapenkkiin graafisyytta ja luonnonmukaisuutta.
Romanttinen cottage garden tyyli
Tyylikkääseen puutaloasumiseen yhdistetty cottage garden tyyli suosii erilaisia puutarhahuoneita talon läheisyydessä. Kaartelevia käytäviä reunustavat runsaskukkaiset ja ryöpsähtelevät kukkameret. Kukkapenkki kaartelee pitkänä käytävän kumpaakin reunaa kehystäen tai vastaavasti puutarhan yhtenäistä nurmialuetta kehystäen. Perennavalintojen sävyissä romanttista tunnelmaa luovat erilaiset pastelliset sävyt. Enlantilaisista puutarhoista ja niiden kukkapenkkien tyyleistä voit lukea lisää artikkelista: Gerdrude Jekyll ja cottage garden.
Muotopuutarhan kukkapenkit
Muotopuutarhojen tyylikeinona on usein matalaksi leikatut pensasaidat, jotka kehystävät symmetrisiä ja kurinalaisia perennapenkkejä. Huolitellun ja noin 20-30cm korkean pensasaidan kehystämänä kasvaa erilaisia perennaistutuksia. Herkkäpiirteiset kasvit tasapainottavat kurinalaisuutta ja jämptisti muotonsa pitävät perennat korostavat kurinalaisuutta ja vievät istutuksen tyyliä kohti parterreistutuksia.
Luonnonmukaiset kukkaniittypenkit
Trendikkäin valinta on luonnonmukaiset ja huolettomat kukkaniittyä muistuttavat istutusalueet. Niiden lajikirjo on luonnonkukkia ja ruohovartisia perennoja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä. Penkin muoto on aiempia vapautuneempi ja leveämpi. Kukkaniittypenkin luonnonmukaisuus tekee siitä lähes huoltovapaan ja näinollen penkin kitkentä ja muut hoitotoimenpiteet eivät vaadi merkittävää pääsyä alueen sisälle. Halutessaan tällaista niittypenkkialuetta voi jakaa pienempiin osiin kapeilla, luonnollisesti kiemurtelevilla poluilla.

Maanparannus ja perennapenkin perustaminen
Kun perennapenkin tyyli, muoto ja mitat ovat selvinneet on aika perehtyä alueen maalajiin. Kuohkea, ravinteikas ja multava maa takaa yleisimmin perennojen viihtymisen ja kukoistuksen. Pintanurmi kuoritaan pois alueelta ja tämän jälkeen maa käännetään noin 50 cm syvyydeltä. Maan kääntämisen jälkeen alueelle tehdään tarvittavat maanparannustoimet. Maanparannustoimilla perennapenkin kasvualusta tehdään kuhkeaksi, multavaksi, kosteutta ja ravinteita pidättäväksi sekä ph:lta sopivaksi.


Savimaan parannus
Tiivistynyt, vettä pidättävä, kylmä ja jäykkä savimaa tarvitsee seuraavia maanparannusaineita:
- Turve
- Multa
- Hiekka
- Komposti, lehdet, risunpätkät
Moreenimaan parannus
Paljon teräväsärmäisiä kiviä ja hiekkaa sisältävä maa päästää veden ja ravinteet lävitseen. Moreenimaa parannetaan seuraavien maa-ainesten avulla:
- Komposti
- Multa
- Turve
Hiekkamaan parannus
Runsaasti hiekkaa ja pieniä maakiviä sisältävä kevyt ja helposti lämpiävä maalaji kaipaa seurakseen kosteuttasitovia ja humuspitoisia maanparannusaineita:
- Savi
- Multa
- Turve
- Komposti
Turvemaan parannus
Kuivana kevyt ja huokoinen, märkänä raskas ja vetinen turvemaa kaipaa maan laadun parantamiseksi:
- Hiekka
- Savi
- Multa
- Komposti
