Parsakausi alkaa olla parhaimmillaan. Tämä keväinen herkku löytyy usein jo pääsiäisen juhlapöydästä, mutta monipuolinen parsa sopii loistavasti monenlaiseen ateriaan. Se kruunaa piiraat ja salaatit, maistuu aamupalalla ja paistuu makoisaksi myös grillissä.

Eurooppalaista parsaa on saatavilla kauppojen vihannestiskeiltä sesonkiaikaan mukavan edullisesti. Kotimaista parsaa näkee myynnissä harvemmin ja sitä saadaan nauttia yleensä vasta toukokuun puolenvälin jälkeen. Parsan kasvatus ei maineestaan huolimatta ole erityisen vaikeaa, mutta hidasta kylläkin. Luksusherkkua kannattaa kokeilla myös omassa keittiöpuutarhassa, sillä parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna. Ensimmäisten versojen pilkistäminen maasta nostaa silmiin lähes onnenkyyneleet.

Parsan kasvatus
Parsa on monivuotinen vihannes, josta käytetään keväällä puhkeavat nuoret versot. Parhaimmillaan parsakausi kestää toukokuulta juhannukseen. Suomessa parsaa on kasvatettu jo 1600-luvulta ja se oli tuttu näky herraskartanoissa. Vihreää parsaa saadaan, kun versot saavat kasvaa päivänvalossa. Valkeaa parsaa kasvatetaan multaharjuissa ja sadonkorjuu aloitetaan, kun ensimmäiset versot alkavat pilkistää näkyviin. Myynnissä näkee myös violetin parsan juurakoita, kuten ’Erasmus’.
Parsa kukkii kesä-heinäkuussa pienin kellertävin kukin. Harsomainen lehdistö eli varren ilmavat haarat sopivat käytettäväksi leikkovihreänä kukkakimpuissa. Englantilaisissa puutarhoissa parsaa kasvatetaan koristeellisuuden vuoksi myös perennapenkeissä.
Parsa pitää lämpimästä kasvupaikasta ja kuohkeasta, ravinteikkaasta maaperästä. Parsan annetaan ensin kasvattaa juurakkoa pari kolme vuotta, jotta satoa päästään myöhemmin korjaamaan useamman vuoden ajan. Sadonkorjuussa on syytä olla vikkelä, sillä lämpimässä säässä parsan versot venähtävät nopeasti ja muuttuvat puiseviksi.

Parsan säilytys
- Parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna.
- Juuri maasta nostetttu parsa säilyy jääkaapissa noin viikon.
- Osta kaupasta napakan tuntuisia parsoja, joiden nuput ovat umpinaiset.
- Säilytä parsaa kosteaan pyyhkeeseen tai talouspaperiin kietaistuna jääkaapin vihanneslokerossa.

Parsan käsittely
- Katkaise parsan puumainen tyviosa varren alaosasta taittamalla. Varsi napsahtaa poikki puumaisen osan yläpuolelta.
- Huuhtele parsat viileällä vedellä ja taputtele kuivaksi keittiöpyyhkeellä.
- Vihreä parsa kuoritaan ainoastaan silloin, jos kuori tuntuu kovin paksulta ja tyvi puumaiselta. Vastapoimittua vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.
- Valkoisen parsan pinta on säikeinen ja kuori paksu, joten se kuoritaan aina. Tarkoitukseen on olemassa parsankuorimaveitsiä, mutta myös perunankuorimaveitsi käy mainiosti. Kuori parsat nupuista alaspäin.
- Parsat voi kypsentää keittämällä, paistamalla, grillaamalla tai uunissa paahtamalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista parsaa nopeammin.
Parsakauden alussa hienostunut herkku nautitaan yksinkertaisesti valmistettuna. Nopea kypsennys uunissa ja seuraksi raastettua parmesaania. Kevään makuja parhaimmillaan!
