Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Syksyinen ruukkuistutus | syklaamit ja koristekaalit

Syksy on suloista aikaa, etenkin jos antautuu sesonkiin lukeutuvan kasvivalikoiman vietäväksi. Näyttävä syksyinen ruukkuistutus syntyy helposti kolmen kasvin kombosta. Kasvivalintoja tehdessä kannattaa hetkeksi seisahtua oman sisääntulon tai terassin äärelle ja miettiä millaiset värit ja kasvit toimivat parhaiten omaan miljööseen.

syksyinen ruukkuistutus
Syysistutuksiin on hyvä varautua riittävällä taimimäärällä.

Pariton määrä kasvivalinnoissa toimii aina

Kasvivalinnoissa kuten muutoinkin sommittelussa pariton on pop. Parittomalla kasvimäärällä saat kauniin ja toimivan kokonaisuuden ruukkuistutuksiin. Kolmen kombossa kannattaa lähteä liikenteeseen taustoittavien kasvien valinnalla. Taustoittaviksi kasveiksi toimivat erilaiset vihreät, tummanpuhuvat tai harmaat kasvit. Taustoittavien kasvien valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota erilaisiin lehtimuotoihin. Elokuussa koristekaalivalikoima on parhaimmillaan ja istutuksen pohjaksi voikin valita näyttäviä kaaleja. Koristekaalien lehdet muodostavat näyttävän lehtiruusukkeen. Koristekaalien ihanuus piilee myös värityksen ja lehtimuotojen moninaisuudessa. Suurilehtisen kasvin kaveriksi toimii erinomaisesti jokin pikkulehtinen. Tällä kertaa pikkulehtisenä kasvina toimii kirkkaanvihreä pensastähdyke. Lehtimuotojen vaihtelu luo istutukseen muotojen kontrastia ja jännitettä. Kokonaisuuden kruuna jokin väripilkku, istutuksen kiintopiste.

Raoulia australis
Hopealusikka, Raoulia australis on hopeanhohtoinen lisukekasvi, joka toimii erinomaisesti syklaamien lehtiruotien väritykseen.

Vaihtelua istutuskokonaisuuteen

Sopivaa vaihtelua syksyiseen ruuklkuistutuskokonaisuuteen saa käyttämällä erilaisia ja toisiinsa sointuvia lisukekasveja. Harmaa Hopealusikka, Raoulia australis toimii erinomaisesti syklaamien harmaisiin lehtiruoteihin. Vaalea harmaus saa syklaamin lehtimuodot nousemaan kauniisti esiin. Heleän vihreä pensastähdyke vuorostaan sulautuu syklaamin taustalle luoden rauhaisan taustan. Syysistutuksissa kannattaakin leikitellä muutamalla erilaisella ja kokonaisuuteen toimivalla lisukekasvilla.

Istutuspöytä
Istutuspöydän läheisyyteen on syytä vartata kaikki tarpeellinen valmiiksi.

Käytä vain yhtä tehosteväriä

Kun taustoittavat kasvit on valittu kokonaisuuteen on aika kiinnittää huomiota istutuksen tehosteväriin. Värivalinnassa on hyvä vertailla kasveja keskenään ja keskittyä värisävyn samankaltaisuuteen. Syklaamien violettiin pinkkiin sopii erinomaisesti samaa värisävyä toistavat syyskrysanteemit ja pienikokoiset ruukkuasterit. Kun ruukkukokonaisuuden tekee vain yhteen värisävyyn pohjautuen niin kokonaisuus pysyy tyylikkäänä ja hallittuna. Mukavaa vaihtelua tulee kokonaisuuteen eri kukkamuodoilla ja toisiinsa sopivilla tausta- ja lisukekasveilla.

Syklaami ja lisukekasvit
Erilaiset lehtimuodot sopivat kauniisti yhteen

Toisto tehokeinona

Miten sitten syntyy näyttävä istutuskokonaisuus? Jos Sinulla on käytettävissä useampia samaan ruukkuperheeseen kuuluvia ruukkuja niin ne kaikki kannattaa hyödyntää suunnitellessa istutuskokonaisuutta. Ruukkujen valintaa pätee sama parittomuuden periaate kuin kasvivalintoihinkin. Kun ruukut on valittu voi kokonaisuuden tehoa ja näyttävyyttä lisätä istuttamalla useampaan ruukkuun samanlaiset kasvit. Toisto luo kokonaisuuteen yhteneväisyyttä ja harmoniaa. Jottei kokonaisuudesta tulisi tylsä niin se tarvitsee mukaan muutamia erilaisia ruukkuistutuksia luomaan jännitettä kokonaisuuteen. Ruukkuistutusten teko on innostavaa ja siinä voi vapaasti testata ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä kauniin lopputuloksen saavuttamiseksi.

syksyinen ruukkuistutus
Syksyinen ruukkuistutus syntyy kolmen kasvin yhdistelmästä. Syklaami toimii väripilkkuna ja koristekaali sekä pensastähdyke luovat kauniin taustan.
Syksyinen ruukkuistutus
Sama väri ja lehtiteema toistuu kaikissa ruukuissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Syksyinen ruukkuistutus | syklaamit ja koristekaalit”

  1. Olen kuunnellut podcastejanne paljon mutta nyt löysin vasta videot. Oli tosi hyvä video. Sopivan selkeä tälläiselle aloittelijallekkin.

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: