Maria Kesänen

Maria Kesänen

Porkkanainen peltileipä

Porkkanainen peltileipä valmistuu vaivattomasti uunipellillä. Porkkanaraaste ja ruisleseet antavat leivälle mukavasti makua ja mehevyyttä. Tämä leipä ei vaadi vaivaamista eikä pyörittelyä, sillä leipätaikina kohotetaan vain kerran. Ja sekin uunipellin päällä.

peltileipä

Kohonneen leivän pintaan tehdään ruudukko taikinapyörällä ennen paistoa. Näin leivästä on myöhemmin helppo taitella annospaloja.

helpot sämpyläruudut

Jos et pidä ruisleseiden hieman hapanimelästä mausta, voi ruisleseet korvata kauraleseillä. Kohonnut peltileipä voidellaan vedellä ja päälle voi ripotella leseitä ja seesaminsiemeniä.

porkkanaiset-sämpyläruudut

Anna pehmeän leivän jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.

helppotekoisen-peltileivän-ohje

Porkkana sopii loistavasti niin suolaisiin kuin makeisiinkin leivonnaisiin. Oletko jo testannut herkulliset Porkkanakakkukeksit?

Resepti: Porkkanainen peltileipä

maidoton, kananmunaton, vegaaninen

Raaka-aineet:

5 dl kuumaa vettä
2 dl ruisleseitä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl porkkanaraastetta
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl öljyä
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja
Leivän päälle:
ruisleseitä, seesaminsiemeniä

Valmistusohje:

  • Laita leseet kuumaan veteen hautumaan. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon suola, siirappi ja porkkanaraaste.
  • Kun seos on jäähtynyt noin 42 asteiseksi (kädenlämpöä hieman lämpimämpi), lisää joukkoon kuivahiiva, joka on sekoitettu pieneen määrään jauhoja. Sekoita huolellisesti. Lisää öljy, sekoita. Lisää jauhoja vähitellen puuhaarukalla sekoittaen.
  • Kumoa taikina reunalliselle uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi levyksi (koko noin 30x35 cm).
  • Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle ruisleseitä ja seesaminsiemeniä. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi.
  • Paista peltileipää 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, leivän paksuudesta riippuen. Peitä leivän pinta leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos pinta alkaa ruskistua liikaa.
Vinkki: Ruisleseiden tilalla voi käyttää kauraleseitä.
Vinkki: Siirapin voi korvata taloussokerilla.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email