Syksyiseen sadonkorjuun lukeutuu myös siementen kerääminen. Monet perennat, kesäkukat, pensaat ja puut tuottavat runsaasti helposti itäviä siemeniä, joita voi kerätä talteen. Siementen keräämiseen on monta hyvää syytä. Puutarhan kasvukaudesta ja työn kierrosta saa kaiken mahdollisen irti aina siementen keruusta, kylvöön, esikasvatukseen ja itse puutarhurointiin. Siementen avulla moni maatiais- ja perinnelaji saadaan säilytettyä. Erikoisuudet ja harvinaisuudet päätyvät keräilijöiden kokoelmiin ja niitä voi itsekin kasvattaa edullisesti. Siemenpussit ovat toivottuja tuliaisia monelle puutarhamieliselle, ja mikäpä on sen ihanampaa kuin kasvun ilon seuraaminen.

Milloin siementen kerääminen kannattaa aloittaa?
Tuleentuessaan siemenet muuttuvat rusehtaviksi tai mustiksi. Tummuvia siemenkotia on syytä pitää silmällä, sillä kypsyneet siemenet karisevat helposti. Siementen kerääminen aloitetaan heti kun siemenet irtoavat helposti siemenkodistaan. Useimmat perennat ja kesäkukat kypsyttävät siemenensä elo-syyskuun aikana. Siemeniä voi kerätä pitkälle syksyyn ja jopa alkutalveen saakka. Kerääminen on hyvä tehdä kuivalla säällä.

Mitä siemeniä voi kerätä?
Lukuisat yksi- ja kaksivuotiset kukat, perennat, hyötytarhan vihannekset, yrtit, erilaiset köynnökset, pensaat ja puut tuottavat siemeniä. Helpointa on aloittaa siementen kerääminen yksi- ja kaksivuotisten kukkien sekä perennojen siemenistä. Näistä monet ovat helposti kerättävissä ja siemenet itävät helposti. Hyötytarhan kaveista helpoimpia ovat herneet, pavut ja kurpitsojen siemenet. Myös tomaatin, chilin ja jopa juuresten siemeniä voi kerätä talteen. Tärkeintä siementen keräämisessä on se, että antaa siementen kypsyä riittävästi. Esimerksiksi papujen kohdalla palkojen annetaan tuleentua kunnolla ja kun palot ovat rusehtuneet ja aukeavat helposti ovat ne kerättävissä siementarpeiksi. Köynnösten, pensaiden ja puiden siemenet saattavat olla haastellisempia itämään ja vaativat usein kylmäkäsittelyn ennen itämistään. Alle on listattu muutamia helposti siemenestä lisättäviä lajeja.
Yksivuotiset kesäkukat
- kehäkukka
- tarha- ja ryytineito
- samettiruusu
- cosmoskukat
- orvokit
- krassi
- unikko
- oppineidenkukka
- asterit
Kaksivuotiset kukat
- salkoruusu
- sormustinkukka
- maariakello
- harjaneilikka
- syyssädekukka
- myskisalvia
- kesäkuuruoho
Köynnökset
- keijunmekko (yv)
- kelloköynnös (yv)
- miinanköynnös (yv)
- ruusupapu (yv)
- mantsuriankärhö (mv)
- lumikärhö (mv)
Perennat
- kaunopunahattu
- kullero
- akilleija
- ritarinkannus
- tyräkki
- malva
- päivänkakkara
- tähtiputki

Siementen kuivattaminen ja säilyttäminen
Keräämiseen kannattaa varautua huolella. Pienet paperipussit tai lasitölkit ovat omiaan karisevien siementen keräämiseen. Lisäksi tarvitaan muistiinpanovälineet, jotta jokainen kerätty siemenerä voidaan nimetä tarkoin jo keruuhetkellä. Kuiva sää helpottaa siementen jatkokäsittelyä. Kosteisiin siemeniin ja siemenkotiin muodostuu helposti hometta. Kerätyt siemenet levitetään väljästi paperin päälle kuivumaan. Valmiiksi kuivat siemenet voivat kuivua lisää paperipussissa. Kun siemenet ovat täysin kuivuneet ja niistä on poistettu kaikki epäpuhtaudet ne voidaan pussittaa pieniin pusseihin, joihin kirjoitetaan kunkin siemenerän laji ja lajike, keruuajankohta ja lyhyt kuvaus kasvista. Näin keväällä kylvötyöt sujuvat helpommin kun tietää mitä siemeniä on kerännyt talteen. Siemenet säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä tilassa. Näin ne säilyttävät parhaiten itämisominaisuutensa.

Lisää siemenistä, niiden keräämisestä ja tilaamisesta löydät Versoilevan artikkeleista:
Siemenpussit pukinkonttiin | Podcast #17
Siementilaukset 2019
Kesän fiilistelyä ja juttua siementilauksista | Podcast19
