Kati Jukarainen

Kati Jukarainen

Sidotaan kukkaseppele

Kukkaseppele on mitä kesäisin DIY-projekti, joka tehdään ehdottomasti ainakin kerran kaudessa. Tapoja ja makuja on monia. Se on selvää, että kukkaseppele syntyy nopeasti. Kun puutarha ja luonto pullistelee materiaalia, on kerrankin mistä valita. Nappaa kori ja sakset kainaloon, napsi koreimmat kaunottaret tienpientareelta ja pihasta. Kun ainekset ovat kasassa, voit istua nautiskelemaan. Nyt sidotaan!

orvokki_verbena_versoileva
Kokeile yksiväristä seppelettä. Puutarha on täynnä niin monia eri sävyjä, että yhdelläkin värillä saa monipuolisen seppeleen, kun poimit kukkia vaalean liilasta tummaan violettiin.

Sidontatapoja on monia

Voikukkaseppeleet ovat monelle niitä ihan ensimmäisiä kukkaseppeleitä. Paksut ja pehmeät varret taipuvat toistensa ympärille, ja varret muodostavat edetessä pannan. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää muillakin kukilla. Jos kuitenkin haluat siromman pannan ja enemmän kukkapintaa, on rautalankapanta hyvä vaihtoehto. Kieputa ohutta rautalankaa muutama kierros. Kukat sujahtavat helposti väleihin. Vaihtoehtoisesti voit sitoa kukkia jonoon sillä kaikkein ohuimmalla rautalangalla. Kun seppele on kyllin pitkä, kiepautetaan kaksi hännänpäätä yhteen.

Kukkateippi on oiva lisä sidontaan. Tee paksusta ja pehmeästä alumiinilangasta ympyrä, ja kieputa ympärille vihreää kukkateippiä. Kukat sidotaan vihreän pinnan päälle kukkateipillä niin, että teippirulla kulkee koko ajan mukana, kun etenet kukkien laitossa. Ei haittaa vaikka vihreää pintaa jäisikin näkyviin.

seppele_versoileva
Ohut ja taipuisa rautalanka on helppotekoinen pohja seppeleelle. Halutessaan sen voi päällystää vihreällä kukkateipillä. Kukkateippiä saa kukkakaupoista ja hyvin varustetuista askarteluliikkeistä.

Pieni vai suuri kukkaseppele?

Kukkaseppele on tasapainoisen näköinen, kun valitset suurimmaksi osaksi suunnilleen samankokoisia kukkia. Pari selvästi erikokoista kukkaa on hauska lisä. Sirot ja pienet keventävät raskaampaa seppelettä, yksi suurempi kukka tuo vaihtelua pikkuseppeleeseen. Hyvä ohjesääntö on, että pieniä kukkia pieneen pantaan ja isompia suureen pantaan. Pikkukukat, kuten orvokit, laventelit ja iisoppi muodostavat siron kokonaisuuden. Muista, että voit hyödyntää myös pelkkiä kukan osia. Esimerkiksi ritarinkannuksen tai hortensian yksittäiset kukat ovat kauniita sellaisenaan.

Pienten kukkien seppeleet sopivat juhlapäähineeksi tai koristeeksi nutturan ympärille. Muista, että seppelettä voi käyttää muutenkin kuin päässä. Kukkaseppeleet toimivat asetelmien ja kimppujen sijaan juhlapöydän koristeena, kakun päällä tai kynttilänjalkojen mansetteina. Hienon centerpiecen juhlapöytään saat, kun teet valtavan seppeleen. Aseta suuri pajusta punottu kranssipohja suoraan pöydälle makaamaan, ja pistele suuria ja pieniä kukkia sekaisin punosten väliin niin paljon, että koko pinta peittyy.

orvokki_minttu_versoileva
Kerää seppeleeseen kuivaa kestäviä kukkia. Iisoppi, laventeli, minttu ja orvokki ovat hyviä valintoja. Syötävien kukkien seppeleen voi asettaa vaikka kakun päälle.

Jos olet leikkokukkien ystävä, lue myös Johannan artikkeli maljakoiden sielunelämästä. Syväluotaavassa artikkelissa sukelletaan suomidesigniin, tasa-arvoon ja maljakoiden historiaan.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: