Koristelhevä

Pistokkaita viherkasveista – lisää kasveja helposti

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

viherkasvit

Ota pistokkaita viherkasveista, ja monikertaista kotisi vehreä viidakko. Homma on helppoa ja hauskaa, kun taitaa muutamat niksit. Aloita helposti ja jatka vaativampiin tekniikoihin, kun taito ja rohkeus karttuvat.

Pienet opuntian pistokkaat muodostovat kauniin ryhmän.

Latva- ja lehtipistokkaat

Latvapistokas on helppo tapa lisätä kasveja. Latvapistokas otetaan nimensä mukaisesti kasvin pää- tai sivuverson latvasta. Tapa on helppo senkin takia, että pistokkaita voi ottaa tällä tavalla lähes kaikista viherkasvista. Käytä leikkaamiseen puhdasta ja terävää veistä. Leikkaa pistokas viistosti ja siististi lehden yläpuolelta. Emokasvi kasvattaa uuden verson lehtihangasta. Hyvässä pistokkaassa on viitisen lehtiparia. Leikkaa niistä pari alinta pois ja laita kasvi juurtumaan. Juurruta kasvit vesilasissa tai tasaisen kosteassa taimimullassa. Vältä liian ravinteikasta multaa. Jopa vahingossa katkenneet latvat lähtevät kasvuun usein helposti. Siksi ne kannattaa aina hyödyntää pistokkaina.

Lehtipistokkaassa on on pelkästää lehti ja lehtiruoti. Lehtipistokas juurrutetaan mullassa, joka pidetään tasaisen kosteana. Kun lehti juurtuu, alkaa sen juurelle kasvaa uusia taimia. Mehikasvi on tyypillinen lehtipistokaslisättävä. Pienistä lehdenpaloista kasvaa uusia ruusukkeita. Kokeile myös muorinkukkia ja paavalinkukkia sekä soilikkeja. Jälkimmäiseen riittää lehden pala, jossa on mukana lehtisuonta.

Varsi- ja versopistokkaat

Versopistokas on yhtä helppo tapa lisätä kasvia kuin latvapistokas. Versopistokkaiden ottaminen ei juuri kuluta emokasvin voimia. Siksi versopistokkaita voi ottaa kerralla useita. Harventaminen virkistää myös emokasvia. Versopistokkaita voi ottaa esimerkiksi juoruista ja kultaköynnöksestä. Hyvä pistokas on yli 5-senttinen verso, joka ei kuki. Poista alimmat lehdet ja juurruta pistokas vedessä tai mullassa. Jos juurrutat versoja lasissa, vaihda vesi päivittäin.

Varsipistokas on pala, joka leikataan varren tai verson keskeltä. Pitkästä versosta voi leikata useita pienempiä varsipistokkaita. Varrenpala on lehdetön tai lehtevät lajista riippuen. Lehdettömiä pistokkaita voi leikata esimerkiksi traakkipuusta. Lehteviä pistokkaita saa esimerkiksi kultaköynnöksestä. Varsipistokkaat juurrutetaan mullasta. Palasta kasvaa yksi tai useampia versoja viherkasvista riippuen.

Pistokkaita viherkasveista – kokeile esimerkiksi näitä!

 • nukkumatti ja raitamatti
 • tähkämaija
 • vehkat
 • juorut
 • kultaköynnös
 • mehikasvit, villakko, muorinkukka
 • opuntiat
 • lehtikaktus
 • tyräkit

Lue lisää pylvästyräkin pistokaslisäämisestä täältä!

Yksi kommentti artikkeliin ”Pistokkaita viherkasveista – lisää kasveja helposti”

 1. Nää podcastit on niin odotettuja. Vaikkei aihe olisikaan itselle just ajankohtainen niin näitä on kiva kuunnella.

  Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli