Toukokuu on armotonta raparperisesongin aikaa. Erityisesti kauan sijoillaan olleet raparperit tuottavat valtaisasti satoa ja uudet reseptit niin säilöntään kuin ruuanlaittoonkin ovat tervetulleita. Viimeisten vuosien aikana olen innostunut erityisesti hillojen keittämisestä ja niinpä päätin tehdä huupan suojissa kasvaneista raparpereista hilloa. Raparperi-rosmariinihillo on taivaallisen makuista ja erityisen helppoa valmistaa.
Laadukkaat raaka-aineet ja puhtaat lasitölkit
Hillot ovat perinteinen tapa säilöä kesän maut talteen. Hillojen säilömisen perustan muodostavat erityisen huolella valitut, puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet. Paras tapa on käyttää oman puutarhan antimia ja mausteina lähituotettuja yrttejä tai luomutuotettuja hedelmiä. Laadukkaiden ja puhtaiden raaka-aineiden lisäksi hillojen säilymisen varmistavat huolella steriloidut tölkit. Säilöntään tarkoitetut tölkit kestävät hyvin kuumentamista joten pestyjen lasitölkkien, niiden kansien ja tiivisteiden steriloinnin voi suorittaa joko keittämällä niitä kattilassa tai kuumentamalla uunissa reilu 100 asteeseen.

Kasvatusmenetelmä vaikuttaa raparperin väriin
Kasvatusmenetelmä vaikuttaa raparperin väriin. Riippuen siitä, minkä väristä hilloa tavoitellaan, valitaan raparperin varret toivotun värin mukaisesti. Punaiseen hilloon käytetään raparperin varsien punaiset ja valkoiset osat. Vihreän hillon saa vihreistä raparperin varsista. Meillä raparperit kasvavat niin raparperihuupan suojissa kuin taivasallakin. Huupan suojissa, pimeässä kasvaneet raparperit ovat erityisen punaisia ja taivasalla kasvaneet ovat yleensä vihreämpiä.

Raparperi-rosmariinihillo
Ennen hillon valmistamista kannattaa käydä nyhtämästä raparpereja riittävästi. Raparperit kuuluu kiskoa irti maasta. Leikkaaminen jättää raparperipuskaan ikävän kuivuvan tyngän, mikä altistaa raparperia taudeille ja homeille. Uusi kasvusto pääsee myös paremmin kasvamaan kun sato on korjattu kiskomalla. Raparperin lehtiosat kannattaa jättää suoraan ulos tunkioon tai maan katteeksi.
Raparperin varret huuhdotaan huolella, jottei hilloon pääse epäpuhtauksia. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, mutta jos raparperi on päässyt jo suurikasvuiseksi niin silloin varret voi kuoria. Raparperi-rosmariinihilloon käytetään myös luomusitruunan kuorta. Sitruunan hyvälaatuisuus kannattaa varmistaa ja se on syytä puhdistaa huolella lämpimän veden alla ennen kuoren raastamista. Rosmariinista valitaan parhaat oksat tai lehdet hillon mausteeksi. Kuvan hilloissa on käytetty ainoastaan rosmariinin lehtiä ja ne on jätetty hillon sekaan.
