Koristelhevä

Pienten eksoottisten puiden talvetus

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kalamondiini-kastelu-versoileva

Pienten eksoottisten puiden talvetus on helppoa, kun löytää sopivan paikan puille. Kokonsa puolesta ne vaativat hieman tilaa sekä valoa ja viileyttä. Onneksi puut ovat luonteeltaan joustavia. Puut saattavat hyvinkin talvehtia, vaikka paikka ei olisi täysin optimaalinen.

Pienten-eksoottisten-puiden-talvetus
Pienet puut voi talvetta pelargonien kanssa samassa paikassa. Olosuhdevaatimukset ovat kasveilla samat. Lue pelargonin talvetuksesta täältä.

Paikka talveksi

Suurin osa pikkupuista hyötyy valosta ja viileydestä talven aikana. Esimerkiksi laakeripuu, oliivipuu ja erilaiset sitruspuut viihtyvät tällaisissa olosuhteissa. Optimaalinen lämpötila talvetuksen aikana on 10–15 astetta. Jos viileää verantaa, mökkiä tai tilaa ei löydy on ikkunan vierus paras paikka. Ikkunan vieressä lämpötila on usein pari astetta viileämpi kuin muualla huoneessa. Runsas valo parantaa talvehtimisen mahdollisuutta. Jos kasveja on runsaasti ja talossa on ylimääräinen huone, kannattaa harkita sitä talvetustilaksi. Suljettu patteri ja ovi pitävät lämpötilan hieman alhaisempana.

Aitoviikuna poikkeaa muista välimerellisistä kavereistaan talvetuksen suhteen. Puu pudottaa lehtensä syksyllä ja nauttii talvesta mieluiten pimeässä. Viileä varasto tai autotalli on viikunalle paras paikka. Lämmön tuli pysyä 10 asteen tietämillä. Jos pimeää paikkaa ei löydy, kannattaa kokeilla talvehtiiko viikuna muiden pikkupuiden tapaan viileässä ja valoisassa paikassa. Se on täysin mahdollista, joskin talvehtiminen voi olla oikukkaampaa.

On hyvä muistaa, että kasvit eivät ole ehdottomia. Jokaisen kasvin hoidolle on suositus. Siitä huolimatta kasveille kelpaa usein myös kyllin hyvä vaihtoehto. Kokeilla kannattaa aina!

Pienten eksoottisten puiden talvetus ja hoito

Pienten puiden hoito on talvella helppoa. Lepokaudella kasvit eivät tarvitse lisäravinteita lannoituksen muodossa. Myös vettä annetaan niukasti. Mitä viileämpi tila, sitä vähemmän vettä. Sopiva kasteluväli on noin kaksi viikkoa, jos kasveilla on kookkaat ruukut. Seuraa kasvin vointia. Paikka ja ruukku vaikuttavat paljon veden tarpeeseen. Saviruukku kuivuu nopeammin kuin muoviruukku.

Veden- ja ravinteiden tarve lisääntyy vasta kevättalvella. Kasveille on syytä vaihtaa kokonaan tai osittain multa helmi-maaliskuun vaihteessa. Samalla kastelua ja lannoitusta lisätään asteittain. Maaliskuusta eteenpäin kasveja on syytä hoitaa viikottain. Puita lannoitetaan kuten viherkasveja kasteluveden mukana. Kaikki lehtevät puut hyötyvät sumuttelusta.

Tautivaara – seuraa kasveja

Haastavin osuus pienten puiden talvetuksessa on mahdollisten kasvientautien hoito. Parhaaseen tulokseen pääsee puuttumalla tautiin varhaisessa vaiheessa. Tämän vuoksi kasvien tarkastus viikon–kahden välein on tärkeässä roolissa. Tarkista myös lehtien alapinnat ja lehtihangat. Lehtipinnoilla voi näkyä eri värisiä läikkiä, härmää, tahmeaa nestettä tai pieniä ötököitä. Suurin osa taudeista suosii kuivaa huoneilmaa. Siksi sumuttelu kannattaa. Myös hoito kannattaa. Taudit iskevät helpoiten huonolla hoidolla oleviin kasveihin.

Yksi yleisimmistä tuholaisista ovat kilpikirvat ja villakilpikirvat, jotka suosivat puuvartisia kasveja. Lähes kaikissa tartuntatapauksisa kannatta huuhdella tai pyyhkiä kasvin osat tolu- tai mäntysuopaliuoksella. Pienemmän latvuksen voi upottaa ämpäriin. Vaihtoehtoisesti kasvia voi kallistaa ja latvuksen päälle voi lorotella liuosta. Eristä sairastunut kasvi aina eri huoneeseen. Taudit siirtyvät helposti kasvista toiseen. Vakavassa tartunnassa voi käyttää puutarhamyymälän torjunta-ainetta.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli