Maria Kesänen

Maria Kesänen

Ruusukaali-couscoussalaatti, vihervoimaa lautasella

Tammikuu tarkoittaa monelle kevennettyä ruokavaliota. Koko kroppa kaipaa piristystä ja viherenergiaa. Ruusukaali-couscoussalaatti on maukas ja vähän erilainen tapa nauttia ruusukaalia, tuota kuitupitoista vitamiinipommia.

ruusukaalia

Ruusukaali eli brysselinkaali

Ruusukaalit ovat pieniä ja somia ruusukkeita, jotka muistuttavat pikkuruisia kaalinkeriä. Ruusukaalit kasvavat päävarren lehtihankoihin, joista voi korjata satoa sitä mukaa kuin sitä valmistuu. Sadonkorjuuaika on melko pitkä, syyskuusta aina pikkupakkasiin saakka. Ruusukaalin, kuten lehtikaalinkin maku vain paranee muutaman pakkasyön jälkeen.

ruusukaalin-sadonkorjuu

Ruusukaalin käyttö

Ruusukaali on loistava lisäke, sillä se on tavattoman kaunis, vitamiini- ja kuitupitoinen sekä helppo valmistaa. Sitä käytetään paljon lämpimissä lisukkeissa sekä erilaisissa padoissa. Ruusukaalista saa myös hyviä salaatteja, sillä se sopii syötäväksi yhtä lailla raakana kuin kypsennettynäkin.

couscous-ruusukaalisalaatti
ruusukaaliraaste

Ruusukaali-couscoussalaatin juju on karkea ruusukaalihake, eli tässä salaatissa ruusukaalit nautitaan raakana. Nopea pyörytys tehosekoittimessa korvaa hitaan käsin pilkkomisen. Rapea omena, mieto avokado ja hieman pähkinäinen parmesaani täydentävät salaattikokonaisuutta. Kuivatut karpalot tuovat ruusukaalisalaattiin sekä makua että koristeellista ulkonäköä. Salaatti on mukavan ruokaisa syötäväksi sellaisenaan, mutta on myös mainio lisä esimerkiksi paistetulle kanalle.

ruusukaali-couscoussalaatti

Resepti: Ruusukaali-couscoussalaatti

kananmunaton, kasvis

Raaka-aineet:

2 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
2 dl couscousia
1/2 rkl oliiviöljyä
300 g ruusukaalia
1 iso omena (granny smith)
1 avokado
1 dl (paahdettuja ja suolattuja) kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita
100 g parmesaania lastuina
Kastike
3 rkl oliiviöljyä
1 1/2 rkl sitruunamehua
1 1/2 tl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje:

  • Kiehauta vesi kattilassa, lisää kasvisliemikuutio ja sekoita. Ota kattila pois liedeltä, lisää couscous ja oliiviöljy. Anna turvota.
  • Huuhtele ruusukaalit. Poista tarvittaessa pari ulointa lehteä ja leikkaa pala kannasta.
  • Laita ruusukaalit kahdessa erässä esimerkiksi tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä nopeasti niin, että saat karkeaa haketta.
  • Tee salaatinkastike: sekoita pienessä kulhossa kaikki kastikeainekset keskenään.
  • Sekoita couscous irtonaiseksi, lisää ruusukaalihake ja sekoita. Kaada päälle kastike ja sekoita salaatin joukkoon.
  • Pese ja kuutioi omena. Halkaise avokado, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha. Sekoita kuutiot varovasti salaatin joukkoon.
  • Pilko kuivattuja karpaloita hieman pienemmiksi. Lisää karpalot, siemenet ja parmesaanilastut salaatin joukkoon. Sekoita kevyesti.
Vinkki: Kokeile parmesaanilastujen tilalla auramurua tai fetakuutioita.
Vinkki: Voit korvata kurpitsansiemenet esimerkiksi rouhituilla saksanpähkinöillä.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email