Koristelhevä

Puutarhatrendit 2022 | Podcast #127

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

puutarhatrendit 2022

Puutarhatrendit 2022 nostavat keskiöön luonnon monimuotoisuuden vaalimisen, kestävät valinnat, innostuksen monipuoliseen viljelyyn sekä panostuksen houkutteleviin oleskelutiloihin. Pandemia, ilmastonmuutos ja yleinen epävarmuus saavat kotoisen puutarhan näyttäytymään merkityksellisenä energiaa antavana turvasatamana, jossa itsellä, läheisillä ja ystävillä on hyvä olla. Puutarha ei ole enää vain harrastus vaan pikemminkin elämäntapa, joka tarjoilee monipuolisesti merkityksellisiä hetkiä ja rauhaa. Mutta mitä vuosi 2022 tuo sitten tullessaan?

1. Sisä ja ulkotilojen raja hämärtyy

Vuoden 2022 puutarhatrendeissä näkyy nouseva kiinnostus talon välittömässä läheisyydessä olevia oleskelualueita kohtaan. Oleskelualueet sulautuvat osaksi ympäröivää miljöötä ja ennen kaikkea rakennusta. Luonnonmukaiset materiaalivalinnat saavat oleskelualueen tuntumaan kutsuvalta ja rakenteet sulautuvat osaksi talon arkkitehtuuria. Parhaimmillaan sisätila ja ulkotila sulautuvat toisiinsa aivan kuin ne olisivat jo alunperinkin olleet yhtä. Lasitetut terassit, pergolat, erilaiset katokset ja markiisit luovat suojaa ja pidentävät oleskelualueen käyttöaikaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Patio- ja terassielämä tarjoilee niin energisoivia keitaita kuin nautinnollisia yhdessäolon paikkoja tai lempeitä, intiimejä paikkoja rauhoittumiseen. Oleskelualueet kutsuvat ulkona asumiseen ja ympärille suunnitellut mukavuudet ovat valittu huolella.

Puutarhatrendit 2022 nivoo sisätilan saumattomasti yhteen ulkotilojen kanssa.
puutarhatrendit 2022
Oleskelusta ja nautinnollisesta yhdessäolosta otetaan kaikki irti.

2. Kiinnostus ruuan viljelyä kohtaan syvenee

Kasvava kiinnostus ruuan kasvattamista kohtaan syvenee. Nyt koko ketju siementen huolellisesta valinnasta, kasvualustan, kasviravinteiden ja kasvupaikkojen valintaan näkyy entistä tiedostavimpina ratkaisuina. Vihanneksia ja juureksia kasvatetaan eri mittakaavoissa. Pienimmät viljelyt voivat löytyä parvekkeelta tai terassilta, suurimmat omavaraisuuteen pyrkiviltä kasvimailta. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin oman ruuan kasvattamiseen liittyvä ilo, jännitys ja uuden oppiminen. Aromaattisesti tuoksuvat yrtit, kulinaristiset lajikkeet ja erikoistuminen tiettyihin teemoihin tempaavat erityisesti edistyneempiä kasvattajia mukaansa. Kaiken kruunaa lähelle kasvimaata sijoittuva kesäkeittiötä, joka tarjoilee mahdollisuuden nauttia itse kasvatetun ruuan valmistuksesta, yhdessäolosta ja ruuan suomista nautinnoista.

puutarhatrendit 2022
Erilaiset lehtivihannekset kasvatetaan itse siemenistä.
Aromaattiset yrtit, erikoisuudet ja kulinaristiset lajikkeet kiinnostava.

3. Luonto palaa puutarhoihin

Palaamme juurillemme ja luonto näyttelee yhä merkityksellisempää roolia puutarhoissa. Tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta, tarjota elintilaa pölyttäjille, perhosille, pikkulinnuille ja pienille eläimille. Vähemmällä hoidolla pärjäävät puutarhat nähdään mahdollisuutena. Nurmialueiden muuttaminen harvoin leikattaviksi apilanurmiksi, luonnonmukaiset kedot ja niityt sekä suojaava puusto tarjoilee suojaa hyönteisille, linnuille ja pihassa viihtyville eläimille. Puutarha nähdään merkityksellisenä osana elinympäristöä, jossa on tilaa myös eläimille.

Puutarhatrendit 2022
Rento, villi ja luonnonmukainen puutarha tukee luonnon monimuotoisuutta.
Niittymäiset istutukset luovat pölyttäjille otolliset olosuhteet.

4. Vehreät parvekekeitaat tarjoavat runsautta

Parvekeiden tila halutaan nyt maksimoida. Suojaisan parvekkeen kattorakenteet, seinät, kaiteiden reunat ja tasot valjastetaan upean puutarhamaisen keitaan luomiseen. Ruukkuryhmät luovat parvekkeelle rytmiä ja tarjoilevat näkösuojaa. Tilan kekseliääseen hyödyntämiseen on tarjolla lukuisia amppeli- kasvatustikas- ja kasvuallasratkaisuja. Kaupunkiparveke tarjoilee erinomaisen mahdollisuuden laajentaa asuintilaa pienen huoneen verran ulkoilmaan. Oma pieni keidas tarjoilee kasvunilon lisäksi mielekästä tekemistä ja suojaisan paikan oleskeluun.

Pieneenkin parvekkeeseen voidaan loihtia viihtyisä kokonaisuus.
puutarhatrendit 2022
Viherkasvit siirtyvät ulos parvekkeille kesäksi.

5. Puutarha luo mielenrauhaa

Puutarhatrendit 2022 korostaa entisestään myös puutarhojen tuomaan mielenrauhaa, tyyneyttä ja läsnäolon tunnetta. puutarhan mielen ja kehon hyvinvointia edistävät vaikutukset ovat moninaiset. Hetki istutusten parissa saa unohtamaan arjen kiireet ja häiriötekijät, syke madaltuu ja stressi vähenee. Kevyen puuhastelun lisäksi mielenrauhaa lisäävät puutarhojen suomat aistielämykset, hyönteisten surina, lammikon veden lorina ja puidenlatvoissa kahiseva tuuli saavat meidät tuntemaan voimallista läsnäolon tunnetta. Puutarhassa vietetty aika on hyväksi niin keholle kuin mielellekin.

6. Puutarhakausi pitenee

Puutarhoissa panostetaan eri vuodenaikoihin. Suojaisat oleskelualueet, lasitetut terassit, kesäkeittiöt ja nuotiopaikat pidentävät puutarhan käyttöaikaa niin keväästä kuin syksystäkin. Huolella suunniteltu nuotiopaikka tarjoilee elämyksellisen retkikohteen omalla pihalla myös talven kynnyksellä. Terassilämmittimet vuorostaan lisäävät ulkona olevien oleskelutilojen käyttömukavuutta niin varhain keväällä kuin myöhään syksylläkin.

Oikeanlaiset kasvivalinnat lisäävät puutarhan esteettisiä arvoja ympäri vuoden. Erilaiset puut, niiden rungot, kaarnat ja yksityiskohdat sekä pitkälle talveen upeina pysyvät koristeheinät lisäävät puutarhan kauneusarvoa myös pitkälle talveen.

Upeat koristeheinät näyttävät viehättäviltä myös talvella.
puutarhatrendit 2022
Alkukevään puiden kukkaloisto lisää puutarhakauden lumovoimaa.

7. Sisäänkäynnit ja etupihat korostuvat

Kaipuu yhteisöllisyyteen saa katseet kääntymään kohti sisäänkäyntiä. Etupiha ja sisäänkäynti tarjoilee etenkin taajamissa luontevan yhteyden naapurustoon, paikan huikkasta päivän tervehdykset ja vaihtaa kuulumiset. Sisääntulon merkitys korostuu, se on kuin käyntikortti kotiimme, luoksemme. Huolella hoidettu ja kaunis sisäänkäynti viestii välittämisestä. Upeat ruukkuistutukset pidetään kauniina ympärivuoden. Ränsistyneet kasvit saavat väistyä ja niiden tilalle vaihdetaan pitkin kasvukautta uudet ja elinvoimaiset kasvit. Yksittäinen veistoksellinen puu tai talon seinustaa pitkin kasvava vanha köynnös nostetaan esiin hienostuneesti valaistuksella. Parhaimmillaan sisäänkäynti ja etupiha tarjoilevat myös pienen istahduspaikan, jossa vaihtaa kuulumisia.

Runsaat ruukkuistutukset luovat kutsuvuutta.

Sisäänkäynti on kodin käyntikortti.

8. Kasvit, joilla on tarina luovat merkityksiä

Maailmalla on nähtävissä eksoottisten ja trooppisten kasvien nousu. Matkustuskiellot ja -rajoitteet ovat nostaneet esiin halun rakentaa omaan puutarhaan pieni pala tropiikkia. Nähtäväksi jää miten kiinnostus troopisia ja hieman outojakin kasveja kohtaan näkyy tulevana kesänä meillä täällä pohjolassa. Myös Pantonen vuoden väri on tällä kertaa violetti, mikä voi antaa suuntaviivoja kauden vallitsevaan värisävyyn. Neutraalit ja rauhalliset sävyt saavat hiljalleen rinnalleen voimistuvan väripaletin ja värit luovat ympärillemme energiaa.

Kasvivalinnoissa tietoisuus nostaa päätään. Kiinnostus lähellä tuotettuihin kasveihin ja alkuperäiskasvillisuuteen tekee tuloaan. Kotimaassa jalostetut kasvit kestävät kasvuolosuhteitamme ja takaavat kasvien paremman menestymisen. on ekoteko ostaa lähellä tuotettuja kasveja ja tukea kotimaista tuotantoa.

Eksoottiset puut lievittävät kaukokaipuuta.

Pieni pala välimerta puutarhassa luo tunnelmaa.

9. Istuttaminen on merkityksellinen ympäristöteko

Huoli ilmaston tilasta näkyy läpi linjan puutarhatrendit 2022 koosteessa. Tietoisuus ympäristön tilasta ja omat vaikutusmahdollisuudet ovat nousseet keskiöön. Kasvivalinnat ja istuttaminen nähdään entistä enemmän osana elinympäristön hyvinvointia pelkän kasvien tuoman koristearvon sijaan. Puiden istuttaminen nähdään helppona ja käytännönläheisenä tapana vaikuttaa. Puut sitovat ilmakehästä hiilidioksidia ja hiiltä sekä vaalivat luonnon monimuotoisuutta. Moni puutarhuri on tiedostanut haasteet yhteisestä hyvästä huolehtimisesta ja puiden istuttaminen tulee näkymään merkityksellisenä osana maailman tilasta huolehtimisessa.

Yhdenkin puun istuttaminen on jo ekoteko.
Puut sitovat hiilidioksiidia ja hiiltä.

10. Leikkokukat kasvavat omassa puutarhassa

Halumme oppia lisää puutarhanhoidosta on innostanut monia omien leikkokukkaviljelmien pariin. Omassa puutarhassa kasvatetut leikkokukat tuovat mielekästä tekemistä ja ennen kaikkea kauneutta ja lohtua arkeen. Leikkokukkakiinnostus näkyy myös haluna oppia tekemän taidokkaampia kukka-asetelmia ja leikkokukkakimppuja. Lähellä tuotetut ja kotimaiset leikkokukat tuovat osansa leikkokukkainnostukseen ja monipuolistavat leikkokukkien tarjontaa.

Leikkokukat voi poimia kätevästi omasta puutarhasta.
Siementen kylvämisessä piilee kasvun ilo.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli