Maria Kesänen

Maria Kesänen

Sumuaamun seittitalkoot

Muutaman kerran vuodessa koittaa niin sumuinen syysaamu, että koko tienoota tuntuu peittävän paksu sumuvaippa. Se on kietonut kaiken tiukasti syleilyynsä. Ulos astuessaan ilmankosteuden voi tuntea kasvoillaan pieninä pisaroina. Sumun lisäksi maisemaa peittävät hämähäkinseitit. Niitä on kaikkialla: kasveissa, tavaroissa, pylväiden välissä. Ne kimaltelevat aamukasteessa kuin kauniit helminauhat. Mistä nämä seittitalkoot oikein johtuvat? Ovatko kaikki kahdeksanjalkaiset kokoontuneet yölliseen juhlaan ja päättäneet yhdistää voimansa verkkoja kutoen?

hämähäkinverkko
Symmetriset, ratasmaiset verkot ovat yleensä pystysuorassa.

Seitinkutojat

Todellisuudessa hämähäkkejä ja seittejä on ympärillämme lähes aina. Mutta tietynlainen kosteus ja kastepisarat saavat meidät huomaamaan seitit paremmin sumuisena syysaamuna. Talveksi hämähäkit vetäytyvät koloihinsa. Suomessa on yli 600 hämähäkkilajia, mutta kaikki eivät kudo verkkoa. Sen sijaan kaikki tekevät seittiä. Luonnossa näkee ohuita, yksittäisiä siimoja, tiheitä keriä ja näyttäviä verkkoja.

seittitalkoot
Mattomainen verkko.
seittitalkoot
Kolmiulotteinen verkko vilisee seittejä joka suuntaan.

Useimmat hämähäkit ovat ihmisille haitattomia ja saalistavat ikävämpiä hyönteisiä. Verkko on mainio pyydys. Epäsäännöllisen muotoiset seitit puolestaan toimivat pyydysten lisäksi myös munien suojana ja turvapaikkana. Yksittäisen siiman eli liitorihman avulla hämähäkki pääsee lentämään pitkänkin matkan, kun tuulenvire lennättää lankaa.

syysaamu-hämähäkinverkko
Hämähäkinverkot eivät ole pitkäikäisiä pyydyksiä, sillä kosteus tuhoaa niiden tahmeuden.

Ylivoimainen materiaali ominaisuuksiltaan

Hämähäkinseitti on lujempaa kuin mikään muu materiaali maailmassa. Jos hämähäkinseitistä saisi tehtyä kaksi senttiä paksun köyden, sillä voisi vetää jumbojettiä! Ei siis ihme, että tutkijat ovat kiinnostuneita tästä ihmemateriaalista. Hämähäkinseitti on paitsi vahvaa, myös joustavaa. Eri hämähäkkilajit kutovat erivahvuisia seittilankoja. Lisäksi hämähäkki pystyy tuottamaan jopa seitsemää eri seittityyppiä. Keveyden, vahvuuden ja joustavuuden lisäksi tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että seitti on kupariakin parempi lämmönjohde. Seitin kaltaiselle ylivoimaiselle materiaalille löytyisi käyttöä monella teollisuuden alalla aina lääketieteestä autoteollisuuteen ja ultrakevyiden kankaiden valmistukseen.

aamukaste-seitti
Hämähäkinseitti venyy ja jäykistyy olosuhteiden mukaan.

Seittirakennelmat ovat uskomattomia jo ihan kotipihassa kierrellessä. Niitä löytyy valtava määrä erilaisia, pieneltäkin alalta. Tällaisina aamuina seittien peittämä harmaa maisema tuntuu lähes mystiseltä. Ei voi kuin ihailla sinnikkäitä kutojia ja kolmiulotteisiä rakennelmia!

jättipomulehti-seitti
Hämähäkinseittien monimutkainen rakenne hämmästyttää kerta toisensa jälkeen.

Tämän artikkelin tiedot perustuvat osittain Tiede-lehdessä olleeseen artikkeliin ”Tutkijat tarttuivat hämähäkinverkkoon”.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: