Koristelhevä

Sipulikukkien istuttaminen | Podcast #6

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kukkasipulien istuttaminen

Syyskuun viimeiset päivät ovat mitä parhaimpia sipulikukkien istuttamiseen. Pikkuhiljaa katseet alkavat kääntyä kohti uutta kasvukautta ja aika onkin mitä parhain varmistaa kevään ihana kukinta. Sipulikukat ovat omiaan myös pidentämään puutarhakautta. Monet sipulikukat nimittäin aloittavat kasvunsa kun lumipeite vielä suojaa maata ja usein keväisin näkeekin pikkupiippojen kurottautuvan hangesta kohti auringonvaloa. Etenkin lumikellot ovat nimensäkin mukaisesti erityisen varhaita kukkijoita.

Sipulikukkien istuttaminen
Kukkasipuleita voi istuttaa pienemmissä erissä kerrallaan. Hyvä apuvälinen puuhaan on erityisesti sipulien istuttamista varten suunniteltu rauta.

Riittävä syvyys on kaiken A ja O

Sipulikukkien istuttamisessa on hyvä vilkaista pussin kyljessä olevia ohjeita. Sillä yksi yleisimmistä ongelmista istuttamisessa on liian matala istutussyvyys. Useimmat sipulit tulee istuttaa noin kolme kertaa sipulin läpimittaa syvemmälle. Istuttamista nopeuttaa ja helpottaa kummasti jos on käytettävissä erikseen sipulien istuttamista varten suunniteltu istutusrauta. Mitä enemmän jaksat syksyllä istuttaa erilaisia sipuleita sen pidemmän ja runsaamman kukinnan saat seuraavana keväänä. Sipulikukat pitävät kuohkeasta ja vettäläpäisevästä maasta, jota aurinko mukavasti hellii keväisin.

Sipulikukkien istuttaminen
Laukkojen istutuskuoppia
sipulikukkien istuttaminen
Hyvin kuohkeutettu maa ja aurinkoinen kasvupaikka on sipulikukille omiaan

Suunnittele etukäteen sipulikukkien istuttaminen

Huolellisella ennakkosuunnittelulla pääsee parhaaseen lopputulokseen myös sipulikukkien kanssa.  Sipulikukkien istuttaminen on hyvä aloittaa huolellisella suunnittelulla. Suunnitelmia voi tehdä värimaailmaan pohjautuen. Voit lisätä istutuksen dramaattisuutta hyödyntämällä kontrastieroja, leikkisyyttä saat sekoittamalla eri värisävyjä villisti ja klassisuutta saat harkituilla väriyhdistelmillä. Toinen tulokulma on massan hyödyntäminen. Sipulisuunnitelmissa enemmän on aina parempi vaihtoehto. Runsaus ja massa tuovat näyttävyyttä ja tällöin takuuvarma keino on tilata sipulit ulkomailta. Kolmas tulokulma on ajoitus. Haluatko olla kevään ensimmäisiä, jotka pääsevät nauttimaan kukkaloistosta? Silloin on syytä turvautua lumikelloihin ja suunnitella kokonaisuus niin, että saat nauttia kukkaloistosta aina maaliskuulta kesäkuulle saakka. Neljäntenä tulokulmana on harvinaisuudet ja niiden keräily.

Sipulikukkien istuttaminen
Laukkojen kukinnasta saa nauttia toukokuun lopulla

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli