Koristelhevä

Perennat ja siemenlisäys | Podcast #28

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Perennat, siemenlisäys

Perennoiden siemenlisäys on antoisaa ja palkitsevaa puuhaa. Tämänkertaisessa podcastissa pureudumme perennoiden kasvattamiseen siemenistä, jaamme vinkkejä ja neuvoja onnistuneeseen siemenlisäykseen ja kerromme tarinoita omista kokemuksistamme. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella.

Perennat, siemenlisäys
Kylvöpuuhia varten on hyvä varata riittävästi ruukkuja, hyvää multaa, hiekkaa ja vermiculiittia.

Erikoisia lajikkeita

Ulkomaalaiset verkkokaupat ovat tulvillaan mitä kiehtovampia perennojen lajikkeita. Useista meille tutuista lajeista on saatavilla väritykseltään tai kasvutavaltaan monia kiehtovia ja erityisiä muotoja. Esimerkiksi perennataimistoilta tuttua ritarinkannusta on saatavilla satoja eri värivaihtoehtoja. Englannissa on muutamia pelkkään ritarinkannuksen lajikkeiden jalostamiseen erikoistuneita siemenkauppoja ja niiden valikoimiin tutustumalla saattaa löytää lukuisia ihanuuksia, joita ei löydy edes hyvinvarustelluista taimistoista. Yksi tällainen ritarinkannuksiin keskittynyt siemenkauppa on Larkspur Nursery.

Siemenkauppojen valikoimiin kannattaa tutustua huolella ja varata tähän puuhaan rutkasti aikaa. Jotkut ulkomailla viihtyvät perennat eivät selviä Suomen talviolosuhteista. Perennojen kylväminen onkin tavallaa tutkimusmatkailijan työtä. Tutki, löydä, innostu ja kokeile. Ovat neljä kylväjän perustoimintoa. Suurimmaksi osaksi perennojen kylväminen on helppoa ja siemenet itävät nopeasti. Toiset lajit taas vaativat vuosien sinnikästä kokeilua ja testaamista ennen kuin löytää oikeat tavat toimia kyseisten siementen kanssa. Hyviä siemenkauppoja on lukuisia ja Versoilevan Siementilaukset 2019 artikkeliin on koottu linkkilista reilu kymmeneen siemenkauppaan.

Perennat ja siemenlisäys
Tyräkin eri lajikkeita löytyy runsaasti ulkomaalaisista verkkokaupoista.

Perennat ja siemenlisäys
Siemenistä on hyvä pitää kirjaa.

Vinkkejä esikasvatukseen

Paras aika aloitta perennojen kylvöt on huhti-toukokuu. Helpoimmalla pääsee kun kaikki kylvökset voi tehdä kasvihuoneessa tai ulkona. Hyvä nyrkkisääntö kylvöpuuhiin valmistautumisessa on se, että varaat riittävästi sterilejä ruukkuja, hyvää multaa, hiekkaa, nimikylttejä, lyijykynä ja vermiculiittia. Näiden varusteiden kanssa kylvöt sujuvat helposti. Hienojakoista hiekkaa on hyvä sekoittaa multaan, jotta kylvöksiä on helpompi kastella ja vesi imeytyy hyvin istutusruukkuihin. Osa siemenistä itää valossa ja tällöin kylvökset peitellään vain kevyesti valoaheijastavalla ja kosteutta sitovalla vermiculiitilla. Toiset siemenet ovat kovakuorisia ja suuria. Tällaisia siemeniä kannattaa liottaa vuorokausi ennen kylvöjen tekemistä. Liotus aktivoi kovakuorisen siemenen ja nopeuttaa sen itämistä. Viimeinen ja tärkein työvaihe on kylvösten huolellinen nimeäminen. Pieniä taimia on aluksi vaikea erottaa toisistaan ja nimeäminen auttaa muistamaan mitä perennaa on kylvänyt.

Tarvikkeet perennojen kylvämiseen

 • Riittävästi puhtaita ruukkuja
 • Hyvää multaa
 • Hienojakoista hiekkaa
 • Vermiculiittia
 • Nimikylttejä ja lyijykynä
 • Kulho suurten siementen liottamiseen
Perennat ja siemenlisäys
Pieniä siemeniä voi kylvää useita samaan ruukkuun

Perennojen koulinta ja kasvatus

Perennojen itämisajat vaihtelevat muutamista päivistä useampiin viikkoihin. Kun pienet taimet ovat itäneet ja kasvattaneet sirkkalehdet voi aloittaa koulimisen. Koulinta vaatii erityistä varovaisuutta ja hyvä apuväline koulintapuuhiin on keittiöstä löytyvä pikkulusikka. Pikkulusikan varsipää toimii minikokoisena lapiona ja sillä saa irroitettua yksittäisiä taimia ilman, että juuret viottuvat. Jokainen taimi koulitaan ja istutetaan omaan puhtaaseen ruukkuunsa. Tämän jälkeen koulitut taimet kastellaan huolella ja niiden annetaan juurtua kunnolla. Muutaman viikon kuluttua koulinnasta voi aloittaa kevyen lannoittamisen kastelukertojen yhteydessä. Viileä ja hyvin tuuletettu kasvihuone tai varjoisa rakennuksen seinusta ovat erinomaisia kasvupaikkoja pienille perennantaimille. Kun taimet ovat varttuneet useamman kuukauden ja niiden olemus muistuttaa jo kyseistä kasvia on aika istuttaa ne omille paikoilleen puutarhaan tai ruukkupuutarhaan. Monet keväällä kylvetyistä perennoista ehtivät kukkia jo ensimmäisen kesän aikana.

Perennat ja siemenlisäys
Pienet taimet koulitaan varttumaan omiin ruukkuihin.
Perennat ja siemenlisäys
Varovainen käsittely takaa taimen hyvän kasvuunlähdön.
Perennat ja siemenlisäys
Kasvihuone tai varjoinen seinusta on erinomainen paikka perennojen esikasvatukselle

8 kommenttia artikkeliin ”Perennat ja siemenlisäys | Podcast #28”

 1. Kiitos ihanista ja inspiroivista podcasteista! Olen aloitteleva puutarha harrastaja. Sain tästäkin podcastista ja artikkelista paljon ideoita ja vinkkejä. Odotan aina tiistain podcastia innolla.

  Vastaa
 2. Kylläpä kuumottelisi laittaa omat perennat itämään. Ainut että näin kerrostaloasujan puutarha on mökkipiha kauempana, joten pihalla ei pikkutaimia pysty kasvattamaan. Onnistuisikohan kotona ikkunalla? Jos niin olisiko varjoisa vai aamuaurinkoinen parempi?

  Vastaa
  • Ehdottomasti kannattaa ainakin kokeilla. Erityisesti ritarinkannukset, punahatut ja piikkiputket ovat kovasti helppoja. Lähtisin kokeilemaan kasvatusta varjoisan ikkunan puolella ainakin siihen asti, että itävät kunnolla.

   Vastaa
  • Tuolla systeemillä saa kivasti puutarhasta ja tontilta siivottua ylimääräisiä oksia, pajuja ja muita puunalkuja. Veistää nimelle paikan ja antaa kuivua muutaman päivän niin lyijykynä tarttuu hyvin kiinni.

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli