Koristelhevä

Puutarhatrendit 2021 | Podcast #105

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

satoa-parvekkeelta_versoileva

Puutarhatrendit paljastavat mistä pihalla ja puutarhassa innostutaan tänä vuonna. Versoilevan artikkeli pureutuu myös ilmiöihin trendien taustalla. Erikoisen vuoden 2020 jälkeen myös puutarhamaailmassa myllertää. Isoimmat vuoteen vaikuttavat asiat ovat pandemia sekä pitkään pinnalla ollut ilmastonmuutos. Luonnollisuus on yhä valttia, ja puutarhan hoito on suositumpaa kuin koskaan aiemmin.

puutarhatrendit-versoileva

1. Staycation

Kotilomailu on ollut pinnalla jo pitkään. Ilmastonmuutoksen inspiroima matkustamisen vähentäminen on innostanut ihmisiä lomailemaan kotona ja mökeillä. Nyt laitetaan puitteet kuntoon myös pihalla. Tervetuloa hulppeat kesäkeittiöt, uima-altaat ja terassit. Nyt sisustetaan ahkerasti myös ulkotiloja. Piha on muutakin kuin työleiri – se on paikka nautiskelulle.

2. Koti- ja mökkipihat

Trendi sai vauhtia viime vuodesta, kun omakotitalot ja kesämökit tekivät kauppaansa aiempaa paremmin. Nyt innostutaan pihoista entistä enemmän. Kotipihalle halutaan samoja mukavuuksia kuin lomaresortilla, ja mökkipihalle halutaan samoja mukavuuksia kuin kotiin. Oleskelualueet, kesäkeittiö ja viihtymistä lisäävät piharakennukset ovat tulleet jäädäkseen. Nuotiopaikka on taas suosittu. Sille varataan kokonaan oma paikkansa ja tunnelmansa. Uutena trendinä nousussa on mökkipihoihin satsaaminen. Ympäri vuoden asuttavat mökit ovat yhä yleisempiä, ja ne muistuttavat enemmän jo kakkoskotia. Myös mökkipihaan satsataan nyt kuten kotipihaankin.

3. Toimija ja nautiskelijat

Pihaan satsaaminen näkyy eri tavalla eri käyttäjäryhmissä. Nautiskelija käyttää suunnittelija ja rakentajaa. Helppohoitoisuus ja robotiikkaa otetaan kaikessa huomioon. Nurmen leikkaa robottileikkuri, ja pihan huoltaa puutarhuri. Näin aikaa jää oleskeluun terassilla ja kesäkeittiössä. Toimija tekee mahdollisimman paljon itse. Oli kyse nikkaroinnista tai kasvualustan valmistamisesta, toimijalta sujuu kaikki. Piha on temmellyskenttä, jossa riittää puuhattavaa niin kukkien kuin hyötykasvien parissa.

Versoilevan trendikatsaus on taas täällä. Lue tämän vuoden puutarhatrendit!

4. Oman ruoan kasvatus

Hyötyviljely on ollut suosittua pitkään. Nyt innostutaan myös parvekeviljelystä, jossa tila hyödynnetään lattiasta kattoon. Ikkunalaudoilla kasvavat chilit ja yrtit. Pitkään pinnalla ollut lavatarha on saanut maailmalla haastajan. Keittiöpuutarha on astetta luonnollisempi, ja hyötykasvit kasvavat nyt korkeissa kohopenkeissä. Kaiken taustalla on ihmisen halu nähdä mistä ruoka tulee. Omavaraisuus mahdollistaa kaikki valinnat siemenistä kasvualustoihin. Luomua sen olla pitää.

puutarhatrendit_versoileva

5. Luonnollisuus ja hiilijalanjälki

Tietoinen kuluttaja tekee vastuullisia valintoja myös puutarhassa. Nyt halutaan saada aikaiseksi muutakin kuin luonnollinen ilme. Luonnon materiaaleista valmistetut kalusteet ovat vain pintasilaus. Trendikäs kuluttaja selvittää, mikä materiaaleista jättää pienimmän hiilijalanjäljen. Terassin suunnittelu tehdään jatkossa huolella ja luonto edellä. Maata muokataan paikallisesti, jotta muualle läjittämisestä aiheutuva turha kuskaaminen saadaan minimiin. Puutarhatrendit lisäävät tietoista ja harkittua kuluttamista koko ajan enemmän. Elinkelpoiset kasvit säästetään, ja vanhoja rakenteita kunnostetaan.

6. Kesähuone ja muut pienet rakennukset

Erilaiset tilat ja puutarhan huonemaisuus lisääntyy koko ajan. Epävarmojen säiden Suomessa katettu tila on tärkeä lisä pihalle. Kevytrakenteiset kesähuone sekä kasvihuone, osittain suljettu kato, grillikota ja katettu kesäkeittiö lisääntyvät koko ajan. Tammikuussa 2021 hakusanalla ”kesähuone” löytyy yli 6000 hakua kuvapalvelu Instagramista. Kevyitä kesärakennuksia myydään koko ajan enemmän valmispaketteina. Moni rakentaa uniikin version itse. Piharakennus ei ole enää mutterin muotoinen huvimaja vaan yhä useammin moderni pulpettikattoinen pikkumökki, joka sopii päärakennukseen.

puutarhatrendit_versoileva

7. Harmaa ja yksivärinen ovat uudet puutarhatrendit

Puutarhan rakenteet, ovat tänä vuonna kasvavassa määrin harmaan värisiä. Suomessa on aina suosittu eniten ruskean väristä puuta. Länsinaapurissa pitkään pinnalla ollut vihreä kestopuu on suosittu juuri sen kauniin harmaan sävyn vuoksi. Veikkaamme, että vihreän kestopuun suosio kasvaa myös Suomessa. Myös siperian lehtikuusi jatkaa voittokulkuaan. Harmaan lisäksi yksivärisyys tekee tuloaan. Puutarhaan saa rauhallisen ilmeen pelkästään valkoisilla kukilla. Näiden rinnalla näkisi hyvin harmaat rakenteet.

puutarhatrendit-versoileva

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli