Malmgårdin kartano on yksi Suomen upeimpia kartanolinnoja. 1800-luvun loppupuoliskolla suunniteltu hollantilaistyyppinen uusrenessanssia edustava linna on vaikuttava näky. Päärakennus on asuinkäytössä, mutta sinne järjestetään erityisen kiehtovia vierailuja, sillä esittelykierroksen vetää itse kartanonherra, jolla tarinoita ja tietämystä piisaa kartanon historiasta. Kartanon puistoalueet ovat erityisen hyvin hoidettuja ja murskekäytävät hienossa kunnossa. Puutarhaa pääsee ihastelemaan vain päärakennuksen sisääntulopihan puolelta. Kartano sijaitseen lähellä Loviisaa, noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Se on siis mukava retkikohde vaikka syyslomaa viettäville.

Malmgårdin kartanon puutarha
Vierailun aikana sain kuulla miten kartanon puutarhan akseli alkaa talon pääsisäänkäynnin puoleiselta piha-alueelta. Suihkulähteeltä jatkuu katse kohti sisäänkäyntiä ja talon toisella puolen kokonaisuus jatkuu puutarhaan avautuvalla terassilla, portaikolla, suihkulähteellä ja suoralla pitkällä akselilla, jota reunustaa nelirivinen, lomittain istutettu lehmuskuja. Terassilta avautuvan maisemapuutarhan kauneutta voi ihailla kartanon sisätiloista käsin, mutta itse puutarhaan ei ole vierailijoilla pääsyä.
Sisääntulopihalla on ilmeisesti ollut 1800-luvun lopulla aurinkoteltta, jonka suojissa kartanon naisväki on voinut nauttia raikkaasta ilmasta ja seurustella. Aurinkotelttaa on ympäröinyt istutusalue, mikä on reunustettu suurilla simpukankuorilla. Suurikokoiset simpukkareunukset ovat olleet suosittuja etenkin kartanoissa. Nykyään sisääntulopihalla on suuri ympyrän muotoinen viheralue, jonka keskellä on suihkulähde. Tätä aluetta vielä tänäkin päivänä reunustavat nuo suuret simpukankuoret, menneiden aikojen loistokkuuden merkkinä.





Metsäpuisto ja hyötytarha
Kartanon eteläisellä puolella on reilu kymmenen hehtaarin kokoinen metsäpuisto. Käytäviä metsäpuistossa on noin kaksi kilometriä. Metsäpuisto on maisemapuutarhan ja luonnonpuiston välimuoto. Maisema on vaihtelevaa ja puiston läpi virtaa joki. Kartanoon kuuluu vielä tänä päivänäkin melkein kahden hehtaarin kokoinen hyötytarha, jossa kasvatetaan mm. hedelmäpuita, marjoja ja vihanneksia.


Luomutuotteita ja tilapuoti
Inspiroivan kartanokierroksen ja piha-alueiden ihailun jälkeen voi nauttia kupposen kahvia ja herkullisen porkkanaleivoksen kartanopuodin kahvilassa sekä tehdä herkullisia ostoksia tilapuodissa. Nykyään tilan koko viljelysala on luomutuotannolla ja tilapuodin herkut luomutuotettuja. Tilalla on myös oma panimo, joka valmistaa erinomaisia oluita sekä siideriä. Retkeen kannattaa siis varata rutkasti aikaa, jotta ehtii huolella kiertää linnan, piha-alueet sekä tilapuodin.
Yksi kommentti artikkeliin ”Retkikohteena Malmgårdin kartano”