Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Samettikukka on helppo ja monipuolinen kesäkukka

Kiehtova ja kaunis samettikukka eli samettiruusu on helppohoitoinen ja monipuolinen kesäkukka. Aurinkoisen ja lämpimän paikan kasvina se sopii erinomaisesti niin parvekkeelle, terassille kuin kasvimaallekin. Kauniit kukinnot ja voimakas tuoksu tekevät samettikukista erinomaisia kasveja myös keittiöpuutarhaan. Parhaimmillaan ne toimivatkin pölyttäjien houkuttelijoina sekä karkoitekasveina kasvimaan tuholaisille. Samettikukista yleisimpiä ovat ryhmäsamettikukka, komea isosamettikukka ja kasvimaiden kaunistus kääpiösamettikukka.

Ryhmäsamettikukka aurinkoiselle kasvupaikalle

Ryhmäsamettikukka (Tagetes patula) on yleisin samettikukista. Sen tiivis kasvumuoto, tanakka varsi ja matala kasvutapa tekee siitä erinomaisen reunuskasvin aurinkoisen paikan istutusryhmiin. Samettikukat nauttivat lämpimästä ja aurinkoisesta kasvupaikasta. Helppohoitoiset kukat viihtyvät ravinteikkaassa ja vettäläpäisevässä kasvualustassa. Ryhmäsamettikukkaa näkeekin usein myös kaupunkien puistojen kesäkukkaistutuksissa sekä hautausmaiden hautojen reunuksena.

Samettikukat
Samettikukkien värisävyjä yhdistelemällä saa tyylikkään kokonaisuuden. Taustalla isosamettikukkia ja etualalla ryhmäsamettikukkia.

Moninainen värikirjo tekee ryhmäsamettikukasta kauniin myös kotipihan istutuksissa. Kukintojen värisävyt vaihtelevat vaalean keltaisesta, voimakkaan oranssiin ja ruosteen punaiseen. Uusimpina värisävyinä löytyy myös rusehtavaan taittuvat kellertävän oranssit sekä punertavat sävyt. Kukinnot voivat olla runsaan kerrottuja tai yksinkertaisia. Kiitollinen kukkija kukkii koko kesän ja hoidoksi riittää säännöllinen kastelu ja lannoittaminen.

Samettikukka
Pehmeän sävyinen `Strawberry Blonde`samettikukka ihastuttaa vaihtelevalla kukkien värityksellään.
Samettikukka
Samettikukkien kukinnoissa on suuresti eroja. Kukinnot voivat olla runsaan kerrottuja tai yksinkertaisia.
Samettiruusu
Erilaiset, täyteläiset punaisen sävyt ovat näyttäviä. Usein kukkien keskustassa on vivahde keltaista.

Isosamettikukka on näyttävä ruukkuistutuksissa

Samettikukista suurin on nimensä mukaisesti isosamettikukka (Tagetes erecta). Sen korkeus on jopa 50 cm ja kukintojen halkaisija voi lähennellä 10 cm. Reilumman kokonsa ansiosta isosamettikukka sopii erinomaisesti ruukkuistutuksiin taustoittavaksi kasviksi siinä missä ryhmäsamettikukka sopii istutusten etualalle. Isosamettikukkien kiehtovimmat värisävyt ovat erilaiset valkoiseen vivahtavat sävyt. Suuret, erityisen kerrotut, kerman valkoisen (Vanilla) lajikkeen kukat ovat suorastaan hurmaavia ja kelmeän keltaiset (Moonlight) lajikkeen kukat luovat istutuksiin kauniisti vaaleata kontrastia.

Isosamettikukka
Varttuessaan isosamettikukat kasvavat lähes 50 cm korkeiksi ja kukkien halkaisijat lähentelevät 10 cm.

Samettikukka on erinomainen kumppanuuskasvi kasvimaalla

Voimakkaasti tuoksuvilla samettikukilla on erityisiä ominaisuuksia, miksi niitä suositaan kasvimaalla. Kauniina hohtavat ja tuoksuvat kukat houkuttelevat kasvimaalle hyödyllisiä pölyttäjiä. Myös kirvoja syövät leppäkertut rakastavat samettikukkia. Mutta niiden erityisin ominaisuus piilee niiden juuristossa. Siksi samettikukat ovat erinomaisia kumppanuuskasveja esimerkiksi porkkanoille ja perunoille. Niiden juuriston erittämä rikkipitoinen yhdiste karkoittaa porkkanan juuristoa tuhoavia porkkanakemppejä. Perunan vaivana olevat ankeroiset tuhoutuvat vuorostaan yhdisteen vaikutuksesta. Samettikukan kumppanuusominaisuuksista hyötyvät myös kaalikasvit, tomaatti, salkopapu ja kesäkurpitsat. Kumppanuuskasvit parantavat sadon määrää ja laatua sekä vaikuttavat kasvien terveyteen.

Kääpiösamettikukka
Kääpiösamettikukat ovat yleisiä kasvimaan kumppanuuskasveja. Erityisesti kaalit hyötyvät samettikukista.
Samettikukka
Samettikukat kaunistavat pientäkin keittiöpuutarhaa.
Kääpiösamettikukat
Kääpiösamettikukat ja ryhmäsamettikukat toimivat erinomaisina kumppanuuskasveina porkkanalle.

Yksi kommentti artikkeliin ”Samettikukka on helppo ja monipuolinen kesäkukka”

  1. Olipa mukava tutustua samettikukkiin tarkemmin! Kiitos hienosta postauksesta!
    Ihastuin samettikukkiin muutama vuosi sitten. Värikäs kukinto, kestävyys ja helppohoitoisuus ovat plussaa plussan päälle. Nyt istutan samettikukkia joka vuosi.
    Aurinkoisia toukokuun päiviä!

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: