Koristelhevä

Puutarhan kevättyöt | Podcast #80

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

herttavuorenkilpi_versoileva

Nyt on aika aloittaa puutarhan kevättyöt. Ota esiin pihatyökalut, lannoitteet ja kalkit. Kun päivät pitenevät, on puuhailulle aikaa enemmän. Nappaa talteen kätevä muistilista, jonka avulla homma etenee ripeästi!

puutarha-kevättyöt-versoileva
Paranna maata kalkilla ja lannoitteella. Tarkista ensin mitä kasvisi tarvitsevat.

Muista nämä:

  • poista talvisuojaukset
  • haravoi kuivunut kasvijäte
  • leikkaat pensaat, puut ja kuivat perennat
  • kalkitse ja lannoita
  • tyhjennä komposti ja lisää tuotos istutusten juurelle
  • haraa sorakäytävät ja kitke rikat
  • lisää pensaille katetta
  • huolla nurmikko ja siisti kanttaukset
  • Tee keväthuolto keittiöpuutarhalle ja kasvihuoneelle

Hoida nurmikko kuntoon

Nurmikko vaatii paljon hoitoa voidakseen hyvin. Haravoi lehdet sekä kuiva nurmi pois. Hoida pohjan mururakennetta nurmikkokalkilla. Parin viikon jälkeen on aika antaa kasvukauden ensimmäinen lannoitus. Nurmikkoa lannoitetaan koko kasvukauden ajan. Ehkäise sammalen muodostumista myös ilmaamisella. Tee pohjaan viiltoja siihen tarkoitetulla koneella, tai pistolapiolla. Myös talikko sopii hommaan. Raot täytetään hienolla hiekalla. Hyvä nurmi ei ole supertiivis.

Kevät on hyvää aikaa tehdä paikkauskylvöt. Jos nurmikko näyttää palaneelta tai myyrät ovat tehneet tuhojaan, voi kohdan kylvää uudelleen. Muista heitellä siemeniä myös hieman ympärille, jotta muutos lajistossa ei ole niin iso. Paikattu kohta tarvitsee alkuun kastelua.

Hoida kasvualustaa

Kasvien hyvinvointiin vaikuttaa eniten kasvualustan kunto. Kalkitse ja tee kevätlannoitus emäksisen maan suosijoille. Happaman kasvit hyötyvät havu- ja rhodolannoitteesta. Kalkin ja lannoitteen kanssa on hyvä jättää parin viikon väli. Silppua talventörröttäjiä istutusten juurelle. Jos pinta näyttää epäsiistiltä, voit aina lisätä päälle multakatteen – eli pari senttiä uutta, tuoretta ja rikatonta multaa. Siistin ilmeen lisäksi kasvualusta saa lisäpotkua. Myös oma kompostimulta on hyvä vaihtoehto.

Huomioi kaikki istutukset: perennapenkit, suorkylvöalueet, pensasistutukset, pensasaidat, marja- ja hedelmätarha sekä keittiöpuutarha. Kevätlannoitteissa tulee mukana taulukko, joka kertoo mikä on kunkin kasviryhmän oikea lannoitusmäärä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kalkin sijaan puhdasta puun tuhkaa ja lannoitukseen palanutta hevosenlantaa. On hyvä muistaa, että niiden kanssa tarvitaan kokemusta ja hyvää näppituntumaa, koska määräohjeistuksia ei ole.

Kevät on hyvää aikaa perustaa uusia istutusalueita tai vaikka lavatarha. Katso ohjeet keittiöpuutarhaan perustamiseen aiemmin ilmestyneestä artikkelista.

puutarhan-kevättyöt-versoileva
Puutarhan kevättyöt kutsuvat, kun ensimmäiset sipulikuvat puhkeavat kukkaan.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli