Maria Kesänen

Maria Kesänen

Sesonkiherkkuja: ihana parsakausi on täällä

Parsakausi alkaa olla parhaimmillaan. Tämä keväinen herkku löytyy usein jo pääsiäisen juhlapöydästä, mutta monipuolinen parsa sopii loistavasti monenlaiseen ateriaan. Se kruunaa piiraat ja salaatit, maistuu aamupalalla ja paistuu makoisaksi myös grillissä.

parsanippu
Herkullinen parsakausi on alkanut.

Eurooppalaista parsaa on saatavilla kauppojen vihannestiskeiltä sesonkiaikaan mukavan edullisesti. Kotimaista parsaa näkee myynnissä harvemmin ja sitä saadaan nauttia yleensä vasta toukokuun puolenvälin jälkeen. Parsan kasvatus ei maineestaan huolimatta ole erityisen vaikeaa, mutta hidasta kylläkin. Luksusherkkua kannattaa kokeilla myös omassa keittiöpuutarhassa, sillä parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna. Ensimmäisten versojen pilkistäminen maasta nostaa silmiin lähes onnenkyyneleet.

parsa-sadonkorjuu
Parsan kasvattaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.

Parsan kasvatus

Parsa on monivuotinen vihannes, josta käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot. Parhaimmillaan parsakausi kestää toukokuulta juhannukseen. Suomessa parsaa on kasvatettu jo 1600-luvulta ja se oli tuttu näky herraskartanoissa. Vihreää parsaa saadaan, kun versot saavat kasvaa päivänvalossa. Valkeaa parsaa kasvatetaan multaharjuissa ja sadonkorjuu aloitetaan, kun ensimmäiset versot alkavat pilkistää näkyviin. Myynnissä näkee myös violetin parsan juurakoita, kuten ’Erasmus’.

Parsa kukkii kesä-heinäkuussa pienin kellertävin kukin. Harsomainen lehdistö eli varren ilmavat haarat sopivat käytettäväksi leikkovihreänä kukkakimpuissa. Englantilaisissa puutarhoissa parsaa kasvatetaan koristeellisuuden vuoksi myös perennapenkeissä.

Parsa pitää lämpimästä kasvupaikasta ja kuohkeasta, ravinteikkaasta maaperästä. Parsan annetaan ensin kasvattaa juurakkoa pari kolme vuotta, jotta satoa päästään myöhemmin korjaamaan useamman vuoden ajan. Sadonkorjuussa on syytä olla vikkelä, sillä lämpimässä säässä parsan versot venähtävät nopeasti ja muuttuvat puiseviksi.

parsa-puumainen-varsi
Parsan puumainen tyviosa katkeaa helposti varresta taittamalla.

Parsan säilytys

 • Parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna.
 • Juuri maasta nostetttu parsa säilyy jääkaapissa noin viikon.
 • Osta kaupasta napakan tuntuisia parsoja, joiden nuput ovat umpinaiset.
 • Säilytä parsaa kosteaan pyyhkeeseen tai talouspaperiin kietaistuna jääkaapin vihanneslokerossa.
parsa-sesonkiherkku
Valitse kaupan vihannestiskiltä parsoja, joiden nuput ovat umpinaiset.

Parsan käsittely

 • Katkaise parsan puumainen tyviosa varren alaosasta taittamalla. Varsi napsahtaa poikki puumaisen osan yläpuolelta.
 • Huuhtele parsat viileällä vedellä ja taputtele kuivaksi keittiöpyyhkeellä.
 • Vihreä parsa kuoritaan ainoastaan silloin, jos kuori tuntuu kovin paksulta ja tyvi puumaiselta. Vastapoimittua vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.
 • Valkoisen parsan pinta on säikeinen ja kuori paksu, joten se kuoritaan aina. Tarkoitukseen on olemassa parsankuorimaveitsiä, mutta myös perunankuorimaveitsi käy mainiosti. Kuori parsat nupuista alaspäin.
 • Parsat voi kypsentää keittämällä, paistamalla, grillaamalla tai uunissa paahtamalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista parsaa nopeammin.

Parsakauden alussa hienostunut herkku nautitaan yksinkertaisesti valmistettuna. Nopea kypsennys uunissa ja seuraksi raastettua parmesaania. Kevään makuja parhaimmillaan!

uunissa-valmistettu-parsa
Uunissa paahdettu parsa on helppo valmistaa ja se maistuu herkulliselta.

Resepti: Uunissa valmistettu parsa

Raaka-aineet:

tuoretta parsaa
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
parmesaaniraastetta

Valmistusohje:

 • Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
 • Taita varren puumainen osa pois. Huuhtele parsat kylmällä vedellä, kuivaa keittiöpyyhkeellä ja kuori tarvittaessa.
 • Lado parsat uunipellille vierekkäin ja lorauta päälle laadukasta oliiviöljyä. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja rouhaise mukaan mustapippuria.
 • Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia.
 • Pirskota pinnalle hieman sitruunamehua ja viimeistele annos parmesaaniraasteella.
 • Nautiskele heti.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: