Koristelhevä

Perennojen esikasvatus siemenestä | podcast #112

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

perennojen esikasvatus siemenestä

Perennojen esikasvatus siemenestä on helppoa ja edullista. Tarvitset vain kiinnostavan valikoiman erilaisten perennojen siemeniä, puhtaat istutuskennot sekä tuoretta multaa. Ulkosalla perennojen esikasvatus hoituu lähes itsestään.

sinikatanan taimet
Perennojen esikasvatus on palkitsevaa puuhaa. Pienten taimien varttuessa oppii myös tunnistamaan eri taimet.

Näin kylvät perennan siemenet

Talven taittuessa kohti kevättä on aika aloittaa perennojen esikasvatus. Helpoimmalla pääsee kun siemenet kylvää ulos heti pakkasten mentyä, sillä perennojen siemenet tietävät milloin on oikea aika lähteä kasvuun.

  1. Valitse suojaisa ja hieman varjoisa talon tai ulkorakennuksen seinusta.
  2. Täytä puhtaat kylvökennot tuoreella mullalla.
  3. Kylvä kuhunkin kennoon kolmesta viiteen siementä ja peittele siemenet kevyesti vermikuliitilla tai hienolla hiekalla.
  4. Merkitse kylvökset huolella, jotta tunnistat taimet myöhemmässä vaiheessa.
  5. Vie kennot valitsemallesi seinustalle.
  6. Kastele säännöllisesti.
Perennan siementen kylvö
Kylvä kuhunkin kennoon useampi siemen ja peittele siemenet kevyesti hienolla hiekalla tai vermikuliitilla.
Perennojen siemenet
Lue huolella siemenpussien kylvöohjeet ja merkitse kylvöksiin kylvettyjen siementen laji ja lajike.

Kouli pienet taimet

Pienet taimet koulitaan kun ne ovat saavuttaneet 3-4 senttimetrin mitan. Koulinnassa jokainen pieni taimi istutetaan erikseen omaan ruukkuunsa. Näin taimi rotevoituu ja yksittäiset taimet ovat helppo istuttaa myöhemmin kesällä oikeille paikoilleen. Koulinnassa voi käyttää apuna erillistä koulintalapiota tai pikkulusikan varsipäätä. Muistathan käsitellä pieniä taimia varoen! Koulitut taimet saavat rauhassa juurtua uusiin ruukkuihin. Säännöllinen kastelu edesauttaa pieniä taimia juurtumaan.

Yksittäisten taimien vartuttua noin kymmenen sentin mittaisiksi on aika istuttaa ne oikeille paikoilleen puutarhaan. Istutuksen yhteydessä kasvualustalle on hyvä tehdä perusparannus ja lannoitus pitkävaikutteisella lannoitteella.

perennojen esikasvatus siemenestä
Käsittele varoen pieniä taimia koulintavaiheessa. Apuna voit käyttää pikkulusikan varsipäätä.
Perennojen esikasvatus ja koulinta
Tiivistä koulitun perennan taimen multa kevyesti ruukun pinnasta.

Perennojen esikasvatus avaa uusia mahdollisuuksia

Perennojen siementen lajikekirjo on moninkertainen suhteessa taimistoilla oleviin perennojen tarjontaan. Esimerkiksi perinteistä ritarinkannusta löytyy siemeninä useita kymmeniä erilaisia lajikkeita, joiden kukkien värisävyt vaihtelevat hennon vaaleanpunaisesta, kermanvalkoiseen ja erilaisten sinisten sävyjen moninaiseen kirjoon. On myös useita perennalajeja, joita ei juurikaan löydy taimistoilta. Tällaisia ovat esimerkiksi ihastuttava sinikatana.

Sinikatana
Sinikatanat ovat kiitollisia perennoja. Niiden siemenet itävät helposti ja perenna kukkii kiitollisesti aina pakkastentuloon saakka.
Ranskantulikukka
Ranskantulikukkien sävykirjo muuttuu moninaisemmaksi kun siemeniä tila ulkomailta ja kasvattaa itse nämä ihanat kukkijat.
Rintarinkannus
Ritarinkannuksia löytyy kymmenissä ja taas kymmenissä eri sävyissä kun hieman tutkii siemenluetteloita ja verkkokauppoja.

Lisää ihanista perennoista pääset lukemaan Versoilevan sivuilta kategoriasta perennat.

Yksi kommentti artikkeliin ”Perennojen esikasvatus siemenestä | podcast #112”

  1. Kiitos mahtavasta vinkistä! Tätä haluan kokeilla. Sopiiko tähän kaksivuotiset (?) siemenet, esim. koristeporkkana tai idänunikko? Marie

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli