Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Ruusun lisäys pistokkaasta – Lue helpot ohjeet

Ruusun lisäys on pistokkaasta ei ole niin vaikeaa kuin usein luullaan. Versoilevan Kati Jukarainen kokeili pistokaslisäystä ja sai ruusut kukkimaan vielä loppukesästä. Tässä artikkelissa keskitytään erityisesti kesäpistokkaisiin. Lue ohjeet artikkelista, kokeile ja onnistu!


Näin onnistut

Ruusun lisäys pistokkaasta vaatii hieman viitseliäisyyttä ja tarkkaa ohjeiden seuraamista. Alkuun oikein leikatut pistokkaat onnistuvat kuitenkin melko helposti, jos ruusujen kosteustasapainosta jaksaa pitää huolta.

  • Leikkaa pistokkaat. Hyvässä pistokkaassa on kaksi tai kolme versoa. Jos ruusu on jo puhjennut lehtiin, nuutuu pistokas äärimmäisen helposti. Pistokasta voi olla helpompi käsitellä, kun versot ovat juuri puhjenneet, mutta lehdet eivät ole vielä isot. Sumuttaminen virkistää pistokasta.
  • Sekoita pistokkaille sopiva kasvualusta. Juurrutuksessa kasvualustan on oltava rikatonta ja puhdasta. Sekoita kasvuturvetta ja hienoa hiekkaa suhteessa 2:1. Seokseen voi lisätä lisäksi vermikuliittia, joka tekee pohjasta vielä ilmavamman.
  • Työnnä pistokas kasvualustaan ja kastele hyvin. Rei´itetty pussi estää nuupahtamisen. Pistokas voi lähteä kasvuun myös ilman pussitusta.
  • Pidä huolta tasakosteudesta. Kasvualusta kuivahtaa äärimmäisen helposti.


Ruusujen pistokaslisäys

Artikkelin ruusut ovat jaloruusuja, jotka olivat jääneet huonolle hoidolle. Reippaasta leikkaamisesta jäi juuri sopiva pätkiä pistokkaita varten. Kaikki pistokkaat lähtivät hienosti kasvuun. Kuvien taimissa ei ole käytetty muovipussia juurrutuksessa. Sen sijaan taimet olivat alkuun kasvihuoneessa, jossa helposti kuivuvaa kasvualustaa piti kastella päivittäin, koska kasvihuoneessa oli niin lämmin. Kasvihuone osoittautui pistokkaille hyväksi ratkaisuksi, koska sisätiloissa tuuli ei kuivattanut taimia, ja ansarin ilmankosteus oli hieman korkeampi. Ensimmäisen kuukauden jälkeen pistokkaat siirtyivät ulkosalle.

Innostuitko pistokaslisäämisestä? Lue ja kuuntele aiemmin ilmestyneet podcast ja artikkeli, jossa aiheena on pelargonin pistokaslisäys.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruusun lisäys pistokkaasta – Lue helpot ohjeet”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: