Maria Kesänen

Maria Kesänen

Sitrussalaatti – väriruokaa mielelle ja kielelle

Sitrushedelmien sesonki on parhaimmillaan, ja värikkäät sitrukset tuovat iloa sekä mielelle että kielelle. Raikas ja herkullinen sitrussalaatti on ruokapöydän piristys, ja se sopii nautittavaksi monenlaisen ruoan kanssa. Erityisen hyvältä sitrussalaatti maistuu viikonlopun brunssipöydässä erilaisten munakkaiden kaverina. Kokeile sitä myös tuhtien uuniruokien kanssa.

sitrusaika-appelsiinisesonki

Salaattiin kannattaa valita erilaisia sitrushedelmiä ja samalla maistella niiden makueroja. Navelina-appelsiinit ovat perinteisen värisiä, raikkaita ja mehukkaita. Ne sopivat salaatteihin täydellisesti. Yläkuvan punalihaiset appelsiinit ovat puoliveriappelsiineja, lajike on Cara Cara. Makeat Tarocco-veriappelsiinit ovat veikeän kaksivärisiä, sillä niiden hedelmäliha on punertavankeltaista. Vaalealihainen ja vihreäkuorinen Sweetie on risteytetty pomelosta ja greipistä. Sweetien happopitoisuus on greippiä alhaisempi, joten se on myös maultaan makeampi.

sitrussalaatti

Raikas sitrussalaatti saa ruokaisuutta täyteläisestä avokadosta ja suolaisesta feta-juustosta. Mieto babypinaatti sopii käytettäväksi sellaisenaan ja on hyvä pohja salaatille. Paahdetut siemenet tuovat kivaa purutuntumaa ja oliivit lisämakua.

appelsiinisalaatti-feta

Salaattiin tulevista sitrushedelmistä on helpointa leikata kuori pois siten, että leikkaat ensin hedelmästä hatun ja kannan pois. Aseta sitten hedelmä työlaudalle pystyasentoon. Poista kuori, sekä kuoren ja hedelmälihan välissä oleva valkoinen osa veitsellä leikaten, hedelmän muotoa mukaillen. Käännä kuorittu sitrushedelmä kyljelleen ja viipaloi terävällä veitsellä.

sitrussalaatti

Resepti: Sitrussalaatti

gluteeniton, vegaaninen

Raaka-aineet:

4-5 kpl erilaisia sitrushedelmiä (esim. 4 appelsiinia ja 1 greippi)
1 avokado
noin 50 g babypinaattia
50 g fetajuustoa tai vastaavaa vegaanista valmistetta
1 dl mustia oliiveja
1/2 dl paahdettuja ja kevyesti suolattuja siemeniä (esim. auringonkukan- / kurpitsansiemeniä)
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 rkl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 tl Dijon kokojyväsinappia
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  • Poista sitrushedelmistä kuori sekä kuoren alla oleva valkoinen osa pois. Viipaloi kuoritut hedelmät.
  • Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi avokadonpuolikkaat veitsellä kuoressaan. Irrota viipaleet kuoresta lusikan avulla.
  • Huuhtele ja kuivaa pinaatti.
  • Levitä laakean tarjoiluastian pohjalle pinaatinlehdet, lisää päälle sitrushedelmien ja avokadon viipaleet. Murustele salaattiin fetajuusto ja lisää oliivit. Ripottele salaatin päälle siemeniä.
  • Valmista salaatinkastike: sekoita kaikki kastikeainekset yhteen. Tarjoa kastike salaatin kanssa.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: