Klassisen ranskalaisen keittiöpuutarhan eli potagerin perustaminen on inspiroivaa ja palkitsevaa kun ensin perehtyy huolella potagerin perusideaan ja suunnittelun lähtökohtiin.
Mikä on potager?
Perinteinen potager on ranskalainen, koristeellinen keittiöpuutarha, jossa yhdistyvät estetiikka ja hyöty. Potagerissa kasvaa monipuolisesti erilaiset yksivuotiset vihannekset, juurekset ja yrtit sekä runsas leikkokukkien ja hedelmäpuiden valikoima. Potager täyttää omavaraisuushaaveiden lisääksi estetiikan kaipuuta. Potagerin suunnittelu on yksi puutarhataiteen muoto. Suunnittelun juuret pohjautuvat keskiaikaisten luostareiden yrttitarhoihin ja renessanssiajan symmetrian ihanteisiin. Klassinen potager toistaa tiukan geometrisia muotoja ja symmetriaa. Nykyajan potagerit voivat olla ulkoasultaan rennompia ja vapautuneempia. Potageriin liittyvää sanastoa löydät artikkelistamme Lyhyt puutarhasanasto.


Suunnittele potager huolella
Potagerin perustaminen vaatii yksityiskohtaisen ja mittatarkan suunnitelman. Suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle huolellisella paikan valinnalla. Parhaimmat kasvuolosuhteet keittiöpuutarhalle takaa lämmin, valoisa ja tuulelta suojaisa paikka, joka on tarpeeksi tasainen pinnanmuodoiltaan. Parhaimmillaan paikka sijoittuu tontin etelä- tai länsipuoliskolle.
Mittaa valitsemasi alue huolella maastomitalla. Mittaamisen jälkeen voit aloittaa suunnittelutyön, jossa parhaana työvälineenä on perinteinen lyijykynä ja ruutupaperi. Artikkelista Lavatarhan suunnittelu lavakauluksilla löydät vinkkejä geometriaa hyödyntävään puutarhasuunnitteluun.


Potagerin osat ja elementit:
- geometriset istutusalueet
- käytävät istutusaluiden välillä ja niiden ulkopuolella
- aluetta rajaavat muurit, aidat ja reunukset
Klassinen potager koostuu symmetrisesti asettuvista geometrisistä muodoista kuten ruuduista ja ympyröistä. Yleisin malli rakentuu neljästä niin sanotusta korttelista eli istutusalueesta, ja niitä jakavista käytävistä. Koristeellista vaikutelmaa voi tehostaa lisäämällä ympyränmuotoisen istutusalueen kortteleiden keskelle. Suunnitellessasi istutusalueita, mieti myös mitä hyötykasveja valitset kullekin alueelle.

Jätä istustusalueiden välille riittävän suuret käytävät, jotta potagerin hoito ja huolto on helppoa. Mieti valmiiksi suunnitelmaasi käytävien pintamateriaalit. Helppohoitoiset ja kauniit käytävät syntyvät hyödyntämällä erilaisia murske- ja kivetyspintoja. Kaunis pinnoite myös nostaa potagerin rakenteen esiin ja korostaa keittiöpuutarhan eheää kokonaisvaikutelmaa.


Potagerin viimeistelevät erilaiset aluetta ympäröivät muurit ja istutusalueita kehystävät reunukset. Perinteinen muuri syntyy luonnonkivistä rakennetusta reilu metrin korkuisesta kivimuurista. Kevyempinä versioina voivat toimia laudasta tehdyt aidat tai suuremmissa potagereissa hyvin hoidetut pensasaidat. Korkea aita suojaa keittiöpuutarhaa ja muodostaa alueelle suotuisan mikroilmaston. Istutusalueita kehystävät muotoon leikatut matalat yrtti tai taikinamarja-aidat nostavat istutusalueet kauniisti esiin ja pitävät potagerin rakenteen selkeäpiirtoisena. Hyviä leikattavia reunuskasveja ovat esimerkiksi iisoppi, laventeli, taikinamarja ja viiniruuta.


Potagerin suunnittelu on moninainen kokonaisuus, jossa käytettävissä olevan tilan koon ja muodon ehdoilla voit suunnitella mieleisesi kokonaisuuden. Viimeistele tekemäsi suunnitelmapiirros kirjaamalla ylös kunkin alueen tarkat mitat. Tarkat mitat auttavat potagerin rakennusvaiheessa. Kun suunnitelmasi on mittatarkka ja viimeistelty on aika lähteä toteuttamaan suunnitelmaa ja tekemään kasvivalintoja.
Potagerin kasvivalinnat:
Potagerin kasvivalinnat koostuvat yleensä keittiöpuutarhalle tyypillisistä yksivuotisista vihanneksista, juureksista, marjoista ja leikkokukista. Kasvivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon oman alueen kasvuvyöhyke ja omat mieltymykset. Näin potager tarjoaa sekä makoisaa syötävää lautaselle, että kaunista katseltavaa maljakkoon.
- yksivuotiset hyötykasvit mm. salaatit, kaalit, porkkanat, punajuuret, sipulit, kurpitsat, herneet ja pavut sekä artisokat
- yrtit mm. timjami, oregano, tilli, persilja, suolaheinä, mintut
- yksivuotisetkesäkukat mm. samettikukka, krassit, kehäkukat, tzinniat, leijonankidat ja asterit
- marjat mm. mansikat, pensasmustikat, ruusukvitteni, viinimarjat ja karviaiset
- hedelmäpuut mm. kirsikat, omenat, luumut, päärynät, persikat ja aprikoosit



Potagerin perustaminen kuuden helpon askeleen kautta
Huolella perustettu potager kestää aikaa, käyttöä ja katseita. Panosta siis suunnittelun lisäksi potagerin perustustöihin.
- Valitse paikka huolella: tasainen maasto, valoisa, lämmin ja etelään tai länteen avutuva alue on paras paikka potagerille
- Siirrä suunnitelman mitat maastoon mittalankojen ja ristimittojen avulla.
- Perusta käytävien paikat huolella hyödyntäen maanrakennuskangasta ja riittävän paksua käytävien pinnoitekerrosta (murske 10 – 15 cm tai kunnollinen kivetys)
- Paranna istutusalueet kompostilla ja mullalla. Hieman kohollaan olevat istutusalueet keräävät lämpöä ja kasvit viihtyvät
- Kylvä ja istuta kasvit kauniiksi muodostelmiksi, yhdistele rohkeasti eri värisiä ja muotoisia lajikkeita. Tee uusintakylvöjä pitkin kasvukautta. Potagerin idea on koristeellisuus ja kauneus.
- Rakenna potageria suojaava muuri tai aita. Viimeistele istutusaluiden ja käytävien rajat.
Ylläpidä potageriasi
Potager vaatii vuosittaista ylläpitoa ja kunnostusta pysyäkseen näyttävänä ja selkeäpiirteisenä. Vuosittaisiin huoltotöihin lukeutuvat niin istutusalueiden maanparannustyöt kuin käytävien puhtaana pitäminen. Hyvin hoidettu potager tuottaa satoa ja kestää vuodesta toiseen pihapiirin upeana katseenvangitsijana.

6 kommenttia artikkeliin ”Potagerin perustaminen | Podcast # 110”
Upea ja iso potager! Itselläni on pieni lavatarha ja jotain syötävää kasvaa kukkapenkeissä. Tällainen symmetria on kyllä kaunista katsottavaa!
Voi kiitos palautteesta. Isossa potagerissa toki ovat omat vitsauksensa 😉
Olen lukenut sun blogia ja potager on sieltä tuttu. Kuvista ei niin hyvin välity kuinka laajasta ja suoralinjaisesta alueesta on kyse, vasta kun youtubesta löysin ilmakuvaa alueesta niin hahmottui millainen alue on kokonaisuudessaan. Ihan käsittämättömän upea.
Voi kiitos 😀 Tähän artikkeliin otin vähän eri kulmaa, ettei valtaisan kokoinen potager säikäytä uuden potagerin suunnittelijaa 😉
Tämä potager on upea! Toivoisin keskustelua hedelmäpuiden leikkaamisesta ja muotoilusta. Monesti esimerkiksi omenapuille on netissä vain yhden tyyppiset ohjeet, mutta olen käsittänyt, että esim. Brittipuutarhoissa ne muotoillaankin hyvin erilailla vaikka latvasta. Muotoiletteko te hedelmäpuitanne tietyllä tavalla esim.haluttuun muotoon (riippaa tai hyvin typistettyä…) tai rajoitatteko kasvua tai miten niistä saisi parhaan sadon?
Kiitos =) Otamme hedelmäpuiden leikkauksen työlistalle. Omassa potagerissa tämä hedelmäpuiden leikkaus ei ole toteutunut toivotulla tavalla, mutta oikeanlaisella leikkauksella pystyy kyllä vaikuttamaan sadon määrään.