Koristelhevä

Syksyn ruukkuistutukset | Podcast # 120

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

syksyn ruukkuistutukset

Syksyn ruukkuistutukset huokuvat runsautta, valloittavaa ryöpsähtelevyyttä ja lämpimiä sävyjä. Kesän vaihtuessa syksyyn ilmassa on hieman haikeutta, mikä saa näkyä myös pehmeäsävyisissä ruukkuistutuksissa. Koristeheinät, runsaat lisukekasvit ja pienet eksoottiset puut luovat pohjan istutuksille, jotka valmistavat meitä pikkuhiljaa talven tuloon. Podcastistä voit kuunnella Katin ja Johanna syysistutuskuulumiset.

1. Hyödynnä kesän lisukekasvit

Kesän ruukkuistutuksista jääneet lisukekasvit luovat pohjan myös syysistutuksille. Runsaat hopeaputoukset, hopeakäpälät ja -lehdet sekä lankaköynnökset ja muratit ovat parhaimmillaan juuri syysaikaan. Kesä on saanut niiden kasvustoista täyteläiset ja runsaat, mikä on omiaan luomaan taustaa syksyisille kukille ja kasveille. Lisukekasvien uudelleen hyödyntäminen on oiva tapa myös säästää kasvihankinnoissa.

lisukekasvit
Kesän istutuksista jääneet hopeakäpälät, hopeaputoukset ja muut lisukekasvit täydentävät upeasti syksyn ruukkuistutuksia.
syksyn ruukkuistutukset
Muratin kirjavalehtinen variegata muunnos luo kauniisti valoa syksyn istutuksiin.

2. Luo korkeutta pienillä puilla

Pienet koristepuut luovat syysistutuksiin korkeutta, jännittävyyttä ja kauniita yksityiskohtia. Ruukuissa kasvatettavat japaninvaahterat, oliivit ja laakerit eivät säikähdä viileneviä kelejä. Syksyn kostea ilma ja viileät illat saavat pienet puut viihtymään ja näyttämään kauniilta. Ennen pakkasten tuloa pienet koristepuut on kuitenkin hyvä siirtää talvetustiloihin suojaan.

japaninvaahtera
Pienikokoinen japaninvaahtera pärjää pitkälle syksyyn ruukkuistutuksissa ulkona.
japaninvaahtera
Japaninvaahteran voi talvettaa kellarissa tai viileässä sisätilassa.

3. Lisää pehmeyttä koristeheinillä

Monet koristeheinät ovat upeimmillaan juuri syksyllä. Heinien koristeelliset tähkät ja kukinnot ovat auenneet ja lehtien kasvusto varttunut kesän aikana. Lämminsävyiset kuparisarat ja aurugat tuovat ripauksen tuleentuneen syskyn sävyjä ja pehmeyttä istutuksiin. Monet koristeheinät ovat upeita myös yksittäisissä ruukuissa.

syksyn ruukkuistutukset
Luutahirssi, kuparisarat ja muut kauniit koristeheinät luovat pehmeää tunnelmaa syksyn istutuksiin.
Koristeheinät
Heinät sopivat erinomaisesti myös kukkimattomiin istutuskokonaisuuksiin.

4. Hanki muuta erikoisuus

Hyödyntämällä kesän lisukekasvit, heinät ja pienet koristepuut voi syksyllä panostaa muutamiin erikoisuuksiin. Hyvin varustelluilta taimistoilta saattaa löytää muutaman riippacallunan, hopeanhohtoisen marunan tai vaikkapa viherliljapuun pinkkivalkealehtisen erikoisuuden. Nämä erikoisuudet toimivat hyvin myös yksittäiskasvina ja istutusten upeina katseenvangitsijoina.

Hopeanhohtoinen ja ilmava maruna on erinomainen ruukkukasvi.
Kanervan lamoavat kasvumuodot ovat ihastuttavia ruukkuistutuksissa. Näitä ihanuuksia on vain kovin haasteellinen löytää taimistoilta.

5. Syksyn ruukkuistutukset ilahduttavat pitkään

Perehtymällä taimistojen ja kukkakauppojen syyskukkavalikoimaan voi löytää monia ihanuuksia, jotka kestävät pitkälle talven tuloon saakka. Erityisesti erilaiset havucallunat, callunat, muratit ja pienet syksyn havut ovat kestäviä, eivätkä kavahda edes pienistä pakkasista. Hankkimalla pitkään hyvänä säilyviä kasveja ruukkuistuksista on iloa pitkään. Kokonaisuutta voi piristää muutamalla syksyn lyhyempiaikaisella, kukkivalla syklaamilla tai krysanteemilla.

Lisää Versoilevan syyskukkaistuuksista voit lukea seuraavista artikkeleista:

Syksyinen ruukkuistutus | syklaamit ja koristekaalit

Kestävät ja helppohoitoiset callunat ja kanervat syysistutuksiin

syksyn ruukkuistutukset
Monet syksyn kasvit kuten erilaiset callunat säilyttävät kauneutensa aivan talvipakkasiin asti.
Havut ja muratit saattavat säilyä ruukkuistutuksissa läpi talven.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli