Koristelhevä

Succession planting – Paljon satoa keittiöpuutarhasta | Podcast #27

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Succession Planting termille ei ole suoraa käännöstä suomen kielessä. Meillä puhutaan uusintakylvöistä ja tehokkaasta viljelystä. Termissä kiteytyy se, miten keittiöpuutarhasta saa parhaat tehot irti. Opi miten voit onnistua sadon maksimoinnissa.

Tila ja aika

Sadon kannalta tuottavinta on hyödyntää kaikki käytössä oleva tila ja (kasvu)aika. Lavoihin mahtuu yllättävän paljon kasvamaan. Tapoja on monia. Voit tehdä päärivit hitaammilla kasveilla ja istuttaa väliin nopeita kasveja kuten retiisiä, rukolaa, pinaattia tai salaattia. Kun hitaat kasvit alkavat saavuttaa kokoa, on nopeat kasvit syöty jo alta pois. Vaihtoehtoisesti voit tehdä uusintakylvöjä nopeilla kasveilla. Alla olevasta listasta löydät vikkelimmät vihannekset ja niiden uusintäkylvösyklin.

Nopeita vihanneksia – tee uusintakylvöjä!

  • Salaatti – uusintakylvöt kolmen viikon välein
  • Tilli – uusintakylvöt kerran kuussa koko kasvukauden ajan
  • Persilja – uusintakylvöt 2-3 kertaa kasvukauden aikana
  • Retiisi – uusintakylvöt kahden viikon välein koko kasvukauden aikana
  • Retikka – uusintakylvöt kolmen viikon välein
  • Pinaatti – uusintakylvöt kahden viikon välein
  • Herneet ja pavut -uusintakylvöt neljän viikon välein

Hyödynnä tila oikein

Mieti mitä satoa tavoittelet ja jaa tila sen mukaan hitaammille kasveille. Jos lavoja on useampi, mahtuvat nopeat vihannekset usein hitaampien väliin. Ota selvää minkä verran satoa kasvi tuottaa. Riittäisikö vain yksi kesäkurpitsa, jotta muille lajeille olisi tilaa enemmän? Ota huomioon sadon käyttö tuoreena ja säilykkeenä. Syötkö mansikoita vain kesällä vai olisiko mukavaa, että pakkaseenkin riittää?

Suomalaisessa keittiöpuutarhassa tuulensuoja on tärkeässä osassa. Mitä jos toisit suojaa pergolalla, joka toimii samana köynnöstukena? Marjapensaat ovat loistavia reunakasveja, joista saa myös satoa. Rotevakasvuiset viiniköynnös ja karhunvatukka ovat rajattuina oivia suuria kasveja tuulen tielle. Rungollisia marjapensaita voi istuttaa myös lavoihin keskelle keittiöpuutarhaa. Ne muuttavat paikallista mikroilmastoa. Sato kypsyy ylhäällä, ja alhaalle mahtuu hyvin vielä vihanneksen tai kukan taimia.

Succession Planting kannattaa myös niinä vuosina, kun sadon tarve ei ole niin suuri. Silloin tyhjä tila täytetään maata parantavilla kasveilla, jotka vaikuttavat suotuisasti myös kosteustasapainoon, kun pintamulta ei kärvene auringossa. Kokeile esimerkiksi veriapilaa!

Onko kaikki tila jo käytetty?

Kun lavat ovat täynnä, on aika miettiä missä on lisätilaa. Käytäville mahtuu yllättävän paljon ruukkuja ilman, että ne tukkivat kulkuväylän. Jos lavatarhassa on korkeita rakenteita, voit viritellä amppeleita. Niissä saa kasvatettua esimerkiksi jatkuvasatoista mansikkaa tai pienempimarjaista kuukausimansikkaa. Mitä vain vihanneksia voi kasvattaa ruukussa, jos se on kyllin iso. Perunalle on ja muille juurikkaille on hyvä varata tumma istutusastia.

Minne mahtuvat kukat?

Keittiöpuutarhaan kuuluvat kukat. Niillä on muutakin virkaa kuin toimia kakkujen koristeena. Kukasta riippuen ne harhauttavat, karkottavat ja houkuttelevat tuholaisia, jotta ne eivät eksy vihannesten kimppuun. Muista lisätä jokaiseen lavaan ainakin yksi rivi kukkien siemeniä. Alkuun vaatimattoman näköiset taimet vankistuvat kesän kuluessa. Elokuussa keittiöpuutarha on yhtä kukkaa. Erityisesti pienikukkaiset samettiruusut muodostavat pensasmaisia kasvustoja.

Loppukesästä kukat ovat pääosassa. Kukkien lomassa kasvaa yhä runsaasti satoa.

6 kommenttia artikkeliin ”Succession planting – Paljon satoa keittiöpuutarhasta | Podcast #27”

  1. Kuvan sijoitusasetuksissa jotain häikkää, koska osa kuvista menee tekstin päälle. Pöytäkoneella ok, mutta puhelimella (iPhone) selatessa kaikkia artikkeleja ei pysty lukemaan kokonaan.

    Vastaa
    • Hei ja kiitos palautteesta. Testasimme juuri sisällön useammalla eri kännykällä, emmekä havainneet mainitsemaasi ongelmaa. Olisi hienoa jos vaikka ottaisit yhteyttä Yhteystietosivun yhteydenottolomakkeella ja kertoisit tarkemmin tuosta löytämästäsi ongelmasta. Korjaisimme ongelman mielellämme.

      Vastaa
    • Hei, Tässä nopeiden vihannesten lista, jos tämä vaikka auttaisi:

      Salaatti – uusintakylvöt kolmen viikon välein
      Tilli – uusintakylvöt kerran kuussa koko kasvukauden ajan
      Persilja – uusintakylvöt 2-3 kertaa kasvukauden aikana
      Retiisi – uusintakylvöt kahden viikon välein koko kasvukauden aikana
      Retikka – uusintakylvöt kolmen viikon välein
      Pinaatti – uusintakylvöt kahden viikon välein
      Herneet ja pavut -uusintakylvöt neljän viikon välein

      Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli