Sanna Rasku

Sanna Rasku

Puutarhatrendejä 2019

Monet tahot tekevät trendikatsauksia aina uuden vuoden kynnyksellä. Myös puutarhamaailmassa nähdään trendejä, vaikkakaan ne eivät muutu samalla tavalla nopeasti kausittain kuin esimerkiksi vaatemuoti. Tässä katsauksessa keskitytään pelkästään puutarha-asioihin ja sen liitännäisiin.

Luonnollisuus

Luonto ja luonnonmukaisuus ovat olleet vallalla puutarhapiireissä jo pitkään. Sen poistumisesta ei näy mitään viitteitä, päinvastoin. Puutarhurointi yhdistää meitä Äiti Maahan. Ajatus itsestä siirtyy enemmän maapalloon, sen hyvinvointiin ja siitä huolehtimiseen. Tämä herääminen saa meidät suhtautumaan terveemmin teknologiaan ja vie ihmisiä enemmän ulos. Puutarhan hoidolla on tähän syvä yhteys – sillä on positiivinen vaikutus ilmastonmuutokseen ja biodiversiteetteihin. Ihmiset haluavat omalla toiminnallaan parantaa elinympäristöään ja toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Hyväntekeväisyys kiinnostaa. Kompostointi on kierrätystä parhaimmillaan, joka hyödyttää sekä maapalloa, omaa puutarhaa että näin itseä. Kierrätys ja biologinen torjunta. Muovin vähentäminen. Lentävien hyönteisten väheneminen on todella iso uhka. Halutaan istuttaa mehiläis- ja perhoskasveja puutarhoihin. Jätetään tai rakennetaan suojapaikkoja hyönteisille – kuten hyönteishotelleja – ja istutetaan perhosia houkuttelevia kasveja. Parhaimmassa tapauksessa vielä paikallisia ja luontaisia kasveja. Tehdään puutarhoihin esimerkiksi pieniä alueita, joissa luonto saa olla koskematon. Suojellaan isoja puita. Hyvä vinkki on olla siivomatta pihaa täysin talvea varten, jolloin hyönteisillä, hämähäkeillä, linnuilla ja muilla eläimillä on paremmin suojapaikkoja.

Oman alueen kasvillisuus

Lähialueen oma kasvillisuus kiinnostaa, koska oman kasvuvyöhykkeen ja -paikan kasvit kasvavat hyvin. Eli paikka määrittelee puutarhan, esim. metsäpuutarhat ja kuntta. Luonnon- ja maatiaisperennat ja muut paikalliset, luontaiset ja alkuperäiset kasvit ja niiden kannat. Niittymäiset istutukset, joissa on sekä luonnonkasveja että perennoja. Kuivuutta kestävät puutarhakasvit. Sadeveden kerääminen kasteluun.


Living Coral

Helppohoitoisten ja oman asuinalueen kasvien lisäksi kasveissa kiinnostavat mm. vaaleat kukat ja kasvit, jotka ”hohtavat” yöllä, esim. lampaankorva, päivänhattu, valkoinen helmililja. Väreinä lisäksi kerma, keltaisen eri sävyt, musta ja Pantonen vuoden väri Living Coral. Tulemme varmasti näkemään paljon eri korallin sävyjä vuoden 2019 puutarhajutuissa. Esimerkiksi pionilla (Paeonia), ruusulla (Rosa), jaloleinikillä (Ranunculus), daalialla (Dahlia), leijonankidalla (Antirrhinum) on koralliin suuntaavia sävyjä. Vähän kaikista väreistä murretut sävyt ovat suosittuja. Niittymäisyys, heinät, puna- ja tummalehtiset kasvit. Esimerkiksi keijunkukka (Heuchera), tummalehtinen ja -vartinen punakoiranputki ’Ravenswing’, akileijat (Aquilegia), tähtiputki (Astrantia), sormustinkukka (Digitalis), lehtoängelmä (Thalictrum) ja ohdake (Cirsium). Patiomarjat ja -hedelmät. Oman teen kasvattaminen, esimerkiksi minttu. Kankaiden värjääminen kasveilla kiinnostaa.

Juuresta varteen

Oman, puhtaan ruuan kasvattaminen on tärkeä arvo. Terveellisyys ja proteiinikasvit kuten pavut, herneet, parsakaali ja pinaatti. Kasvista pyritään käyttämään niin paljon kuin mahdollista – juuresta varteen, kuten esimerkiksi myös porkkanan naatit otetaan käyttöön. Smoothieainekset omasta puutarhasta, kasvissyönti, fleksaaminen, vegaanius. Lehtikaali on jo valtavirtaa. Omat marjat ja hedelmät.  Tilaan kuin tilaan löytyy viljelyratkaisuja. Viljellään lavoissa, pusseissa, erilaisissa astioissa, kasvihuoneissa, parvekkeilla, joutomailla, sisällä. Myös hyötyviljelyssä tavoitellaan helppoutta. Otetaan lapset mukaan viljelyyn.

Staycation ja helppohoitoisuus

Lentäminen puhututtaa. Haluamme ehkä viettää aikaa ja lomia omassa puutarhassa mieluummin kuin lentokenttäjonossa tai matkalaukkuelämää viettäen. Tähän peilaten puutarhoihin kaivataan yhä enemmän rauhallisia ja suojaisia paikkoja, joissa rauhoittua, meditoida, joogata, grillata ja chillata. Haluamme puutarhoilta elämäämme terveyttä, onnellisuutta ja rentoutumista. Epätäydellisyys ja keskeneräisyys eivät ole välttämättä huono juttu. Ei haluta suureellisia, vaikeasti hoidettavia pihoja. Puutarha on osa kotia – sisustusta myöten.

Ruudut ja robo gardening

Suurin osa ihmisistä viettää sisällä suurimman osan vuorokaudesta. On arvioitu, että jopa 90% maailman ihmisistä viettää lähes 22 tuntia vuorokaudessa sisällä. He eivät saa riittävästi päivänvaloa ja raikasta ilmaa. Katsomme liikaa ruutuja. Tähän peilaten viherkasvit eivät ole todellakaan katoamassa vaan tarvitsemme niitä ympärillemme, kuten puutarhojakin.

Entä teknologia puutarhoissa? Kuinka tekoäly tulee helpottamaan puutarhurointia? Esimerkiksi robottiruohonleikkuri vapauttaa puutarhurin tekemään enemmän niitä asioita joista nauttii eniten, kuten vaikka joogaamaan puutarhassa. Mehiläisten vähentyessä monessa suunnassa kehitellään robo bee robotteja – mini droneja – jotka mm. pölyttävät kukkia. Teknologian kehittyminen ei ole pahasta, vaan hyvä juttu.

Lähteinä käytetty mm: Garden Media 2019 Trend Report sekä omia havaintoja ja aikaisempia kirjoituksia

2 kommenttia artikkeliin ”Puutarhatrendejä 2019”

  1. Mielenkiintoinen postaus! Omalta osaltani tunnistan hyvin monet kirjoituksessa mainitut trendit, tosin nuo pölyttäjä-Dronet eivät ainakaan vielä lennä omalla pihalla 🙂

    Vastaa
    • Jes, kiitos! Kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen. Niin munkin mielestä! 😁 Monet noista asioista on sellaisia jotka on täällä ja vahvasti, ja osa on enemmän tulevaisuutta. Kuten just ne drone-mehiläiset.

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: