Koristelhevä

Puutarhan puiset rakenteet | Podcast #32

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Puu sopii suomalaiseen puutarhaan. Elävä pinta tuo lämpöä, ja puu taipuu hyvin monenlaisiin rakenteisiin. Terassi kuuluu lähes jokaiseen suomalaiseen pihaan. Oleskelupaikkojen lisäksi puusta voi rakentaa esimerkiksi pergoloita, keittiöpuutarhan laatikoita, säleikköjä ja koristeellisia obeliskeja. Rakenteet luovat ja rajaavat puutarhan tiloja ja luovat korkeutta sekä kauniita yksityiskohtia. Vain mielikuvitus on rajana.

Pergolaseinä peittyy kesän aikana villiviinin ja kärhön versojen alle. Pergola on yhdistetty puisella aisalla kasvihuoneeseen. Yhdessä ne muodostavat portin keittiöpuutarhaan.

Suunnittele pihan rakenteet

Puutarhasta saa irti mahdollisimman paljon, kun hahmottelee jo varhaisessa vaiheessa eri toiminnot pihan pohjapiirrokseen. Näin kulkuväylät ja rakenteet on helpompi yhdistää toimintoihin. Suunnitelma on parhaimmillaan kokonaisuus, missä kaikelle on paikkansa. Mieti jo hyvissä ajoin mihin olet rakennetta tekemässä. Liitä pergola kiinni terassiin. Yhdistä portti keittiöpuutarhaan tai pensasaitaan. Nikkaroi obeliskeja perenna-alueille. Kun rakenteen tarkoitus on perusteltu, näyttää lopputuloskin harkitulta.

Ohjaa kulkua, rajaa tiloja

Erilaiset aidat, kaiteet, säleiköt ja pystypergolat tuovat pihaan seinämiä. Niiden avulla syntyy tiloja. Aita ja kaide ohjaavat kulkua. Kaide voi olla hyvin kevytrakenteinen. Nojata siihen ei tarvitse. Mieti kaipaatko läpinäkyvän elementin (köysikaide) vai peittävämmän seinämän (pystypergola tai säleikkö köynnöksineen). Pystypergolalla tarkoitetaan seinän mallista rakennetta, josta ei muodostu katosta. Pystypergolan avulla on helppo luoda myös huomaamattomia portteja puutarhaan. Seinämän avulla puutarhaan on helppo tuoda lisää kasvillisuutta pieneen tilaan. Köynnökset kasvavat korkealle, mutta eivät ole leveitä.

Tältä näyttää vastarakennettu pystypergola. Raudoitusverkko keventää sitä kummasti. Kun villiviini peittää pergolan, syntyy keskelle huomaamaton portti.

Puisia koristeita

Rakenteet voivat olla myös koristeita. Jyhkeät obeliskit voivat olla suuressa puutarhassa helposti pari metriä korkeita. Erilaiset koriste-elementit nostavat kasveja kauniisti esille. Rakenteiden ja kasvien liitto on harkittu ja viimeistelyt. Koristeita lisätään puhtaasti visuaalisen elämyksen ja kauneuden takia. Malleja voi tarkastella netistä. Taitava nikkaroi itselleen pyramidia muistuttavan koriste-elementin.

Obeliskit on kauneimmillaan, kun niitä on useampi.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli