Sanna Rasku

Sanna Rasku

Puutarhatrendejä 2020

Nyt on taas hyvä aika katsastaa puutarhatrendejä seuraavalle vuodelle. Edellisvuoden katsaus löytyy täältä. Tässä katsauksessa on osittain maailmanlaajuisia trendejä, osittain hyvinkin paikallisia ja pieniä. Puutarhanhoito monine lonkeroineen on suosittua. Pitkään on puhuttu luonnosta ja luonnollisuudesta. Nykyään se alkaa olla perusta, johon kaikki tekeminen pohjataan. Ajatus ja ymmärrys yhdestä yhteisestä maapallosta voimistuu.

Ajatus luonnosta

Oman alueen luonnollinen kasvillisuus tai omalla alueella kasvatetut puut, pensaat, perennat. Mehiläisystävälliset kasvit, kuten laventeli. Leppäkertut, siilit, perhoset, linnut, sammakot. Tee sammakoille sopivia paikkoja viihtyä: vesiaiheet ja mm. vesikasvit, erilaiset suojat. Anna puutarhassasi olla luonnollisuutta siis myös eläimiä varten. Ympäristöystävälliset tuotteet rikkaruohon- ja tuholaisten torjuntaan. Esimerkiksi Suomen Puutarhakauppiaat ry:n valitsema Vuoden 2020 puutarhatuote suojaa luonnonmukaisesti puutarhan kasveja hirvieläinten kuten peurojen ja kauriiden tuhoilta.

Vuoteen 2050 mennessä 70% maailman väestöstä asuu kaupungeissa.
Vuoteen 2050 mennessä 70% maailman väestöstä asuu kaupungeissa.

Kaupungistuminen jatkuu

Enemmän kuin puolet maapallon asukkaista asuu kaupungeissa. Vuoteen 2050 mennessä 70% maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Kaupungeissa on esimerkiksi koulutus- ja työpaikkamahdollisuuksia runsaasti. Elinikäinen uuden oppiminen. Kaupungistumisen seurauksena ihmiset kaipaavat luontoon. Rauhalliset, kasvirikkaat ympäristöt sekä työskennellä että viettää vapaa-aikaa ovat välttämättömiä. Puutarhatrendeiksi voidaan myös lukea kaupunkien viheralueet, jotka ovat kaupunkilaisille todella tärkeitä. Mielenkiintoisia termejä ovat mm. viherterapia ja ympäristöpsykologia. Vihreä infrastruktuuri luo kiinnostavan kaupungin elää. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten kuivuus, tulvat, myrskyt.  Puut ovat isossa osassa, kun puhutaan esimerkiksi hulevesistä, lämpöaalloista tai ilmansaasteista. Esimerkiksi hyvin sijoitetut puut saattavat vähentää energiankulutusta varjostamalla taloja kesällä. Kaupunkimetsät, viherkatot, niityt pölyttäjille, uudet puistot. Muun muassa näiden ansiosta puutarha-ala tarvitsee tekijöitä, ja mahdollisuudet alalla ovat moninaiset.

Keittiöjätteen kompostointi on hyvä teko.

Kiertotalous

Kiertotalous on talousmalli, jossa tuotanto ja käyttö suunnitellaan siten, että jätettä ei synny, vaan materiaalit ja niiden arvo säilyvät käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään. Se on jakamista, liisaamista, korjaamista ja uudenkäyttöä, joissa teknologia on isossa osassa. Säästetään luonnonvaroja ja hyödynnetään materiaalit kestävästi ja tehokkaasti. Kiertotaloudessa minimoidaan jäte. Kierrätyksessä keskitytään puolestaan löytämään käyttötarkoituksia jo syntyneelle jätteelle. Ovatko puutarhatuotteet uusiutuvia, korjattavissa olevia, uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä? Esimerkiksi muoviruukuille etsitään vaihtoehtoja. Mitä puutarhatrendejä kiertotalous muodostaa?

Pölyttäjä hommissaan.

Peace and purpose

Jokapäiväisen elämän hektisyyden vastapainoksi kaivataan rauhoittumista. Puutarha on paikka, jossa rentoudutaan ja ollaan rauhassa. Puutarha teettää myös työtä, mutta se tuo myös rauhallisen paikan, jossa ladata pattereita. Muutama vinkki: keskity kasveihin, jotka kasvavat alueellasi luontaisestikin, tai vaihtoehtoisesti valitse kasveja joiden huolto on vähäistä esim. helppoja perennoja. Halutaan helpottaa puutarhatöitä ja vähentää niihin menevää aikaa, esimerkiksi automaattiset kastelujärjestelmät ja robottiruohonleikkuri, jota ohjataan puhelimen kautta vaikka olisi itse esimerkiksi lomalla. Puutarhalta ei kuitenkaan välttämättä haeta vain loikoilua, mutta myös tarkoitusta. Omien vihannesten, marjojen ja yrttien kasvattaminen. Syötävät kukat. Kun puutarhojen koko pienenee, ihmiset kokevat ne enemmän sisätilojensa jatkeeksi – osaksi kotia. Siksi ulkona sisustetaan samalla tavalla kuin sisällä. Rauhalliset paikat lukemiselle ja meditaatiolle ja omansa syömiselle – ulkokeittiöt ja grillaus ovat suosittua ajanvietettä. Pergolat, puutarhahuoneet, vesiaiheet, nuotiopaikka.

Maan kunto

Viljelysmaan kunnosta puhutaan paljon. Eroosio ja metsäpuiden kaataminen aiheuttavat pintamaan katoamista. Orgaaninen puutarhanhoito on tärkeää. Kompostoinnin arvostus nousee koko ajan. Orgaaniset lannoitteet, biohiili, maan pieneliöstö, kastemadot, viherlannoitus, kiertoviljely.

Viherkasvit

Viherkasvitrendi ei ole katoamassa mihinkään. Kasvit puhdistavat ilmaa, vähentävät stressiä, tuovat sisätiloihin eloa ja lisäävät yhteyttä luontoon. Ihmisten kiinnostus viherkasveihin vain kasvaa, puhutaan Plant Parentseista. Yhteisöllisyys – muun muassa kasvitapaamisia Instagramin viherkasvityyppien kanssa. Suosittuja viherkasveja ovat mehikasvit, kuten mehiruusukkeet ja aloet. Mielenkiinto kohdistuu myös helmivillakon sukulaiseen string of dolphinsiin (Senecio peregrinus), jonka nimi voisi olla suomeksi vaikka delfiinivillakko. Edelleen myös peikonlehti ja kilpipilea pysyttelevät suosittuina.

Sienet

Sienillä on merkitys luonnon kiertokulussa, ja niillä saattaa olla iso osa maapallon ongelmien ratkaisussa. Ne toimivat luonnon kierrätysjärjestelmänä. Sienet hajottavat orgaanista ainesta ja rikastuttavat näin maaperää. Ne auttavat mm. öljytuhoissa, saasteissa, virusten torjunnassa ja jopa muovin hajottamisessa.

Pantonen vuoden 2020 väri on Classic Blue. Sinisiä kukkia löytyy puutarhaan jonkin verran, esimerkiksi ritarinkannuksissa.

Sininen väri

Sininen on tullut takaisin. Pantonen vuoden 2020 väri on Classic Blue. Kasvimaailmassa siniset kukat ovat haluttuja. Sitä löytyy puutarhaan muun muassa seuraavista: hortensia, kissankello, lemmikki, sinivuokko, ruiskaunokki, sinisarja, helmililja, neidonkukka, sinipallo-ohdake, sinipiikkiputki, idänsinililja, ritarinkannus ja ukonhattu. Esimerkiksi indigon sininen on syvän sininen sävy, jota saadaan luonnolliseen värjäämiseen tropiikin indigokasvista (Indigofera tinctoria). Värjäämiseen saadaan sinistä myös meidän ilmastossamme kasvatettavasta värimorsingosta (Isatis tinctoria).

Mitä muita puutarhatrendejä sinä olet havainnut?

Lähteinä käytetty mm.
Garden Media / Garden Trends Report 2020
Sitra
Omia havaintoja ja aikaisempia kirjoituksia

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: