Sanna Rasku

Sanna Rasku

Sipulikasvit – kevään jouduttajat

Kun maassa on vielä hanki (ei kyllä enää kaikkialla!), mutta lämpötilat eivät enää huitele kovasti pakkasen puolella, on aika suunnata puutarhamyymälään sipulikasvien perässä. Tähän aikaan vuodesta yksi puutarhaihmisen ihastelujen kohde ovat ruukutetut sipulikasvit. Niillä saa kaivattua kevätfiilistä niin sisälle kuin ulos.

keltainen hyasintti
Keltaiset ruukkuhyasintit ovat vihdoin saapuneet Suomenkin kevääseen. Oi tätä kevätkukkien rakastajan onnea!


Valinnanvaraa löytyy

Hyödettyjä sipulikasveja on nykyisin hyvin monenmoisia. Helmilijat, pienikukkaiset tetenarsissit (’Tête-à-tête’), krookukset ja jaloleinikit ovat ilahduttaneet puutarhaharrastajia jo pitkään. Perunanarsissi ’Bridal Crown’ huumaa tuoksullaan. Olemme myös päässeet viime vuosina nauttimaan erivärisistä isokukkaisia narsisseista (mm. ’Geneve’, ’Gold Medal’, ’Attraction’), joiden koristearvo on maksimissaan isojen narsissitrumpettien ansiosta. Yksi ihan viime vuosien isoimpia iloja ovat olleet keltaiset hyasintit. Niissä on keväistä hohtoa ja pääsiäisen keltaista väriä yhdistettynä tyylikkyyteen.

Tapoja laittaa sipulikasveja esille

Sipulikasveissa, niinkuin kaikissa kukka- ja kasvijutuissa, on huippukivaa keskiä erilaisia tapoja laittaa niitä esille. Toisinaan pelkästään kasvin laittaminen sellaisenaan ruukkuun on oikein toimiva juttu, mutta toisinaan kodin- ja puutarhanlaittaja kaipaa jotain muuta. Sipulikasvit voi esimerkiksi hajoittaa ruukustaan eli irroittaa sipulit isosta multapaakusta ja laittaa ne pienempiin astioihin tai purkkeihin. Mukaan vaan pieni määrä multaa ja kasvi kukkii ihan tyytyväisenä. Myös keväiset oksat tuntuvat tähän aikaan vuodesta luksukselta, joten esimerkiksi isoon lasiastiaan voi pyöräyttää muutamia oksia ja laittaa kasvit niiden lomaan. Vähän lisää oksia ja talventörröttäjiä ja asetelma on valmis! Myös ojanpenkoilta kerätyt ruskettuneet heinät toimivat kauniisti sipulikasvien lomassa.

Pienet helmilijan piipot ja krookuksen kaunis kasvumuoto tuovat kevään sisälle.
Perunanarsisseissa on todella hieno tuoksu, joka tuntuu voimakkaimmillaan sisätiloissa.

Miten sipulikasvit saa kestämään?

Monesti ihmiset harmittelevat sitä kuinka vähän aikaa sipulikasvit kestävät hyvänä. Meidän ruukutetut keväiset sipulikasvit ovat luonnossa aika aikaisia kukkijoita. Ne viihtyvät hyvin viileässä. Näin ollen sisällä ne kukkivat verrattain lyhyen aikaa. Ne ovat kuitenkin aika edullisia, ja toisaalta monet niistä kukkivat uudelleen seuraavana vuonna, kun ne on siirretty kukkapenkkiin jatkoajalle. Joten, jos sinulla on mahdollisuus siirtää sisällä olevat sipulikasvit viileään yöksi, tee se. Näin lisäät niiden kukinta-aikaa. Ulkona terassilla tai ovenpielessä pidetyt kasvit viihtyvät ja kukkivat tyytyväisenä oikeastaan niin kauan, että kevät etenee siihen vaiheeseen, että lämpö oikeasti on niin korkealla, että kukinta tulee päätökseensä. Ulkona sipulikasveista saa siis paljon pidemmän ilon, kuin sisällä lämpimänä pidetyistä. Ja muista kastelu! Etenkin ulkona jo auringon lämmittäessä, kasvit tarvitsevat muiden kasvien tapaan vesihörppyjä.


Siirrä kukkapenkkiin

Kun kukinta on ohi, kasvit kannattaa siirtää kukkapenkkiin. Jos maassa on vielä lunta, siirrä ruukut jonnekkin viileään, ja odota maan sulamista. Sen jälkeen voit upottaa multapaakun – hajotettuna tai sellaisenaan – mullan huomaan siihen syvyyteen mihin ne syksylläkin istutettaisiin. Ainakin useimmat narsissit, krookukset ja helmililjat kukkivat iloisena seuraavana vuonna ja useimmiten myös sen jälkeen. Aina kannattaa yrittää. Enempää se ei ota kuin vaivan kaivaa pieni kuoppa ja täyttää se, ja luultavasti saat nauttia moninverroin enemmän.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: