Satoa saadakseen ei tarvita kasvimaata tai suurta puutarhaa. Hyötyviljely onnistuu mainiosti myös pienessä tilassa. Terassi, parveke tai lämmin seinusta, niissä kaikissa saa mukavasti satoa. Hyödyntämällä tilaa ylöspäin erilaisten seinäritilöiden, amppeleiden ja hyllyjen avulla pieneenkin tilaan saa mahtumaan maistuvan keittiötarhan. Toimiva hyötypuutarha kysyy enemmän mielikuvitusta kuin tilaa.

Esimerkiksi maissi kasvaa suoraan ylöspäin ja tarvitsee vain vähän tilaa. Sitä voi kasvattaa ruukuissa, laatikoissa tai valmiissa kasvatussäkeissä. Lämpöä keräävä kasvupaikka, kuten rakennuksen seinusta, varmistaa maissin kypsymisen myös Suomen kesässä.

Yrtit ovat maistuvia ja erittäin kauniita ruukkuistutuksissa. Yhdistele yrttejä keskenään tai kesäkukkien kanssa. Yrttien vaihtelevat lehtimuodot ja värisävyt tekevät istutuksista koristeellisia. Lisäämällä yrttiruukkuun esimerkiksi sarviorvokkeja tai tuoksupelargoneja voit napsia syötäviä kukkia leivonnaisiin, salaatteihin ja kesäjuomiin.
Lähes kaikki vihannekset sopivat viljeltäväksi pienessä tilassa. Tutkaile tarjontaa, sillä nykyään löytyy myös ruukkukasvatukseen kehitettyjä lajikkeita. Esimerkiksi patiokesäkurpitsa on hillittykasvuinen ja tekee normaalia pienemmät lehdet. Satoa saa kuitenkin runsaasti. Pensastomaatit eivät tarvitse tuentaa ja chilit kukoistavat ruukussa parvekkeen lämmössä. Eksotiikkaa saa esimerkiksi munakoisolla tai pienen tilan persikkapuulla.

Erilaiset kääpiöhedelmäpuut ja rungolliset herukat tuovat näköä ja korkeuseroja pienen tilan hyötypuutarhaan. Tuttu peruna antaa satoa myös pussissa kasvatettuna ja raparperi ruukussa tuo tilaan rehevyyttä. Monikäyttöinen mangoldi tai tukea vasten hanakasti kiipeilevä malabarinpinaatti viihtyvät nekin isossa ruukussa. Näistä riittää sekä silmäniloa että syötävää pitkin kesää.

Pienen tilan hyötypuutarha – ota nämä seikat huomioon!
- Kasvatusastian koko. Mitä pienempi ruukku, sen tiheämmin sitä pitää kastella. Tarpeeksi suuressa astiassa riittää multatilaa. Kosteustasapaino on helpompi säilyttää ja ravinteet riittävät pidempään.
- Kasvupaikka. Huomioi ilmansuunta, sillä se vaikuttaa valon määrään. Valon määrä taas vaikuttaa kasvivalintoihin.
- Aikaiset lajikkeet. Valitsemalla aikaisia lajikkeita varmistat sadon saannin.
- Kastelu ja lannoitus. Huolehdi säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta. Katoksen alla kasvit eivät pysty hyödyntämään sadevettä. Aurinkoisella eteläparvekkeella vettä kuluu runsaasti.
- Hyödynnä korkeussuunta. Pieni tila asettaa rajoja viljelylle. Hyödynnä myös seinät ja katto. Käytä hyllyjä, amppeleita ja erilaisia tukia.
