Maria Kesänen

Maria Kesänen

Puutarhakohde: Ihanat pelargonit Peltosen Puutarhassa

Avoimet puutarhat -teemapäivässä on yksityisten puutarhaharrastajien lisäksi mukana myös julkisia ja kaupallisia puutarhakohteita. Minä kävin tutustumassa Peltosen Puutarhaan Kouvolassa. Isompi yleisö taitaa tietää heidät paremmin puutarhamessujen pelargoniosastostaan. Erikoiset pelargonit ja tutut klassikot vetävät vakikävijöitä vuodesta toiseen. Samalla helppohoitoiset pelargonit valloittavat uusia sydämiä.

ruukkupoyta

Peltosen puutarhan pelargoniosaamista jaetaan jo kolmannessa polvessa, sillä puutarha on perustettu 1920-luvulla. Ihastuin kovasti tähän sympaattiseen puutarhaan ja kasvihuoneeseen. Vanha, osittain maan sisään upotettu  ansari suorastaan huusi kurkistamaan sisäänsä.

vanha-kasvihuone

Vastassa odotti pelargonitaivas, seinillä kiipeilevä vehreä muratti ja katossa kasvava upea, vanha viiniköynnös. Viiniköynnöksellä on kuulemma ikää ainakin 70 vuotta.

viinirypäle-kasvihuone

kasvihuone-muratti

Pelargoniharrastajan paratiisi

Peltosen Puutarha on monen pelargoniharrastajan paratiisi. Eikä pelkästään lajikkeiden laajan kirjon vuoksi. Jokainen myynnissä oleva taimi on nimetty tarkasti. Asiaan vihkiytynyt harrastaja jättää helposti nimeämättömän yksilön ostamatta. Osa kasvihuoneessa majailevista taimista on emotaimia, joista otetaan pistokkaita myyntiin. Kaikki ovat kuitenkin ihanasti nähtävillä ja ihasteltavilla. Täältä löytää taatusti uusia erikoisuuksia.

pelargoniharrastus

Pelargonit vievät mennessään

Erilaisia pelargonilajikkeita on tuhansia. Ei siis ihme, että kasvi vie helposti mennessään. Keräilijöille riittää vaihtoehtoja, mutta kasvi viehättää myös aloittelevaa viherpeukaloa. Pelargoni eli pielikki on kestävä ja melko helppohoitoinen. Se pärjää niukalla hoidolla ja sietää myös kuivuutta. Pelargoneista löytyy kerrottuja, yksinkertaisia ja hyvinkin pienikukkaisia lajikkeita. Välillä painoarvo on puolestaan kasvin lehdillä, erityisesti niiden tuoksussa. Tuoksupelargonin lehdistä vapautuu ilmaan raikasta tuoksua, kun lehteä hipaisee.

pelargoni-lajikkeet

Pelargonien erilaisuus kiehtoo harrastajia. Hurmaaviin vanhoihin lajikkeisiin liittyy usein myös erilaisia tarinoita, Englannin hovia myöten. Maailmalta löytyy erikoisuuksia moneen lähtöön, mutta intohimoinen harrastaja löytää täydennystä myös kotikulmilta.

 

 

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: