
Punalehtisissä kesäkukkien lehtiväreissä on vaan sitä jotain. Vihreä on kaunis, tarpeellinen ja ehdoton, mutta muillakin lehtiväreillä on oma paikkansa. Ruukuissa punaiset kasvit pääsevät erityisen kauniisti esille. Kun lehdet loistavat, kukkia ei välttämättä tarvita ollenkaan!

Istutusten katseenvangitsija
Punaiset kasvit säväyttävät, ne ovat dramaattiset ja hehkuvat. Monesti punaisia kasveja istutetaan muiden kasvien joukkoon, ikään kuin tuomaan ryhtiä kokonaisuuteen. Tämä onkin oikein oiva keino saada sekaistutuksista jännittäviä. Ihan todella voimakkaan, mielenkiintoisen ja modernin ilmeen ruukkuistutuksiin saa yhden lajin istutuksilla eli että yhdessä ruukussa on vain yhtä kasvilajia. Toisaalta myös ruukku – vaalea tai tumma, sekä kasvin taustalla olevan seinän väri määrittelevät minkälaisen tunnelman punalehtinen kasvi ympärilleen luo. Esimerkiksi tummaa seinää vasten ja tummassa ruukussa oleva punainen kasvi näyttää ihan erilaiselta kuin vaaleassa ympäristössä oleva kasvi.

Mikä sitten on punainen kasvi?
Siinä filosofinen kysymys, jota ruukkuistutusten laittaja voi miettiä istutusta tehdessään. Siitähän voidaan olla montaa mieltä, sillä monet punalehtiset kasvit saattavat olla hyvin tummia, taittaa ruskeaan, violettiin, vaaleanpunaiseen tai mustaan. Näkemys punaisesta taitaa olla katsojan silmissä, mutta liian tarkka ei kesäkukkien punertavuuden kategorisoimisessa kannata olla. Katseenvangitsijoita ne eittämättä kuitenkin ovat!
Japaninvaahteroita on paljon erilaisia… …niissä on eroja lehtien värin, mutta myös lehtien muodon suhteen.
Kesäkukkia, perennoja, pensaita
Punaista lehtiväriä löytyy tavallisesti kesäkukiksi mielletyistä kasveista jonkin verran. Tuntuu, että enenevässä määrin, sillä puutarhamyymälöiden värikkäiden lehtikasvien valikoima paranee koko ajan. Esimerkiksi koristeapiloissa ja keijunkukissa on kauniita punaisia sävyjä. Nämä molemmat esimerkit ovat itse asiassa perennoja, mutta niitä käytetään paljon kesäkukkina. Verililjapuu, punalehtinen kanna ja japaninvaahterat ovat molemmat todella näyttäviä. Niiden talvetusta jossain viileässä paikassa – esimerkiksi autotallissa tai kellarissa – kannattaa kokeilla.

Ryhmittele istutuksiin
Punalehtisten kasvien ruukkuryhmien suunnittelu on hauskaa, koska tummalehtiset kasvit antavat paljon muuntelumahdollisuuksia. Yksittäisiä vai sekalaji-istutuksia? Onko ryhmässä muita erilaisia lehtivärejä mukana? Esimeriksi erittäin näyttävä yhdistelmä ovat harmahtavat lehtivärit punaisten kaverina. Myös kupari punaisen kaverina on sykähdyttävä.


Punalehtisiä ruukkuihin soveltuvia kasveja:
- koristeapila (Trifolium ’Isabella’)
- komeamaksaruooho (Sedum ’Matrona’)
- keijunkukka (Heuchera)
- kultakäenkaali (Oxalis vulcanicola ’Sarma’)
- loistomehipuu (Aeonium arboreum)
- bataatti (Ipomoea batatas)
- arabiansulkahirssi (Pennisetum setaceum)
- isokirjopeippi eli värinokkonen (Solenostemon scutellarioides)
- kanna (Canna)
- verililjapuu (Cordyline fruticosa)
- japaninvaahtera (Acer palmatum)
2 kommenttia artikkeliin ”Punalehtiset ruukkukasvit”
Punalehtiset ovat upeita katseenvangitsijoita!
Mulla on mennyt verililjapuu talven yli ihan olohuoneen ikkunalla:)
Talvettamiiseen on keinot monet – kiva kuulla, että meni olohuoneessakin!