Koristelhevä

Perennojen jakaminen | Podcast #38

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Perennojen jakaminen, tillipioni

Perennojen jakaminen on syytä tehdä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Mutta me Katin kanssa emme ole aina noudattaneet tätä ohjetta. Kuuntele yllä olevalla soittimella meidän podcast aiheesta ja rohkaistu perennojen jakamispuuhissa. Podcastissa on vinkkejä, kokemuksia ja naurunremakkaa.

perennojen jakaminen, kuolanpioni
Pionit voi jakaa samoin kuin muutkin perennat.
perennojen jakaminen, potager
Potagerin perustaimisto koostuu puhtaista jakotaimista

Milloin perennojen jakaminen kannattaa tehdä?

Vaikka useissa lähteissä ohjeistetaan jakamaan perennoja aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, mikään ei estä tekemästä jakamista myös kesällä. Tällöin pitää vain huolehtia riittävästä kastelusta siirtovaiheessa. Kevään ja syksyn etuna ovat viileämmät ilmat ja maakosteus, mikä helpottaa perennojen juurtumista. Mutta useimmat perennat ovat sitkeää sorttia, eivätkä hätkähdä siirtelystä kasvukauden aikana, kunhan huolehtii riittävästä kastelusta.

perennojen jakaminen, särkynytsydän
Vahvajuurinen särkynytsydän lähtee erinomaisesti jakopaloista kasvamaan

Vinkit jakamiseen

Jakamiseen kannattaa varata pressua tai muovisäkkejä, etenkin jos haluaa nurmialuiden tai kukkapenkkien lähistöjen murskealueen säilyvän puhtaana mullasta. Jakamistyö on yleensä voimia vaativaa ja suuria juurakoita siirrellessä ja jaettaessa ei voi säästyä mullan sinkoutumiselta ympäriinsä. Suojauksen lisäksi kunnon pistolapio, puukko ja jopa saha saattavat olla tarpeen. Perennat kannattaa kaivaa reilusti maasta ylös ja kun paakku on saatu kokonaisuutena nostettua ylös istutuskuopasta alkaa jakaminen. Ylimääräisiä multia voi hieman yrittää ravistaa paakusta ennen jakotoimenpidettä. Tämän jälkeen juuripaakusta irroitetaan pistolapiota ja puukkoa apuna käyttäen palasia.

Palaset istutetaan mahdollisimman nopeasti uusille paikoille tai lahjoitetaan tutuille. Näin kasvi ei pääse liikaa kuivahtamaan. Jos jakopaloja ei istuteta heti, ne voidaan laittaa astiaan, jonka pohjalla on vettä. Astiaa kannattaa säilyttää varjoisessa paikassa, jottei päivällä porottava aurinko pääse kuivattamaan taimia liikaa. Useimmat perennat hyötyvät jakamisesta ja niiden kukinta saattaa parantua jakamisen jälkeen.

perennojen jakaminen, metsätyräkki
Tämä metsätyräkki on alkujaan saatu jakotaimena Saaripalstan Sailalta

Perennojen jakaminen on ekoteko

Perennojen jakaminen on parhaimmillaan yhteisöllistä puuhaa. Facebookin lukuisat perennojen vaihtoryhmät ja yhteisölliset kylätapahtumat ovat omiaan hengenheimolaisten löytymiseen ja uusien puutarhaystävien tapaamiseen. Perennojen vaihdossa hyvä pistetään kiertämään ja parhaimmillaan vanhat, terveet kannat säilyvät sukupolvelta toiselle. Vaihtaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan eikä siihen tarvita pitkiä rahteja ja kuljetuksia.

4 kommenttia artikkeliin ”Perennojen jakaminen | Podcast #38”

 1. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta tuokiosta!
  Perennojen jakaminen on tosiaankin helppoa. Jaoin syksyllä keltapäivänliljan ja jakopala unohtui maan päälle puiden juurelle talveksi. Keväällä se alkoi aikaisin vihertämään, halkaisin sen kahteen osaan ja istutin maahan. Hienosti on lähtenyt kasvuun. Päivänliljani on kyllä vanhaa kestävää kantaa, joka leviää vähän liiankin kovasti 🙂

  Vastaa
  • Kiitos kivasta palautteesta. Perennojen jakaminen todellakin on helpompaa kuin oletetaan ja erityisesti vanhat lajikkeet ovat uskomattomia selviytyjiä. Meillä on myös vanhaa päivänliljakantaa, mikä on erityisen sitkeää ja voimakkaasti leviävää.

   Vastaa
 2. Kati Keskeytti Johannan juuri mielenkiintoisessa kohdassa eli kun laitat vettä 5 tai 10 litraa istuttaessa niin mitä sitten? Kuinka paljon kastelua tarvii jatkossa?

  Vastaa
  • Piti oikein itsekin etsiä kohta. Oli niin naurun remakkaa 😉 Loppu onkin sitten karuakin karumpaa. Eli veden imeydyttyä täytän kuopan mullalla ja tiivistän jaloilla pinnan tiiviiksi. Sitten se onkin siinä. Ensimmäinen ja viimeinen kastelu. Tämän jälkeen perenna saa itse kehittää juuristoa ja lähteä kasvuun.

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli