Koristelhevä

Pionit – puutarhan jalokivet | Podcast #89

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pionit-versoileva

Pionit yllättävät monipuolisuudellaan. Lajikirjon lisäksi myös pionilajikkeita on paljon. Yleisimmin viljellyt pionilajit ovat kiinanpioneita. Ne ovat myös Suomessa suosituin pionilaji. Ei ihme – lajikkeita on tuhansia! Lyhyen aikaa kukkivien pionien kukinta-aikaa voi pidentää istuttamalla puutarhaan eri lajeja ja lajikkeita.

Helppohoitoiset pionit

Pionit ovat helppohoitoisia ja terveitä perennoja, kun taimet istuttaa hyvälle paikalle. Pionit menestyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Vähintään hajavalo on tarpeen, jotta pioni jaksaa kukkia runsaasti. Puolivarjoisella paikalla kukinta on hieman pidempi, mutta aurinkoisella paikalla pionit kukkivat runsaimmin.

Tärkeintä pionin hoidossa on onnistunut istutus. Satsaa kasvualustaan ja tee istutus huolella. Tämän jälkeen pionin voi jättää lähes oman onnensa nojaan useiksi vuosiksi. Pioni kärsii ylihoitamisesta, joten hoidon kanssa on oltava maltillinen.

Istuta pioni aina mahdollisimman nopeasti. Tee taimelle suuri kuoppa (noin 40–50cm syvä ja 40cm leveä). Laita kuopan pohjalle ravinteikasta palanutta hevosenlantaa, kanankakkaa, luujauhoa tai lannoitetta. Täytä kuoppaa kerroksella pois kaivettua maata. Tiivistä pohja painelemalla. Kastelu tehostaa tiivistämistä. Täytä loput kuopasta rikattomalla kasvualustalla, jossa on pois kaivettua pohjamaata, puutarhamultaa ja hiekkaa. Sekoita ja tiivistä kasvualusta huolellisesti. Istuta taimi samaan syvyyteen kuin se oli taimipotissa. Kastele istutus huolellisesti. Pionilajeissa on eroja suositusten suhteen. Istuta puuvartiset pionit noin 10 sentin syvyyteen ja itoh-pionit noin 5 sentin syvyyteen. Kaikki pionit hyötyvät kohopenkistä ja läpäisevästä maasta. Varastolannoitus ravitsee tainta hitaasti, joten lisälannoituksen tarvetta ei ole pariin ensimmäiseen vuoteen.

Romanttiset pionit kuuluvat myös englantilaiseen puutarhatyyliin. Lue ja kuuntele aiemmin ilmestyneet artikkeli ja podcast Gertrude Jekyllin luomasta cottage garden -tyylisuunnasta.

Krinkled White on yksinkertainen kiinanpioni, joka ei tarvitse niin paljon tukea kuin raskaskukkaiset sisarensa.

Pioniongelmia

Jos pioni ei kuki, on taustalla usein puhdin puute. Vain hyvinvoiva ja hoitotasapainossa oleva pioni jaksaa kukkia runsaasti. Kukintojen muodostumiseen vaikuttaa edellinen kesä ja sen ravinnetaso. Pionin juuristolla seisova vesi on myös haitaksi kasville. Runsaat syyssateet ovat voineet häiritä kukka-aiheiden muodostumista. Heikko kukinta voi johtua myös ylihoitamisesta. Liikalannoitus ja kastelu ovat haitaksi pionille. Pionia kastellaan äärimmäisen harvoin. Kastele pionia vasta, kun se todella nuupottaa. Myös kasvualustalla on väliä. Pioni viihtyy huonoiten savimaassa tai turvepitoisessa ostomullassa. Kasvuolosuhteet voivat vaikuttaa pionin kukinnan väriin ja kokoon. Siksi lajike ei ole ulkomuodoltaan aina täysin tyypillinen.

Pionissa näkee usein pieniä muurahaisia. Ne eivät vahingoita kasvia, joten muurahaisista ei tarvitse olla huolissaan. Pioni maistuu hyvin harvoin jäniksille, myyrille tai sorkkaeläimille.

4 kommenttia artikkeliin ”Pionit – puutarhan jalokivet | Podcast #89”

  1. Kiitos tästä! Pitäisiköhän kaivaa pioni ylös ja istuttaa uudelleen? Joka vuosi on tullut vain yksi kukka, vaikka lannoitin maan kunnolla, kun istutin tuon ainokaiseni muutama vuosi sitten. Onneksi en ole sitä kastellut kuin näytöksen omaisesti instagram -kuvan Lungo -kannua esitelläkseni. Pionitarhasta haaveilen, mutta tuon ensimmäisen kukkimattomuus on saanut miettimään, että onnistunko vai en.Onneksi piha on täynnä luonnonvaraisia kukkia, joista saamme paljon iloa tähän elämäntapaamme.
    Kesäillan terveisin Tuija

    Vastaa
    • Yleensä pionin kukkimattomuus johtuu kasvualustasta tai kasvupaikasta. Jos paikka on mielestäsi hyvä, kokeile kevyesti parantaa kasvualustaa ja malta odottaa tuloksia (älä tehohoida). Jos paikka mietityttää, on syksy hyvää aikaa pionin siirtämiseen. Kun paikka ja kasvulausta ovat kunnossa, lähtee pioni kyllä reippaaseen kasvuun.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli