Koristelhevä

Ruukkupuutarhan perustaminen| Podcast #132

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

terassi-versoileva

Ruukkupuutarhan perustaminen on helppoa . Katso artikkelista kuinka kasvit saa kukoistamaan läpi kesän ruukuissaan. Valitse ruukut, kasvit ja sopiva kasvupaikka ruukkupuutarhalle Versoilevan vinkeillä.

Valitse kasvit kasvupaikan mukaan

Valitse aina ensin ruukkupuutarhan paikka, ja sen jälkeen kasvit kasvupaikan mukaan. Aurinkoiselle paikalle valitaan valossa viihtyä kasveja ja varjoiselle paikalle vähemmällä valolla pärjääviä kasveja. Molempiin on tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Mieti jo ruukkupuutarhan sijaintia valitessa, kuinka paljon haasteita rakastat. Mikään paikka ei ole mahdoton, mutta paahteinen paikka on haastavin ruukkupuutarhalle. Se vaatii paahdetta sietävät kasvit, isot ruukut ja erittäin innokkaan kastelijan. Parasta ruukkupuutarhassa on se, että paikkaa voi vaihtaa vaikka joka kesä, jos pihaa riittää. Parvekkeella on mentävä aina sen mukaan, mihin ilman suuntaan parveke antaa. Tee mieluummin yksi isompi ruukkupuutarha sen sijaan, että siroittelisit yksittäisiä ruukkuja sinne tänne. Näin saat ruukkupuutarhasta näyttävän.

Ruukkupuutarhassa mahdollisuuksia on loputtomasti. Katso inspiroivat sommitteluvinkit ruukkupuutarhaan.

Ruukkupuutarhan perustaminen – Näin onnistut

Ruukkupuutarha on sitä helppohoitoisempi, mitä kookkaampia ruukut ovat. Isoihin ruukkuihin saa tehtyä myös näyttäviä kasviyhdistelmiä. Reilun kokoinen ruukku on halkaisijaltaan vähintään 20–30 senttiä. Ruukuissa on hyvä huomioida, että kantikkaissa ja sylinterin muotoisissa ruukuissa on enemmän multatilaa kuin alaspäin kapenevissa. Ruukkuun tulee aina mahtua kasvin juuripotin lisäksi ruukkusoraa ja kesäkukkamultaa. Hyötykasveille on valita luomumulta.

Materiaali valinnoilla voi vaikuttaa ruukkupuutarhan helppohoitoisuuteen. Saviruukut kuivahtavat nopeiten. Pinnoitetut ruukut pidättävät hieman paremmin kosteutta. Muoviruukussa hoito on helpointa, koska haihdunta on vähäisintä.

Istuta kasvit aina ruukkuun tai muuhun kasvatusastiaan. Muovipotti, jossa kasvi myydään ei ole kyllin suuri kasvin tarpeisiin, koska juuripotin ravinnemäärä ei riitä kasville koko kesäksi. Lisää ruukun pohjalle noin 5–10 cm ruukkusoraa (pieniin ruukkuin noin 2 cm). Irrota kasvi muoviruukusta ja avaa hieman juuristoa terävällä veitsellä tai saksilla. Lisää ruukkuun kesäkukkamultaa ja istuta kasvi lähes entiseen kasvusyvyyteen niin, että juuripotti peittyy mullalla. Tiivistä multa hellästi käsin painellen juurenniskan ympäriltä.

Pidä kosteustasapainosta hyvä huoli. On hyvä muistaa, että tuuli kuivattaa yhtä paljon kuin auringonpaiste. Paahteisella kelillä kasveja saa kastella päivittäin. Pilvisellä ja tyynellä kelillä sopiva tahti on noin 3 kertaa viikossa. Anna mullan pinnan kuivahtaa kasteluiden välissä. Jos kasvit nuupottavat tai mullan pinta halkeilee, on kasteluväli liian pitkä. Lisää kasteluveteen liukenevaa kesäkukkalannoitetta tai tee ruukkuihin varastolannoitus.

Mitä ruukuissa voi kasvattaa?

Ruukkupuutarhassa on loputtomasti valinnan ja yhdistämisen mahdollisuuksia, koska ruukuissa voi kasvattaa kasvukauden aikana lähes mitä hyvänsä. Tyypillisin ruukussa kasvatettavat kasvit ovat jatkuvakukintaisia kesäkukkia. Niiden rinnalle ovat nousseet viime vuosina koristeheinät ja pienet ruukussa kasvatettavat koristepuut, jotka ovat koko ajan suositumpia. Yhtä hyvin ruukkuihin sopivat perennat ja köynnökset. Jopa koriste- ja marjapensaat sekä erilaiset puut ovat kauniita ruukuissa, koska taimet ovat ovat ostovaiheessa vielä lopullista kokoaan huomattavasti pienempiä.


Kokeile ruukkupuutarhassa myös hyötykasveja. Mansikoita ja tomaatteja on ollut pitkään tarjolla amppeleissa. Jos multaa on riittävästi, voi ruukkuun istuttaa mitä vain hyötykasveja. Monista lajeista on jalostettu pienempiä patiolle sopivia lajikkeita. Kauniita hyötykasveja ruukkuun ovat esimerkiksi lehtikaalit, mangoldi, maissi ja raparperi. Kukkaistutusten sekaan voi halutessaan kylvää vaikka porkkanan siemeniä. Sato ei ole suuri, mutta sitäkin elämyksellisempi! Kokeile myös muita juurikkaita. Viime vuosina erityisen suosittuja ovat olleet ämpäriperunat.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli