Koristelhevä

Pylvästyräkin nuorentaminen ja pistokkaat

Pylvästyräkki on yksi ehdottomasti helpoimpia huonekasveja. Se menestyy niin aurinkoisella ikkunalaudalla kuin sisätilojen hajavalossa. Vaikkakin ulkonäkönsä puolesta sitä usein erehdytään luulemaan kaktukseksi oikesti se kuuluu mehikasveihin. Pylvästyräkki onkin kohtalaisen nopeakasvuinen ja siitä johtuen kasvu venähtää usein liian pitkäksi, eikä kasvi jaksa pitää itse itseään pystyssä. Kasvun ja muodon hallintaan on erinomainsena keinona latvominen.

pylvästyräkki, puutarhahansikkaat
Pylvästyräkin maitiaisnesteltää on hyvä suojautua kunnon hansikkailla.

Pylvästyräkin latvominen

Ennen kuin aloitat itse latvomisen on hyvä valmistautua huolella puuhaan. Tukku sanomalehtiä on syytä levittää pöydän suojaksi, sillä pistokkaista valuu runsaasti maitiaisnestettä. Lisäksi tarvitset hyvät suojakäsineet, terävän katkoteräveitsen, viivottimen sekä suihkepullon. Suojakäsineet suojaavat sinua allergisoivalta ja ärsyttävältä maitiaisnesteeltä, viivottimella saat mitattua leikattavat pistokkaat ja suihkepullolla suihkutettua pois vuotavan maitiaisnesteen.

Kun olet tehnyt riittävät alkuvalmistelut on aika ryhtyä itse toimeen. Aloita latvominen pisimmistä varsista, jotka eivät ole haaroittuneet. Mittaa verson latvasta noin 17 cm mittainen pätkä ja leikkaa se terävällä katkoteräveitsellä. Leikkuukohdasta vuotaa valkoista maitiaisnestestä, mikä on syytä suihkuttaa vedellä pois niin emokasvista kuin pistokkaastaakin heti leikkuun jälkeen. Tämän jälkeen jatka leikkuuta siten, että pyörittelet emokasvia ja tarkkailet, että lopputuloksesta tulee tasapainoinen ja kaunis.

pylvästyräkki, pistokkaat
Puhdista pylvästyräkkien leikkuupinnat huolella maitiaisnesteestä.

Pylvästyräkin pistokkaiden kuivattaminen ja juurruttaminen

Kun kaikki pistokkaat on leikattu niin ne asetellaan väljästi talouspaperin tai muun vastaavan päälle kuivahtamaan. Leikkuupintojen on syytä antaa kuivahtaa ja umpeutua huolella. Kunnon kuivatukseen menee 3 päivästä viikkoon. Kun leikkuupinta on arpeutunut alkaa pistokkaiden juurruttaminen. Juurruttamisen voi tehdä kahdella eri tavalla. Vesilasissa juurruttamisessa on se etu, että juurien muodostumista pääsee seuraamaan ja tarkkailemaan. Pienten juurien muodostumisessa kannattaa olla maltillinen, sillä ensimmäiset juuret tulevat reilu kuukauden kuluessa. Kun juuret ovat muodostuneet pistokkaat istutetaan hiekkapitoiseen ja ilmavaan multaan. Toinen vaihtoehto on juurruttaa pistokkaat suoraan hiekkamultaisessa ruukussa.

pylvästyräkki, pistokkaat
Maitiaisnesteestä puhdistetut pistokkaat asetellaan kuivahtamaan muutamaksi päiväksi, ennen juurruttamisen aloittamista.
pylvästyräkki, pistokkaat
Leikattu ja siistitty pylvästyräkki alkaa pikkuhiljaa haaroittumaan leikkauskohtien alapuolelta. samalla tyräkki vankistuu ja pysyy taas pystyssä ilman erillistä tukea
Pylvästyräkki, pistokkaat
Muutaman kuukauden kuluttua pylvästyräkkejä onkin sitten taas jo paljon enemmän.

Kirjoittaja:

Katso myös:

Jaa tämä artikkeli: