Koristelhevä

Puutarhakasvien talvisuojaus | Podcast #99

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Talvisuojaus on loppusyksyn puutarhatöistä tärkein. Talvisuojauksessa huomioidaan hedelmä- ja koristepuiden suojaus myyriä, jäniksiä ja peuroja vastaan sekä herkkien köynnösruusujen ja erikoisuuksien juuriston suojaus. Myöhemmin talven alkaessa mukaan astuu myös lumivaurioilta suojaus. Huolellinen talvisuojaus ehkäisee pahimpien talvivaurioiden syntymisen ja säästää puutarhan kasvit elinvoimaisina ja kauniina seuraavaan kasvukauteen. Suojaustarpeeseen vaikuttavat puutarhan sijainti, kasvuvyöhyke, maaperä sekä puutarhan kasvivalinnat.

talvisuojaus ja runkosuoja
Runkosuoja suojaa nuorta puuta myyrä- ja jänisvaurioilta.
talvisuojaus
Jänisverkko suojaa pientä puuta jäniksen ja peurojen aiheuttamilta vaurioilta.

Puiden ja pensaiden talvisuojaus

Nuoret puut ja pensaat ovat alttiita jänisten, myyrien, hirvien, peurojen ja kauriiden aiheuttamille talvivaurioille. Etenkin kylmät ja lumiset talvet lisäävät vaurioriskiä, koska luonnon omat ravinnonlähteet ovat niukasti saatavilla. Tämä houkuttelee eläimiä puutarhoihin helpon aterian toivossa. Hedelmäpuut sekä pensasmustikat ovat erityisesti jänisten ja peurojen mieleen. Talvisuojaus onkin syytä tehdä kaksinkertaisella suojauksella. Ensin nuorten puiden rungot suojataan erillisellä runkosuojalla. Taipuisa runkosuoja asetetaan puun rungon ympärille. Runkosuoja suojaa nimensä mukaisesti puun runko-osaa. Sen etuna on myös suojaaminen myyrätuhoilta. Runkosuoja ei kuitenkaan suojaa puun oksia herkuttelijoilta. Puu tarvitseekin vielä lisäksi erillisen jänisverkon, mikä on suurisilmäisempää verkkoa. Jänisverkon korkeus mitoitetaan siten, että runsaslumisenakaan talvena jänikset eivät ylety napostelemaan puun tai pensaan oksia.

Muistilista puiden ja pensaiden talvisuojaukseen:

  • Suojaa hedelmäpuiden ja pienten koristepuiden rungot runkosuojalla
  • Suojaa nuoret hedelmäpuut ja pensaat jänisverkolla
  • Istuta talvivalkosipulia ja muita voimakkaasti tuoksuvia kasveja lähelle suojattavia pensaita ja puita
Talvisuojaus ja kuiviketurve
Puutarhan arkojen kasvien talvisuojaukseen tarkoitettu turve on vettähylkivää ja lannoittamatonta.

Puutarhan arkojen kasvien suojaus kuivalla turpeella

Arkojen ja eksoottisten puutarhakasvien suojausta varten puutarhakaupoissa myydään talvisuojausturvetta. Talvisuojausturve on kuivaa, vettähylkivää, eikä se sisällä lisättyä kalkkia tai lannoitteita. Turve on tarkoitettu suojaamaan arkojen kasvien juuria talvivaurioilta. Kuiva turve asetetaan noin 20 cm paksuksi kerrokseksi suojattavan kasvin juuristoalueelle. Erityisen tärkeää on huomioida, että tämä suojaus tehdään vasta kun maan pinta on jäätynyt, muuten kosteus tiivistyy turpeen ja kasvualustan väliin, mikä saattaa aiheuttaa hometta ja sienitauteja. Kuiva turve toimii ikään kuin villapaitana kasvin juuriston päällä. Talvisuojaturvetta voi käyttää erilaisten ryhmä- ja köynnösruusujen, jalohortenssioiden ja kärhöjen juuriston suojana.

Muistilista talvisuojaturpeen käyttäjälle

  • Lisää talvisuojaturve vasta kun maan pinta on jäässä
  • Kasaa turvetta vähintään 20 cm kerros juuriston suojaksi
lehtikuusi
Lumen säännöllinen karistelu kuuluu lumisen talven talvisuojaustehtäviin. Etenkin pienet vartetut koristepuut, pensaat sekä havut ovat herkkiä lumen kuormasta aiheutuville repeämille.

Selvitä puutarhasi kasvuvyöhyke ja hyödynnä sitä kasvivalinnoissa

Yksi merkittävä talvivaurioiden ehkäisy on valita puutarhaan, sen kasvulosuhteisiin ja kasvuvyöhykkeeseen soveltuvia kasveja. Oman kasvuvyöhykkeen voi helposti tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen Kunnat kasvuvyöhykkeittäin taulukosta. Kun kasvin valitsee kasvuvyöhykkeen eli menestymisvyöhykkeen mukaisesti on sen menestyminen omassa puutarhassa varmempaa kuin valitsemalla erityisen arkoja kasveja. Toinen hyvä sääntö on käyttää vain Suomessa tuotettuja taimia, tällöin kasvit ovat jalostettu Suomen ilmasto-olosuhteisiin soveltuviksi.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli