Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Syksyinen kranssi liekosta ja marjoista

Versoilevasyksy on alkanut! Keskiviikkona Maria tarjoili meille ihanaa uuniomenahilloa ja tänään on luvassa syksyisen kranssin valmistus. Kranssi syntyy vaivattomasti kun keräät etukäteen tarvittavat materiaalit. Tarvitset siis ripauksen mielikuvitusta ja intoa sekä jotakin kivaa luonnosta ja muutamia sidontatarvikkeita.

Kranssi materiaaleja
Kranssiin tarvitaan sidontaan käytettävää rautalankaa, sidontateippiä ja luonnonmateriaaleja

Ohjeet  syksyisen kranssin valmistamiseen

Aloita kranssin valmistus suojaamalla pöytätaso vanhoilla sanomalehdillä tai muulla vastaavalla paperilla. Tämän jälkeen tee kranssille ohut kranssipohja kieputtamalla ensin sidontaan tarkoitettuja rautalanganpätkiä yhteen siten, että saat halutun kokoisen ja muotoisen pohjan. Kun rautalankakehikko on kasassa voit viimeistellä kehikon kieputtamalla sen ympärille sidontateippiä. Sidontateippi tekee kranssipohjasta pehmeämmän ja kauniimman näköisen.

Kranssi materiaaleja
Aloita kranssin sitominen tekemällä kranssikehikko

Seuraavaksi valmiiseen kranssipohjaan kiinnitetään kasveja. Metsäteiden varrelta löytyy katinliekoa, mikä on erinomainen kranssimateriaali. Myös syksyiset kanervat, vanamoiden maatapitkin luikertelevat maavarret ja monet muut metsän kasvit toimivat erinomaisesti kranssimateriaaliksi. Muistathan aina kysyä maanomistajan luvan, jos keräät kasveja, jotka eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin.

kranssi
Kiinnitä sidontaan tarkoitetulla rautalangalla lieko kranssikehikkoon.

Lopuksi kranssi viimeistellään mieleisen näköiseksi. Hentoon ja vapautuneeseen liekokranssiin saa sopivasti kivaa sulokkuutta valkeilla, mustilla tai punaisilla marjoilla.

kranssi
Viimeistele kranssi marjoilla.

Kranssin viimeistelyä voi jatkaa oman mielikuvituksen, makumieltymysten ja materiaalien mukaan vapaasti. Mitä enemmän laitat kasveja, marjoja ja vaikkapa käpyjä sen täyteläisemmän ja runsaammaan lopputuloksen saat aikaiseksi. Itse olin tällä kertaa niukan ja minimalistisemman ystävä ja tein kevyen alkusyksyn kranssin. Loppusyksystä sitten taas täyteläisempiä ja runsaampia kransseja luvassa. Pysyhän siis kuulolla!

Versoilevan Instagramin (@versoileva) puolelta pääset seuraamaan #versoilevasyksy juttuja ja samalla voit itsekin osallistua syysiloitteluun ja jakaa sen kanssamme.

kranssi
Valmis kranssi näyttää kevyeltä ja valkoiset marjat tuovat sopivasti sulokkuutta.

DIY: Helppo katinliekokranssi

Materiaalien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Tarvitset:

Työkalut ja tarvikkeet

vihreää kukkalankaa, 40 cm pätkiä
sidontateippiä
alumiinilankaa
sivuleikkurit
sakset

Materiaalit:

katinliekoa
lumimarjapensaan marjaterttuja

Tee näin:

  • Suojaa pöytätaso sanomalehdillä.
  • Kieputa 40 cm rautalangan pätkistä kranssille sopivan kokoinen kehikko.
  • Kieputa rautalankakehikon ympärille sidontateippiä.
  • Kiinnitä katinlieko kehikkoon alumiinilangalla.
  • Viimeistele liekokranssi lumimarjoilla.
Vinkki: Lumimarjat voi korvata esimerkiksi ruusunkiulukoilla tai pihlajanmarjoilla.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: