Koristelhevä

Puutarhan pienet havupuut | Podcast #95

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

pienet havupuut, kartiovalkokuusi

Puutarhan ainavihannat pienet havupuut muodostavat oikein valittuina tyylikkään kokonaisuuden puutarhaan. Havupuuryhmän suunnittelu pohjautuu huolelliseen tutustumiseen erilaisten pienten havujen kasvumuotoihin sekä värisävyihin. Yhdistelemällä erilaisia kasvumuotoja ja sävyjä voi loihtia puutarhaan näyttävän kokonaisuuden, mikä ilahduttaa ympäri vuoden kauniilla vehreydellään.

Ainavihanna pienet havupuut tuovat puutarhaan vihreyttä läpi vuoden

Pienten havupuiden laji- ja lajikekirjo on suorastaan häkellyttävän laaja. Erilaiset katajat, hemlokit, vuorimännyt, tuijat ja kuuset muodostavat upean kattauksen pienikasvuisia puutarhan havupuita. Värisävyjä löytyy tummanpuhuvasta vihreästä, erilaisiin ruohonvihreisiin, hopeanhohtoisiin ja jopa kellertäviin havuihin. Näiden avulla voi puutarhaan suunnitella väriteemaltaan joko yhtenäisen tai yllätyksellisen kokonaisuuden. Ainavihannat pienet havut säilyttävät upean värisävynsä läpi kasvukauden ja näin luovat myös talviseen puutarhaan tyyliä ja kauneutta.

Pienet havupuut
Hidaskasvuinen ja selkeän muotoinen katiovalkokuusi tiiviskasvuinen ja selkeälinjainen pieni havupuu.
Marjakuusi, pienet havupuut
Marjakuusi on näyttävä useamman puun ryhmänä tai vaikkapa säännölliseksi leikattuna aitana.

Havupuuryhmän suunnittelussa huomioidaan kasvumuodot ja värit

Pienet havupuut voidaan jakaa kasvumuotojen perusteella maatapeittäviin, kasvutavaltaan lamoaviin havuihin, pehmeisiin ja pyöreämuotoisiin havuihin sekä teräviin ja kartiomaisiin muotoihin. Näitä kolmea kasvutapaa yhdistelemällä voi suunnitella omaan pihaan vivahteikkaan ja tyylikkään kokonaisuuden.

Maanpeitehavut

Maanpeitehavut ovat kasvutavantaan rentokasvuisia ja peittävät nimensä mukaisesti kasvualustaa. Näiden havujen ideana on toimia mattomaisena aluskasvillisuutena esimerkiksi havupuuryhmissä. Niiden kasvusto myötäilee maanpinnan muotoja ja näin ollen ne muodostavat suuria yhtenäisiä ja matalia kasvustoja.

Pallomaiset ja pyöreät havut

Havupuuryhmiin haetaan usein selkeyttä ja rytmiikkaa pienillä, tiiviskasvuisilla ja muodoltaan pallomaisilla havuilla. Näistä yleisimpiä ovat erilaiset pallotuijat, siilikuuset ja kääpiövuorimännyt. Useimmiten säännöllisellä muotoonleikkauksella pyöreät havut pidetään muodossaan. Ennen muotoonleikkausta pitää kuitenkin perehtyä kunkin lajin ja lajikkeen leikkaamisen kestävyyteen ja tarpeeseen. Pehmeät ja pyöreät pallomaiset havut sijoitellaan yleensä kolmen ryhmiin.

Kartiomaiset ja pystykasvuiset havut

Matalat noin 1,5 m – 2 m korkeat havupuut luovat havuryhmään kaivattua korkeutta ja näyttävyyttä. Näitä havuja käytetään komeina yksittäispuina ryhmässä tai parillisina, lomittain asettuvina kokonaisuuksina. Korkeutta luovat havut toimivat myös kauniina näköesteinä ja taustoittavina elementteinä.

Luo rytmiä ja ryhmiä pienillä havupuilla

Rytmit, ryhmät ja tyhjätila luovat perustan uuden havupuuryhmän suunnittelulle. Kun alue on mitattu ja maa perusparannettu havupuille sopuvaksi on aika istuttaa ihanat havut. Istutukseen pätee samat säännöt kuin yleisestiottaenkin sommitteluun. Pienten puiden avulla luodaan ryhmiä. Yleensä pariton lukumäärä näyttää silmään mukavammalle kuin parillinen. Puut siis ryhmitellään ja ryhmien väliin jätetään reilusti tyhjää tilaa, jotta nämä ryhmät erottuisivat selkeästi toisistaan. Näin kokonaisuus muodostuu hieman jännitteiseksi ja kiinnostavaksi. Kasvumuotoja yhdistellään niin, että istutusalueelle tulee maatamyöden suikertavia havuja, Ylöspäin kohoavia ja retäväpiirteisiä havuja sekä pehmeitä ja pyöreähköjä havuja. Kasvumuodot ja niiden vaihtelu luovat kiinnostavuutta havuryhmään. Kolmas asia mikä tulee ottaa huomioon on värisävyjen yhdistely. Nämä kolme tulokulmaa huomioimalla voit loihtia erityisen ja juuri omaan pihapiirin sopivan havuryhmän.

Pienet havupuut havuryhmä suunnitelma
Yksinkertaisessa havuryhmässä on yksi korkea havupuu kiintopisteenä.
Havupuuryhmä
Kaksi suurta havupuuta on lomittain, yksittäinen pallohavu etäällä suuremmasta ryhmästä.
Havuryhmä
Kaksi selkeää ryhmää havupuita. Molemmissa teräväpiirteiset ja ylöspäin kurottavat havut.
Havupuuryhmä
Vaihtelevat havumuodot. Yksi massiivinen ryhmä ja etäämmällä oleva riippahavu.
Havuryhmä
Kaksi selkeää havuryhmää. Toinen pehmeitä ja pyöreitä muotoja toistava.
havuryhmä
Kaksi selkeää havupuuryhmää. Kummassakin muotokieli sama.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli