Moni tarkistaa ja tyhjentää nyt pakastinta tulevaa satokautta ajatellen. Suomalaiset ovat innokkaita marjastajia ja oikein pakastetut marjat säilyvät hyvinä ainakin seuraavaan satokauteen asti, joskus pidempäänkin. Turhaan niitä ei kuitenkaan kannata jemmata. Rukiinen mustikkapaistos on helppotekoinen jälkiruoka, joka maistuu ympäri vuoden. Pakastemustikat sopivat tähän erityisen hyvin. Annoskulhoihin tehtynä perinteinen herkku saa uuden ilmeen, ja on ihanaa tarjottavaa vaikkapa viikonlopun aamupalalla.

Tällä ohjeella tulee 6 annosta, jos käytössäsi on 2-3 desilitran vetoisia pikkuvuokia. Muista varmistaa, että kulhot ovat uuninkestäviä. Perunajauhoissa pyöritellyt ja sokerilla sekä kardemummalla maustetut marjat jaetaan annoskulhojen pohjalle. Kätevintä on käyttää marjat kohmeisina.
Marjojen päälle lisätään murumaiseksi nypitty seos. Voit toki käyttää paistokseen myös yhtä isompaa vuokaa, jonka halkaisija on 20-22 cm.

Rukiinen mustikkapaistos tarjoillaan lämpimänä vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera. Ohjeesta saa helposti vegaanisen valitsemalla vegaanisen leivontarasvan, sekä tarjoamalla paistoksen vegaanisen jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Jos kaipaat gluteenitonta jälkiruokaa, korvaa ruisleseet gluteenittomilla kaurahiutaleilla sekä vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Maukas herkku valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista ja onnistuu vaikka mökkioloissa. Erilaiset paistokset ja piirakat ovat siitä kivoja leivonnaisia, että jos jokin ainesosa puuttuu, aina voi soveltaa.
