Koristelhevä

Perhospuutarha | Podcast #26

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Kutsu perhoset puutarhaan rakentamalla suojaisa piha, jossa on sopivia ravintokasveja niin toukille kuin perhosille. Niiden seuraaminen on mukavaa puuhaa. Oma perhospuutarha on ekoteko parhaimmillaan.

Luonnonkasveja puutarhaan

Perhosilla on oma luontainen ravintokasvi, jota ne suosivat. Toukkavaiheessa maistuu eri kasvi kuin perhosena. Vaikka perhosille maistuu monen perennan ja kesäkukan mesi, tarvitsee toukka suosimansa luonnonkasvin. Jos haluat todellisen perhospuutarhan, istuta koristekasvien rinnalle myös luonnonkasveja. Helpoin valinta on nokkonen. Rajua rikkaa ei tarvitse istuttaa paraatipaikalle. Jos kompostin tai liiterin takana on tilaa, siirrä nokkonen sinne. Se kutsuu erityisesti nokkosperhosen, amiraaliperhosen ja herukkaperhosen toukkia. Kun koteloituneesta toukasta kuoriutuu perhonen, jää se nauttimaan myös puutarhasi mesikasveista. Istuta luonnonkasveja kuten keto-orvokkia, etelänruusuruohoa, niittynätkelmää ja mäkitervakkoa kivikkoon. Niukkaravinteisessa pohjassa vahvakasvuiset luonnonkasvit eivät leviä liikaa. Myös maksaruohot kelpaavat perhosille. Apollo nauttii erityisesti isomaksaruohosta ja valkomaksaruohosta.

Mesikasveja perennapenkkiin

Helpota perhosten työtä. Siivekkäät löytävät parhaiten mesikasvien luokse, kun teet perennapenkeista suuria. Silloin perhosen on helppo lentää kukasta kukkaan. Kukkapenkissä voi olla muitakin perennoja kuin perhosten suosikkeja. Riittää, kun istutat sinne tänne suosikkeja. Kaunopunahattu on takuuvarma perhosmagneetti. Kuhina käy myös erilaisten koristeminttujen, piikkiputkien, törmäkukkien ja ängelmien luona. Muista, että samat kasvit ovat muidenkin ötököiden suosikkeja. Kultakuoriaiset ja kimalaiset löytävät nopeasti samoille apajille. Se perhospuutarhassa onkin parasta. Samalla vaivalla hyödytät monia lajeja ja parannat luonnon monimuotoisuuden mahdollisuuksia.

Perhospuutarha kaipaa suojaa ja lämpöä

Perhoset ja toukat tarvitset suojaa ja lämpöä. Parhaiten ne viihtyvät aurinkoisessa ja avoimessa pihassa, jossa on rakenteita tai puita, jotka pysäyttävät tuulen. Suojaa tuovat pihan rakennukset (talo, varasto, autotalli, grillikatos, kasvihuone). Pensasaidat, pergolat ja suuret puut ovat tehokkaita tuulensuojia. Puilla on muukin merkitys. Kevään ensimmäiset perhoset rakastavat mahlaisia puita. Paras perhospuu on raita. Haapa puolestaan ruokkii haapaperhosen toukkia. Koska kevät ei tarjoa vielä niin paljon mesikasveja, ei mahlaisten puiden merkitystä voi väheksyä. On syytä muistaa, että perhosia on muulloinkin kuin loppukesästä, jolloin perhosten määrä on runsaimmillaan.

Idänsinililja on yksi parhaista kevään mesikasveista. Perhosten lisäksi niistä nauttivat myös muut mettä syövät hyönteiset.

Ruukkupuutarhan mesibaari

Monet kesäkukista ovat perhosten suosikkeja. Erityisesti siivekkään nauttivat jättiverbenasta, punakosmoskukasta ja laventelista. Monet yrteistä houkuttavat perhosia, jos päästät yrtit kukkimaan. Ruuhkaa on taatusti iisopin, mäkimeiramin ja minttujen luona. Mesikasvit on ainoa tapa houkutella perhosia parvekkeelle ja terassille. Voit samalla auttaa perhosia muutenkin, jos kesä on erityisen kuuma. Jätä tarjolle pehmenneitä hedelmiä, jonka nestettä perhoset pääsevät imemään. Muista, että perhonen ei voi laskeutua nesteeseen. Voit antaa hedelmänpalojen imeä nestettä ennen kuin asetat palat esille.

2 kommenttia artikkeliin ”Perhospuutarha | Podcast #26”

 1. Tää kuulostaa niin ihanalta, mutta täällä suunnalla varsinaisena vitsauksena on Lehtokotilo, joka hyötyy myös Nokkosesta, risukosta ja luonnontilassa olevista alueista. Harmi, ehkä joskus sekin saadaan aisoihin, mutta toivottavasti siinä vaiheessa ei ole tullut hävitettyä myös muita hyönteisiä.

  Mut täytyy taas kiittää teitä näistä podcasteista! Huomaan odottavani Tiistai aamuja, jotta pääsen jälleen uuden jakson pariin 😊 Toivottavasti jaksatte jatkaa näiden parissa vielä pitkään!

  Vastaa
  • Onneksi perhosen toukille voi varata varsin erilaisia kasveja. Niitystä on ravintoa ja suojaa niin perhosille kuin toukille. Perhosten toukkien ruokakasveja kannattaa katsoa perhoskohtaisesti. Itselle esimerkiksi haapa oli yllätys.

   Ja kiitos kivasta palautteesta! Tämän voimin jaksetaan montai tiistaita 😊

   Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli