Koristelhevä

Säilöntä taltioi kesän sadon | Podcast #46

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Kirsikkamehu

Säilöntä on helppoa ja hauskaa puuhaa. Elokuu on marjojen kulta-aikaa. Suurikin sato taltioituu mukavasti talven varalle hilloamalla, mehustamalla, pakastamalla ja kuivattamalla. Uusimmassa podcastissa pureudumme syksyn sadon säilöntään, annamme vinkkejä maukkaisiin hilloihin ja innostumme lehtikaalikuutioista. Säilöntään ja marttailuun liittyvän podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella.

Mehumaija höyrystää ihanat mehut

Vahva mustaviinimarjamehu on oiva konsti ehkäistä talven flunssa-aaltoa, aromikas kirsikkamehu toimii sadonkorjuujuhlien janojuomana ja sekamehuun saa sovitettua lopun marjasadon. Mehumaija höyrystää kesän maut helposti ja vaivattomasti talteen. Mehumaijan marjojen sekaan voi laittaa halutessaan muutaman oksan tuoretta rosmariinia, kanelitangon tai palan inkivääriä. Näin perinteiseen höyrymehuun saa ripauksen uutta twistiä. Kilosta kypsiä marjoja saa höyrystämällä noin litran mehua. Valmiin mehun voi pakastaa sellaisenaan talven varalle tai säilöä puhtaisiin lasipulloihin kellariin. Sokeri auttaa pullotettuja mehuja säilymään pidempään hyvänä.

Erityisen hyvin höyrystämiseen sopivat erilaiset herukat, hapankirsikat, vadelmat ja raparperit. Marjoja voi vapaasti sekoitella keskenään ja tutkia, mikä yhdistelmä tuottaa hienoimman makuyhdistelmän. Valmis mehu toimii laimennettuna juotavaksi, erilaisten tuorepuurojen pohjaksi tai kiisseleihin ja muihin herkkuihin.

Höyrymehu hapankirsikoista
Höyrystetty hapankirsikkamehu säilyy hyvin ilman erillisiä säilöntäaineita.
säilöntä, höyrymehu
Mehun höyrystäminen ulkona on helppoa ja vaivatonta.

Nopea ja helppo pakastaminen säilöö maut, värit ja vitamiinit

Pakastaminen säilöö marjojen maun, värin ja ravinteet. Puhtaat marjat voi pakastaa sellaisenaan sopivan kokoisiin annosrasioihin. Oikeanlainen pakastus ja riittävä pakastimen kylmyys säilyttävät marjat hyvinä pitkään. Vähintään -18 asteen kylmyys säilöö marjat parhaiten. Pakastetut marjat sulavat nopeasti ja helpoin kosti on käyttää marjat sellaisenaan vaikkapa aamupalan lisukkeena, jugurtin tai puuron seassa. Pakastamisessa voi käyttää mielikuvitusta ja yhdistellä marjoista kauniita sekoituksia, joilla aamupala näyttää normaalia herkullisemmalta. Pakastetut marjat sopivat hyvin myös erilaisiin piirakoihin ja ranskalainen clafoutis taittaa makeudellaan kivasti happamien marjojen makua.

pakastetut viinimarjat
Viinimarjat voi pakastaa sellaisenaan.
Pakastetut kirsikat
Pakastettuja kirsikoita voi käyttää talvella leivontaan.

Mausteiset hillot ovat makujen aatelia

Säilöntä ja marttailu kulminoituvat hillojen keittoon. Kuutioidut tuoreet omenat, kirkkaan keltaiset ruusukvittenit, herukat, raparperit, karviaiset, päärynät, luumut ja monet muut ihanuudet taipuvat helposti ihaniksi hilloiksi. Makuelämyksiä voi vahvistaa käyttämällä erilaisia mausteita hillojen seassa. Tähtianis ja punaviinimarjat, tuore inkivääri ja valkoherukat, tuore rosmariini ja raparperi sekä vaniljatanko ja omenat ovat erinomaisia makuyhdistelmiä. Kauniisiin lasipurkkeihin pakatut, mausteiset hillot ovat ihania pikkuviemisiä kyläilyjen yhteydessä.

säilöntä, vaniljaomenahillo
Vaniljainen omenahillo on talven herkkua.
Säilöntä, ruusukvittenihillo
Kirkkaan keltainen ruusukvittenihillo maistuu juustojen kanssa.

Kuivatetut yrtit ja kukkien terälehdet ilahduttavat

Kuivattaminen on ikivanha tapa säilöä makuja ja aromeja talteen. Suloiset yrttiniput kaunistavat keittiötä. Kuivatetut yrtit säilyttävät hyvin makunsa ja niitä on helppo murentaa kokkauksen yhteydessä ruuan mausteeksi. Kuivatetut herukanlehdet toimivat omatekoisen teen aineksena tai makusokerin mausteena. Ruuan ja herkkujen lisäksi monilla yrteillä ja kasveilla on muitakin terveysvaikutuksia. Kehäkukan terälehdet hoitavat jalkojen ihoa yrttisuolakylvyn seassa. Kuivatuista kukkien terälehdistä ja yrteistä saa loihdittuja ihania jalkakylpysekoituksia vaikka joulupukinkonttiin tai tehtyä omatekoista saippuaa.

Säilöntä vie parhaimmillaan mennessään ja sisäinen Martta nostaa päätään. Jos Sinulla on hyväksikoettuja ja ihania säilöntävinkkejä jaa ne kanssamme ja kerro parhaat niksisi!

Kuivatut yrtit
Kuivaminen säilöö yrttien maut talven varalle.
Makusokeri
Kuivatut herukanlehdet maustavat ihanan makusokerin.
säilöntä, kuivatut kehäkukan terälehdet
Kuivatut kehäkukkien terälehdet sopivat hyvin vaikka jalkasuolan ainesosaksi.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli