Maria Kesänen

Maria Kesänen

Sesongissa juuri nyt: Crapemyrtle eli kiinankutrio

Terveisiä Atlantin toiselta puolen, Washington DC:n kulmilta! Tulevan vuoden ajan Versoilevan artikkelit päivittyvät minun osaltani täältä. Luvassa on sesongin herkkuja, paikallisia puutarhanähtävyyksiä sekä sesongin kasveja. Juuri nyt täällä kukkii runsaana crapemyrtle eli kiinankutrio.

kiinankutrion kukinta
Crapemyrtle eli kiinankutrio on todella näyttävä koristepensas tai -puu.

Kutriot

Itselleni tämä oli täysin vieras kasvi, mutta täällä siltä ei voi välttyä. Eikä haluakaan. Mihin tahansa päänsä kääntää, on vastassa kiinankutrion räiskyvät kukinnot. Wikipedian mukaan kutriot kuuluvat rantakukkakasvien sukuun. Kiinankutrio on yksi kutrioiden noin 50 lajikkeesta. Kiinankutrioilla on näyttävä kukinta ja kirkkaanväriset kukat. Kutriot ovat joko kausivihantia tai ainavihantia puita ja pensaita. Täällä näitä näkee myös ruukkuistutuksissa ja ilmeisesti kasvia voidaan käyttää myös huonekasvina.

kiinankutrio-crapemyrtle
Kaunis kiinankutrio Georgetown Universityn kampusalueella.

Kiinankutrio on kestävä ja helppohoitoinen kasvi

Kiinankutriolla on monta nimeä, yksi niistä on ”lilac of the South” eli etelän syreeni. Tällä viitataan niiden esiintymiseen lämpimän ilmaston alueilla. Kiinankutriot ovat ilmeisen vaatimattomia kasvualustan suhteen, ne viihtyvät sekä savi- että hiekkamaassa. Ruukkukasvatuksessa kasvia tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti. Parhaiten kiinankutriot viihtyvät puolivarjossa, mutta kukinta on runsaimmillaan aurinkoisilla kasvupaikoilla.

crapemyrtle
Kiinankutriota löytyy lähes joka koossa pienistä koristepensaista isokokoisiin puihin.

Kiinankutrioita näkee yhtä lailla kotipuutarhoissa, kerrostalojen istutusalueilla kuin katujen varsillakin. Ne koristavat parkkipaikkoja sekä arvovaltaisten yliopistokampusten puistoja. Varsin käytetty ja pidetty kasvi siis. Kasvia on saatavilla pienestä koristepensaasta suurikokoiseksi puuksi.

valkoisia-kiinankutrioita
Valkoisia kiinankutrioita parkkipaikan istutuksissa.

Pitkäkestoinen kukkija

Helppohoitoisuuden ja kestävyyden lisäksi kutrioiden suosiota selittää niiden kukinta-aika. Suotuisissa olosuhteissa kukinta kestää pitkään, jopa useamman viikon. Kiinankutrion kukinta on huomiotaherättävän kaunis. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta purppuraan ja punaisen eri sävyihin. Kiinankutrioiden huippusesonki osuu kesän kuumimpaan aikaan, jolloin muut kukkivat puut elävät hiljaiseloa. Siemenkotien poisto edesauttaa runsasta ja pitkää kukintaa.

kiinankutrio
Kiinankutrio on parhaimmillaan kesän kuumimpaan aikaan.

Minä jatkan upean väriloiston ja kukinnan ihastelua. Odotan jo innolla, mikä täällä on sesongin seuraava kasvi?

2 kommenttia artikkeliin ”Sesongissa juuri nyt: Crapemyrtle eli kiinankutrio”

 1. Kiitos, Kaima, hienosta tietoiskusta ja upeista kuvista. Miten Lagerstromian lehdet käyttäytyvät syksyllä?

  Kirjoitan parhaillaan kirjaa, joka sijoittuu Virginiaan, ja etsin juuri hahmojen puutarhaan sopivia kasveja. Tämä koukutti heti, ja mainitut lisätiedot täydensivät asiaa.
  Kaunista kevään jatkoa,
  maria

  Vastaa
  • No nyt kuulostaa mielenkiintoiselta!:) Syysväri tällä oli räiskyvän puna-oranssi. Ja myös runko on todella kaunis, omalla karulla tavallaan.

   Onnea kirjaprojektiin!

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: