Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Retkikohteena Malmgårdin kartano

Malmgårdin kartano on yksi Suomen upeimpia kartanolinnoja. 1800-luvun loppupuoliskolla suunniteltu hollantilaistyyppinen uusrenessanssia edustava linna on vaikuttava näky. Päärakennus on asuinkäytössä, mutta sinne järjestetään erityisen kiehtovia vierailuja, sillä esittelykierroksen vetää itse kartanonherra, jolla tarinoita ja tietämystä piisaa kartanon historiasta.  Kartanon puistoalueet ovat erityisen hyvin hoidettuja ja murskekäytävät hienossa kunnossa. Puutarhaa pääsee ihastelemaan vain päärakennuksen sisääntulopihan puolelta. Kartano sijaitseen lähellä Loviisaa, noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Se on siis mukava retkikohde vaikka syyslomaa viettäville.

Malmgårdin kartano
Kartanon edustalla on suihkulähde sekä ympyrän muotoinen istutusalue

Malmgårdin kartanon puutarha

Vierailun aikana sain kuulla miten kartanon puutarhan akseli alkaa talon pääsisäänkäynnin puoleiselta piha-alueelta. Suihkulähteeltä jatkuu katse kohti sisäänkäyntiä ja talon toisella puolen kokonaisuus jatkuu puutarhaan avautuvalla terassilla, portaikolla, suihkulähteellä ja suoralla pitkällä akselilla, jota reunustaa nelirivinen, lomittain istutettu lehmuskuja. Terassilta avautuvan maisemapuutarhan kauneutta voi ihailla kartanon sisätiloista käsin, mutta itse puutarhaan ei ole vierailijoilla pääsyä.

Sisääntulopihalla on ilmeisesti ollut 1800-luvun lopulla aurinkoteltta, jonka suojissa kartanon naisväki on voinut nauttia raikkaasta ilmasta ja seurustella. Aurinkotelttaa on ympäröinyt istutusalue, mikä on reunustettu suurilla simpukankuorilla. Suurikokoiset simpukkareunukset ovat olleet suosittuja etenkin kartanoissa. Nykyään sisääntulopihalla on suuri ympyrän muotoinen viheralue, jonka keskellä on suihkulähde. Tätä aluetta vielä tänäkin päivänä reunustavat nuo suuret simpukankuoret, menneiden aikojen loistokkuuden merkkinä.

Malmgårdin kartano
Suihkulähdettä ympäröi nurmialue, jota reunustaa suuret simpukat
Malmgårdin kartano
Istutusalueita reunustavat simpukat ovat tyypillisiä rokokoo ajan koristeita.
Malmgårdin kartano
Aitoja simpukoita käytetään etenkin kartanoiden istutusalueiden reunustajina
Malmgårdin kartano
Sisääntuloa koristavat komeat palmut
Malmgårdin kartano
Villiviinien koristaman seinustan takaa voi kurkistaa puutarhaan

Metsäpuisto ja hyötytarha

Kartanon eteläisellä puolella on reilu kymmenen hehtaarin kokoinen metsäpuisto. Käytäviä metsäpuistossa on noin kaksi kilometriä. Metsäpuisto on maisemapuutarhan ja luonnonpuiston välimuoto. Maisema on vaihtelevaa ja puiston läpi virtaa joki. Kartanoon kuuluu vielä tänä päivänäkin melkein kahden hehtaarin kokoinen hyötytarha, jossa kasvatetaan mm. hedelmäpuita, marjoja ja vihanneksia.

Malmgårdin kartano
Etelään avautuvan puutarhan edustalla on terassi ja portaikko, jotka aukeavat suoralle läpi puutarhan kulkevalle akselille.
Malmgårdin kartano
Puutarha on yksityisaluetta, joten tämän pidemmälle ei pääse tirkistelemään.

Luomutuotteita ja tilapuoti

Inspiroivan kartanokierroksen ja piha-alueiden ihailun jälkeen voi nauttia kupposen kahvia ja herkullisen porkkanaleivoksen kartanopuodin kahvilassa sekä tehdä herkullisia ostoksia tilapuodissa. Nykyään tilan koko viljelysala on luomutuotannolla ja tilapuodin herkut luomutuotettuja. Tilalla on myös oma panimo, joka valmistaa erinomaisia oluita sekä siideriä. Retkeen kannattaa siis varata rutkasti aikaa, jotta ehtii huolella kiertää linnan, piha-alueet sekä tilapuodin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Retkikohteena Malmgårdin kartano”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: