Koristelhevä

8 vinkkiä – Pienen pihan suunnittelu | Podcast #103

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pieni-puutarha-versoileva

Pienen pihan suunnittelu on tarkkaa hommaa. Jokainen neliö on merkittävä, kun rajalliseen tilaan haluaa mahduttaa erilaisia toimintoja, elämyksellistä koettavaa ja kaunista nähtävää. Se on kuitenkin mahdollista, kun suunnittelee pihan huolella. Poimi artikkelista vinkit, ja suunnittele oma unelmiesi piha!

pienen-pihan-suunnittelu-versoileva
Myös pieneen pihaan voi luoda kauniin ja kukoistavan puutarhan!

1. Valitse pihan tyyli

Tutustu eri tyyleihin, valitse mieleinen ja pidä siitä kiinni. Pienessä pihassa kaikki on nähtävillä kerralla. Linjakas piha on kaunis ja helppo katsella. Ota valinnassa huomioon talon rakennusvuosi ja tyyli. Voit tehdä rohkeitakin valintoja, jos uskot, että piha sointuu talon pariksi. Pieneen pihaan voi soveltaa myös tyypillisesti isompaan alaan tarkoitettua tyyliä. Riittää, että mittakaavan muuttaa pieneen pihaan sopivaksi. Toteuta esimerkiksi oma cottage garden tai muotopuutarha. Pihasuunnittelijan neuvontakäynti aukaisee monesti monta ongelmaa kerralla, jos pohja aiheuttaa päänvaivaa.

2. Valitse muotokieli

Valitse pihaan pyöreän pehmeä tai kulmikas muotokieli. Katso esimerkkikuvia ja mieti mikä puhuttelee sinua. Muotokielessä pysyminen on yhtä tärkeää, kuin yhtenäinen puutarhatyyli. Näiden kahden on hyvä sointua toisiinsa sekä talon tyyliin.

3. Sijoita toiminnot ja huomioi mittakaava

Suunnittelun tärkein seikka on sijoittaa pihaan toiminnot niin, että ne ovat käytännölliset ja istuvat kauniisti pihaan. Pienessä pihassa on tärkeää huomioida mittakaava. Suunnittele toiminnoille riittävästi tilaa, ja karsi toimintojen määrästä, jos tila loppuu kesken. Piha pysyy tasapainoisena, kun toiminnot eivät ole kooltaan liian suuria. Jos haluat paljon oleskelutilaa, yhdistele terassia ja patiota. Näin yhtenäistä pintaa ei synny liikaa suhteessa kaikkeen muuhun. Mitoita oleskelualueet toimintojen ja kalusteiden mittojen mukaan. Nurmikkoa riittää yllättävän pieni läntti. Jätä myös tyhjää tilaa, jotta piha ei tunnu tukkoiselta.

4. Huomioi vertikaalisuus

Suunnittele pihaan ainakin pari korkeampaa elementtiä. Tee harkittu valinta, koska puita ja rakenteita on haastava muuttaa myöhemmin. Korkeita elementtejä ovat esimerkiksi yksittäinen hedelmäpuu, pienet rungolliset puut (kuten rungollinen pikkusyreeni), säleiköt ja pergolat. Korkeat elementit luovat pihan rungon ja muokkaavat tilasta täysin erilaisen. Siksi ne ovat tärkeitä jokaiselle pihalle.

5. Valitse aita

Valitse pihaan aita tai muu vastaava rajaava elementti, jos se on pihan kannalta tärkeä. Valintaa rajoittaa usein talonyhtiö sekä kunnan kaava. Tarkista etukäteen mihin aidan saa sijoittaa, kuinka korkea ja millainen se saa olla ennen kuin teet lopullisen valinnan ja hankinnan. Valmiita aitamalleja on paljon. Niiden lisäksi pihaan voi istuttaa leikattavan tai vapaasti aidantavan pensasaidan. Huomioi, että näistä ensimmäinen vie tilaa huomattavasti paljon vähemmän.

6. Leikittele kasvimaailmalla

Valitse pihan kasvit tarkoin, sillä pieneen tilaan mahtuu kasveja vain rajallisesti. Tee unelmiesi kasvilista ja pysyttele siinä. Valitse listalle vain kasveja, jotka soveltuvat pihasi valo- ja kasvuolosuhteisiin. Pieneen pihaan mahtuu yllättävän paljon, kun valitset hieman pienempiä kasveja. Selvitä etukäteen kasvin lopullinen koko. Myös puuvartisista on tarjolla paljon pieniä ja kääpiömuotoisia vaihtoehtoja. Pensaat jotka kestävät reipasta leikkaamista ovat aina loistavia. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset pienet angervopensaat.

7. Valitse pihaan sopivat kalusteet

Pieneen pihaan sopivat pienet ja hieman kevyemmät kalusteet. Kalusteiden tulee olla samassa mittasuhteessa kuin pihakin. Hyvät pihakalusteet ovat monikäyttöisiä. Esimerkiksi taitettavilla kalusteilla saa helposti lisää istumatilaa, mutta kalusteet saa helposti syrjään. Muista, että koko piha kaipaa kalusteita. Pieni penkki tai kaksi tuoli ja pöytä pihan perällä tekevät puutarhasta asutun oloisen. Kalusteet ja koristeet myös korostavat kauniisti kasvimaailmaa.

8. Pidä piha siistinä

Pienessä pihassa kaikki korostuu – myös epäjärjestys ja hoitamattomuus. Pidä piha siistinä. Huolehdi leikkuista, kitkemisestä ja järjestyksestä. Määritä työkaluille paikat ja vie tavarat aina paikoilleen, kun olet lopettanut hommat. Timmit leikkaukset (pensaat, nurmikko) antavat pihalle viimeistellyn ilmeen.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli