Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Puutarhasuunnitelma luo suuntaviivat puutarhalle

Helmi-maaliskuu on oivaa aikaa tehdä puutarhasuunnitelma tulevalle keväälle ja kesälle. Huolella tehty puutarhasuunnitelma auttaa toteutusvaiheessa ja suunnitelmaa apuna käyttäen voi helposti tarkistaa mittoja ja yksityiskohtia. Hyvä suunnittelu lähtee liikkeelle olemassa olevan miljöön ja tontin luonteen hahmottamisella. Rakennuksen tyyli, muotokieli ja väritys kulkevat käsi kädessä tulevan suunnitelman kanssa.

puutarhasuunnitelma
Huolella piirretyt yksityiskohdat helpottavat puutarhan osien käytännön toteutusta.
puutarhan suunnittelu
Piirroksen mitat siirretään maastomitan ja mittalankojen avulla puutarhan uudistuskohtaan.
orapihlaja-aita
Muutaman vuoden kuluttua puutarhan uusi oisio alkaa hahmottumaan paremmin.

Puutarhasuunnitelman työvaiheet

Ennen puutarhasuunnitelman tekemistä on syytä ottaa riittävästi aikaa ja lähteä tutkimusmatkalle omalle tontille. On aika perehtyä oman tontin luonteeseen, etsiä luonnollisia kulkureittejä ja näkymälinjoja. Seuraavaksi on hyvä perehtyä ilmansuuntiin, tutkia miltä suunnalta aurinko nousee, mitkä alueet jäävät luontaisesti varjoon, mitkä ovat paahteisia ja kuivia. Tämän jälkeen alkaa tontin luonne, maaston muodot ja säilytettävä kasvillisuus vähitellen hahmottumaan ja on aika ryhtyä mittaamaan tontin mittoja.

maastomitta
Kunnollinen maastomitta helpottaa tontin mittaamista.
puutarhasuunnitelma
Millimetripaperi on oiva apu suunnittelussa.

Perusteellisen mittaamisen ja hyvien muistiinpanojen jälkeen alkaa luonnosteluvaihe. Toisinaan hyvä tekniikka on piirtää ensin tontin mitat mittasuhdeviivainta apuna käyttäen. Tämän jälkeen voi käyttää läpikuultavaa paperia ja hahmotella kevyesti muutamia eri vaihtoehtoja tulevasta puutarhasuunnitelmasta. Kun talon ja miljöön tyyliin sopiva luonnos on löytynyt kannattaa se piirtää vielä puhtaaksi. Tässä vaiheessa on hyvä mitata kulkureittien täsmälliset leveydet, istutusalueiden mahdolliset mitat ja rakenteiden täsmälliset paikat. Näin tehty suunnitelma toimii käytännön apuna toteutusvaiheessa.

Miten puutarhasuunnitelma etenee?

  • Tilan luonteeseen perehtyminen, maaston muotojen ja ilmansuuntien hahmottaminen.
  • Tilan mittaaminen maastomitalla.
  • Luonnostelu mittasuhdeviivainta ja tarkkoja mittoja hyödyntäen.
  • Luonnosten puhtaaksi piirtäminen.
Puutarhasuunnitelma
Yhdenpakopisteen perspektiivikuva auttaa hahmottamaan tulevaa kokonaisuutta paremmin.
Potager ilmakuva
Ylläoleva suunnitelma näyttää tällaiselta toteutettuna.

Suunnitelmasta puutarhaksi

Puutarhasuunnitelma toimii alueen materiaalien laskemisen tukena. Mittatarkasta suunnitelmasta voi helposti laskea mm. käytävien pinta-alan ja niihin tarvittavat maanrakennuskankaat ja murskeet, myös mahdolliset reunuskivet tai kivetykset pystyy laskemaan piirroksesta. Ensimmäinen työvaihe tontilla on mittojen siirtäminen maastoon. Tässä vaiheessa kannattaa olla erityisen huolellinen. Mittalankoja apuna käyttäen uusi suunnitelma hahmottuu pala palalta tontille. Kaarevien muotojen tekemisessä voi käyttää apuna puutarhaletkua tai keppiin pingoitettua lankaa harpin tavoin. Kun mitat on siirretty maastoon on aika kääriä hihat ja aloittaa suunnitelman toteuttaminen.

potager
Suunnitelman mitat siirretään maastoon ja aloitetaan muutostyöt.
Potager
Mittatarkasta suunnitelmasta on helppo laskea käytettävien materiaalien menekki.
potager
Vuosien saatossa suunnitelma muuttuu puutarhaksi.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: