Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Siementilaukset 2019

Tammikuu tarkoittaa vääjäämättä katseen suuntautumista kohden kevättä. Ensimmäiset siementilaukset on syytä aloittaa vikkelästi, sillä suosituimmat siemenet hupenevat toimittajilta nopeasti. Tämän vuoden ehdoton suosikkiväri on koralli niin täydessä hehkussaan kuin haalean sävyisenä tai hieman murrettuna.

Siementilaukset
Vuoden 2019 väri koralli on näkyvillä myös siemenkatalogeissa. Kuvat: Chilternseeds

Siementilauksiin uutta tulokulmaa

Siementilauksia voi tarkastella useasta eri tulokulmasta. Värien lisäksi yhtenä kiehtovimpana tulokulmana ovat ehdottomasti kasvit, jotka hyödyntävät hyönteisiä, pörriäisiä ja pölyttäjiä. Oma puutarha tai parvekeistutus voi tarjota pölyttäjille herkkuja ja suojaa. Useamman siementoimittajan sivuille on tullut yhtenä valintavalikkona nimenomaan nämä pölyttäjäystävälliset kasvivalinnat. Toinen mielenkiintoinen tulokulma ovat pelastettavat kulttuuriperintökasvit ja vanhat kannat, joiden elvyytystyötä voi tehdä myös kotipuutarhassa. Kolmas tulokulma voi olla vaikkapa lähialueen luonnonkukat. Näihin kaikkiin löytyy runsaasti tarjontaa ja valikoimaa.

Korallia kukkapenkkeihin

Trendiit vaikuttavat sisustuksen ohella myös puutarhaan. Tämän vuoden trendiväri koralli on näyttävästi esillä tämän vuoden uutuuksissa. Korallin värisävyjä mukailevat leikkokukat ovat valovoimaisia, herkkiä ja lämpimiä. Sävyä löytyy niin jättisuurissa yksivuotisissa astereissa, olkikukissa, kehäkukissa, zinnioissa, leijonankidoissa kuin kaksivuotisissa sormustinkukissa ja monivuotisissa törmäkukissa. Mikä parasta trendivärien suosiminen ei tarkoita sitä, etteikö pölyttäjät hyötyisi myös näistä kukista. Asterit, törmäkukat ja kehäkukat kuuluvat pölyttäjien suosimiin kukkiin.

siementilaukset
Murretut persikan ja corallin sävyt toistuvat usean eri siementoimittajan kuvastoissa. Kuvat: Plants of distinction

Ripaus ruusunpunaa kimppuihin

Kuin ripaus punastumista, hentoa ruusupunaa on toinen tämän vuoden teema. Tähän väriryhmään lukeutuu valkeita, hentoja kukkia, joiden terälehdissä on aavistus punaa aivan kuin ne olisivat hieman punastuneet. Olkikukkien lisäksi ruusunpunan sävyjä löytyy ruiskukista, neilikoista, zinnioista, tulikukista, leukoijista ja isotähtiputkista.

siementilaus
Vivahde punertavaa höystettynä kylmällä vaalealla luo raikasta tunnelmaa. Kuvat: Chilternseeds

Viilentävää violettia ja ihania siemenkotia

Erilaiset viileät violetin sävyt ja tummanpuhuvat, purppuraan taittuvat sävyt luovat etäisyyden tuntua ja ripauksen dramatiikkaa. Näiden sävyjen kuningattaret löytyvät yksivuotisista nigelloista, joiden siemenkodat ovat kukkien lisäksi varsin näyttävät. Savuisia violetin sävyjä löytyy myös tuoksuherneistä, ruiskukista ja  ritarinkannuksista.

Siementilaukset
Ripaus violettia yhdistettynä tummiin sävyihin luo dramatiikkaa. Kuvat: Chilternseeds

Jääprinsessan viileyttä kesähelteeseen

Kuulakkaan ja viileän ryhmänsä muodostavat erilaiset kuultavalehtiset ja vitivalkoiset kukkaset höystettynä ripauksella vaaleaa keltaista ja hopeanhohtoista vihreää. Kiinnostavimpana tuttavuutena on Nigella orientalis, ’Transformer’, jonka vaatimattoman kellertävään kukan päässä on harmaanvihertävä tupsu. Erilaiset heinät ja kuulakkaat isotähtiputket luovat myös viileän harmonista tunnelmaa.

Siementilaukset
Vihreää, valkoista ja vaaleankeltaista. Kuvat: Chilternseeds

Mistä siemeniä voi tilata?

Siementilauksiin on lukuisia varteenotettavia paikkoja niin kotimaassa kuin Euroopassakin. Useat puutarhan ympärillä pyörivät facebookin ryhmät ja puutarhamaailmaa sivuavat blogit tarjoavat oivan paikan tutustua siementilauskokemuksiin. Erityisesti Briteissä on useita hyväksi koettuja ja monipuolisia siementoimittajia. Toisten toimittajien valikoima on laaja ja monipuolinen ja toiset ovat taasen keskittyneet vaikkapa pelkkiin ritarinkannuksiin, joita sitten voi olla valikoimissa useita kymmeniä. Tässä kuitenkin muutamia hyviä siementoimittajia:

Chilternseeds.co.uk

Thompson & Morgan

Plants of distinction

Impecta frö handel

Jelitto

Suttons

Plant World Seeds

Mr. Fothergill´s

Seedaholic

Moles seeds

Exotic Garden

Korpikangas Siemen-Frö

Nelson Garden

Copenhagen Seeds

Fröbanken

Hyötykasviyhdistys

Kuulisimme mielellämme, jos Sinulla on tiedossasi oivia siementilauspaikkoja.

6 kommenttia artikkeliin ”Siementilaukset 2019”

 1. Hyötykasviyhdistys, siemenvalikoimassa huomioitu mm. perhosia houkuttelevat kasvit. Olen tilannut sieltä esim.monivuotisten kasvien siemeniä, hyvin ovat lähteneer kasvuun.

  Vastaa
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Kylvätkö ulkomailta tilatut siemenet ihan normisti pussin ohjeiden mukaan vai sovellatko kylvöihin jotain ”Suomi-versiota”?

  Vastaa
  • Kiva kuulla Satu, että vinkeistä on ollut iloa. Teen kylvökset pääosin ”Suomi” ohjeilla sekä vuosien varrella tulleen kokemuksen pohjalta. Tänään 8.1 meillä on Versoilevan Facebookissa 18 – 20 välisenä aikana kyselytunti aiheesta niin jos vain pääset mukaan niin tule tekemään mulle ja Katille kiperiä kysymyksiä niin me vastaamme parhaamme mukaan.

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: