Maria Kesänen

Maria Kesänen

Rukiinen mustikkapaistos

Moni tarkistaa ja tyhjentää nyt pakastinta tulevaa satokautta ajatellen. Suomalaiset ovat innokkaita marjastajia ja oikein pakastetut marjat säilyvät hyvinä ainakin seuraavaan satokauteen asti, joskus pidempäänkin. Turhaan niitä ei kuitenkaan kannata jemmata. Rukiinen mustikkapaistos on helppotekoinen jälkiruoka, joka maistuu ympäri vuoden. Pakastemustikat sopivat tähän erityisen hyvin. Annoskulhoihin tehtynä perinteinen herkku saa uuden ilmeen, ja on ihanaa tarjottavaa vaikkapa viikonlopun aamupalalla.

rukiinen-mustikkapaistos

Tällä ohjeella tulee 6 annosta, jos käytössäsi on 2-3 desilitran vetoisia pikkuvuokia. Muista varmistaa, että kulhot ovat uuninkestäviä. Perunajauhoissa pyöritellyt ja sokerilla sekä kardemummalla maustetut marjat jaetaan annoskulhojen pohjalle. Kätevintä on käyttää marjat kohmeisina.

Marjojen päälle lisätään murumaiseksi nypitty seos. Voit toki käyttää paistokseen myös yhtä isompaa vuokaa, jonka halkaisija on 20-22 cm.

marjapaistos-kulhoissa

Rukiinen mustikkapaistos tarjoillaan lämpimänä vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera. Ohjeesta saa helposti vegaanisen valitsemalla vegaanisen leivontarasvan, sekä tarjoamalla paistoksen vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

annoskulhot-paistos-jäätelö

Jos kaipaat gluteenitonta jälkiruokaa, korvaa ruisleseet gluteenittomilla kaurahiutaleilla sekä vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Maukas herkku valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista ja onnistuu vaikka mökkioloissa. Erilaiset paistokset ja piirakat ovat siitä kivoja leivonnaisia, että jos jokin ainesosa puuttuu, aina voi soveltaa.

rukiinen-mustikkapaistos

Resepti: Rukiinen mustikkapaistos

6:lle
laktoositon, (gluteeniton, vegaaninen)

Raaka-aineet:

400 g pakastemustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl kardemummaa
Pinnalle
50 g laktoositonta margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl ruisleseitä
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi
laktoositonta vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Valmistusohje:

  • Sekoita kulhossa mustikat, sokeri, perunajauhot ja kardemumma keskenään. Levitä marjaseos uunikestävien pikkuvuokien pohjalle (vuokien vetoisuus 2-3 dl).
  • Nypi rasva, kaurahiutaleet, ruisleseet, vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe karkeaksi seokseksi. Levitä seos kulhoihin marjojen päälle.
  • Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Peitä vuoat tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa.
  • Tarjoa paistokset lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Vinkki: Saat gluteenittoman paistoksen, kun korvaat kaurahiutaleet ja ruisleseet gluteenittomilla kaurahiutaleilla. Käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta.
Vinkki: Vegaanisen version saat käyttämällä vegaanista leivontarasvaa, sekä tarjoamalla paistoksen vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kerta.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: