Maria Kesänen

Maria Kesänen

Raparperi-kardemummakakku, gluteeniton ja maidoton

Mahtava raparperisesonki on täällä! Raparperi tarjoaa satoaan anteliaasti jo toukokuusta lähtien. Kun ensimmäiset varret on käytetty helppoon ja nopeaan raparperipaistokseen, repertuaaria voi laajentaa niin leivontaa, ruoanlaittoon kuin säilöntäänkin. Raparperi-kardemummakakku on ihana kahvipöydän herkku, joka ei pahastu edes vieraiden odottelusta. Kakku onkin makoisimmillaan, kun se on saanut jäähtyä kunnolla.

raparperi-kardemummakakku
Mehevä raparperi-kardemummakakku sopii sekä juhlaan että arkeen.

Suloiset syreeninkukat ovat syötäviä ja sopivat loistavasti koristamaan alkukesän herkkuja. Kukkivat koristeet laitetaan kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Huuhtele kukat varovasti ja ravistele neste pois. Laita kukat hetkeksi talouspaperin päälle. Jos joudut odottelemaan koristelemista, nosta syreeninkukat talouspaperin päällä jääkaappiin.

Rapaperi-kardemummakakun ohje on maidoton, mutta jos ruokavalio sen sallii, herkuttele kakku jonkin maitotuotteen kera. Esimerkiksi vaahtoutuva vaniljakastike tai sopivasti pehmennyt vaniljajäätelö sopivat kakun kylkeen täydellisesti. Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo itseensä elimistön kalsiumia, ja siksi raparperiherkut suositellaan nautittavaksi maitotuotteiden kanssa. Jos maito ei sovellu ruokavalioon, tarjolla on erilaisia maidottomia vaniljakastikkeita ja vispivalmisteita.

raparperi-kardemummakakku

Resepti: Gluteeniton raparperi-kardemummakakku

gluteeniton, maidoton, laktoositon

Raaka-aineet:

150 g maidotonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 1/2 tl hienonnettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
noin 4 dl pilkottua raparperia (noin 3 vartta)
2 rkl fariinisokeria
1 tl maissitärkkelystä (Maizenaa)

Valmistusohje:

  • Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 23 cm:n kakkuvuoka.
  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
  • Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten.
  • Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Kääntele kuivat aineet taikinan joukkoon esimerkiksi nuolijalla. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä vuokaan.
  • Pilko raparperit kulhoon, lisää fariinisokeri ja maissitärkkelys, sekoita. Levitä raparperit taikinan päälle.
  • Paista 175 asteessa uunin keskitasolla kypsäksi noin 50-60 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.
  • Tupruttele jäähtyneen kakun pintaan tomusokeria ja koristele kakku syreeninkukilla. Tarjoa vaniljavaahdon kera.
Vinkki: Jos käytät tavallisia vehnäjauhoja gluteenittoman jauhoseoksen sijaan, käytä silloin vehnäjauhoja yhteensä 3 dl.
Vinkki: Fariinisokerin voi korvata tavallisella taloussokerilla.

4 kommenttia artikkeliin ”Raparperi-kardemummakakku, gluteeniton ja maidoton”

    • Hei!

      En ole kokeillut valmistaa kyseistä kakkua ilman kananmunaa, joten en osaa varmuudella sanoa miten toimii ilman sitä. Itse kokeilisin korvaamalla kananmunat esim. soijamaidolla tai vastaavalla (noin 1 – 1 1/2 dl maitoa) ja tuplaamalla leivinjauheen määrän. Tule toki kertomaan, jos kokeilit ilman kananmunia!

      Vastaa
  1. Hei. Kärsiikö kakun rakenne pakastettaessa? Kuinkahan pitkään kakku säilyy paistamisen jälkeen hyvänä? (menee varmasti parempiin suihin kyllä heti kun antaa luvan, mutts mietin tässä tarjottavia juhannusvieraille)

    Vastaa
    • Hei!
      En ole valitettavasti kokeillut pakastamista, sillä kakku on syöty aina ennen sitä:) Jääkaapissa kakku ei säily montaa päivää, koska raparperi muuttaa koostumuksen kosteaksi parin päivän jälkeen.

      Makoisaa juhannusviikkoa!

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email