Koristelhevä

Silkkimaija ja muut trendikkäät hittikasvit | Podcast #64

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

silkkimaija

Viime vuodet ovat olleet suurilehtisten ja näyttävien viherkasvien voittokulkua ja etenkin upealehtinen silkkimaija, komea lyyraviikuna ja tuttu peikonlehti erilaisine muunnoksineen ovat pitäneet pintansa. Mutta miten näiden kasvien kanssa sitten pärjää ja miten ne saa kukoistamaan ja viihtymään?

Helsingin Sanomien 27.12.2019 julkaisemassa artikkelissa Näitä viherkasveja jokainen haluaa pian kotiinsa, paljastavat puutarha-alan ammattilaiset on Versoilevan Katin haastattelu aiheesta. Yllä olevasta podcastista voi kuunnella meidän pohdintoja viherkasvitrendeistä.

Silkkimaija osoittaa mieltään vääränlaiselle hoidolle

Herkkähipiäinen silkkimaija on rehevä ja suurilehtinen huonekasvi. Kosteaan ja trooppiseen ilmastoon tottunut silkkimaija pitää päivittäisestä sumuttelusta. Riittävä ilmankosteus pitää kasvin lehdet elinvoimaisen ja hyvän näköisenä. Liiallinen kuivuus näkyy ruskeina läikkinä lehtien reunoilla. Säännöllinen kastelu pitää kasvualustan tasaisen kosteana ja silkkimaijan elinvoimaisena. Liikakastelu aiheuttaa lehtien kellastumista, joten kannattaa kokeilla sormella kasvualustan kosteus ennen kastelemista. Aluslautaselle jäänyt valumavesi kannattaa kaataa pois.

Monien muiden trooppisten kasvien tavoin silkkimaija on valon ystävä. Trooppisissa olosuhteissa valo kuitenkin siivilöityy kasvillisuuskerrosten lävitse ja näinollen silkkimaija kärsii suorasta auringonpaisteesta. Sen sijaan runsas pohjois- tai länsi-ikkunan valo on sen mieleen. Tavallinen, tasainen huoneen lämpö on herkälle maijalle suositeltavinta. Viileässä ja vedossa lämpimiin kasvuolosuhteisiin tottunut kasvi ei viihdy.

silkkimaija
Silkkimaijan lehtiä pitää sumutella pari kertaa päivässä.

Silkkimaija on maijoista suurilehtisin. Maijojen sukuun kuuluu lukuisia muitakin kiehtovia ja upealehtisiä kasveja, joista monet kirjavalehtiset ovat olleet viimeaikoina erityisen suosittuja ja haluttuja.

Lyyraviikuna on komea yksittäiskasvi

Viime vuosien suosiosta on saanut nauttia komealehtinen ja ylväs lyyraviikuna. Lyyraviikunan saa parhaiten viihtymään kun sille tarjoilee lämpimän, vedottoman ja riittävän valoisan paikan huoneesta. Suoraa auringonpaistetta on syytä välttää. Lyyraviikuna on paikkauskollinen kasvi. Kun se on asettunut kotiin ja tuntuu viihtyvän, ei sen paikkaa sovi mennä siirtelemään. Siirtelystä herkkä kasvi stressaantuu ja näyttää stressinsä lehtien tiputteluna.

Lyyraviikuna on tasaisen kastelun ystävä. Kasvualusta on hyvä pitää koko ajan kosteana. Pintamulta voi toki kastelujen välissä pinnasta hieman kuivahtaa. Liiallinen kuivuus tai valon puute näkyy helposti lehdissä ruskeina pilkkuina ja lehtien tiputteluna. Säännöllinen sumuttelu ja lehtien pyyhkiminen pitää lehdet kosteina ja kasvi viihtyy. Talvisin huoneenlämpö voi tippua lähemmäs 16 astetta, mutta kesäisin lyyraviikuna viihtyy lämmössä.

lyyraviikuna
Komea lyyraviikuna viihtyy samalla paikalla vuodesta toiseen.
lyyraviikuna
Lyyraviikuna nauttii muiden viherkasvien tapaan päivittäisestä sumuttelusta.

Peikonlehden voittokulku jatkuu

Peikonlehti on ollut suosittu jo 1800-luvun säätyläiskodeissa. Nyt helppohoitoinen ja näyttävälehtinen kasvi on löytänyt uudelleen paikkansa viherpeukaloiden hellässä huomassa. Peikonlehti suosii edellä olevien kasvien tapaan hajavaloa. Helppohoitoisena kasvina se viihtyy myös hieman varjoisemmissa paikoissa.

Säännöllinen kastelu ja lehtien sumuttelu on tämän suurilehtisen ja näyttävän kasvin hoidon salaisuus. Kookas kasvi tarvitsee vettä ja ravinteita kerran viikossa. Lehdet toimivat kasteluntarpeen mittarina. Liiallinen kuivuus näkyy lehtien kärkien rusehtumisena ja liiallinen kastelu kellastuttaa lehdet. Kastelun tarve kannattaakin kokeilla ruukun mullan pinnasta.

Jättipeikonlehti
Upea jättipeikonlehti komistaa Fredrika Runebergin kotia Porvoossa.
Peikonlehti
Vanhetessaan peikonlehden lehdet liuskottuvat kauniisti.

Erikoisemmat peikonlehdet ovat olleet suosittuja kasviharrastajien parissa. Etenkin valko-vihreä lehtinen geenimuunnos sekä pienilehtiset peikonlehdet ovat keskustelussa mukana monessa Facebookin keskusteluryhmässä. Alla olevasta Pinterest taulusta näet millaisia erilaisia peikonlehtiä on olemassa.

Versoilevan muita viherkasvi -aiheisia artikkeleita voi lukea Viherkasvit -sivulta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Silkkimaija ja muut trendikkäät hittikasvit | Podcast #64”

  1. tietyt kasvit on nykyään trendi varsinkin peikonlehti ja lyyyra viikuna mehikasvit on hankalin pitää hengissä jos kasvia siirtää tai lai0ttaa lattialle niin se voi kärsiä aika paljonkin ne vaatii lämpöä ja sumuttelua jonkin verran parivuotias peikon lehti tekee uutta lehteä ja kasvaa pituutta paljon

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli