Maria Kesänen

Maria Kesänen

Syreeni valloittaa puutarhassa kukillaan ja tuoksullaan

Kesän paras tuoksu on juuri täyttänyt puutarhan ja lähitienoot. Syreeni on alkukesän suloinen kaunotar, joista ei saa tarpeekseen. Kaunis ja näyttävä kukinta kertoo kesän koittaneen. Syreenit jaksavat ihastuttaa ja yllättää vuodesta toiseen. Niiden tuoksu on samaan aikaan voimakas ja vieno, ja sitä tekisi mieli pullottaa talven varalle.

kaksivärinen-syreeni
Syreenin tuoksu huumaa alkukesän puutarhassa.

Pitkitä kaunista syreenikautta

Ihanaa syreenikautta voi pidentää valitsemalla eri aikaan kukkivia syreenejä. On suureksi kasvavia koristepensaita, rungollisia syreenejä sekä ruukkupuutarhaan sopivia pikkusyreenjä.

Ensimmäisenä kukinnan aloittaa yleensä perinteinen pihasyreeni. Seuraavaksi kukkivat monet upeat ja isokukkaiset jalosyreenit. Tämän jälkeen kukintansa aloittavat puisto- ja unkarinsyreenit sekä nuokkusyreenit. Viimeisimpänä heinäkuussa harsomaisia kukkiaan availee hyvinkin suurikokoiseksi ja puumaiseksi kasvava likusterisyreeni.

valkoinen pihasyreeni
Perinteinen pihasyreeni aloittaa syreenikauden.

Syreenejä on saatavilla yksivärisenä, kaksivärisenä, kerrottuna, pieni- ja isokukkaisena. Yleisimmin näkee violetteja ja sinertävänliiloja syreenejä. Mutta värivalikoimasta löytyy myös purppuranpunaisen eri sävyjä, valkoisia, vaaleanpunaisia sekä hennon keltaisia lajikkeita.

jalosyreeni-sensation
Jalosyreeni ’Sensation’ ihastuttaa kaksivärisellä kukinnallaan.

Syreeni sopii monenlaiseen pihaan

Syreenit ovat helppohoitoisia ja kestäviä pensaita. Parhaiten syreeni viihtyy ja kukkii aurinkoisella kasvupaikalla, runsasmultaisessa maassa. Ne menestyvät myös vaatimattomimmissa oloissa, tosin kukinta ei silloin ole yhtä näyttävä.

pihasyreeni-aita
Tuuhea pihasyreeni sopii näkösuojaa antavaksi aidanteeksi.

Suurikokoiset ja tuuheat syreenit sopivat sekä aitakasviksi että istutettavaksi yksittäin tai ryhmiin. Rungollinen pikkusyreeni ’Palibin’ on luonteva valinta pieneen pihaan. Se on myös kaunis lisä perennapenkissä.

rungollinen-pikkusyreeni
Rungollinen pikkusyreeni ’Palibin’ sopii myös pieneen pihaan.

Syreenin hoito

Syreenien kukinta kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Syreeni kukkii vanhoilla versoilla, eli vanhaa pensasta on paras nuorentaa harventamalla sitä keväisin. Poista tällöin vain vanhimmat ja huonosti kukkivat oksat tyvestä sahaamalla, muutama oksa per vuosi. Syreenin alasleikkausta ei suositella, sillä leikkauksen jälkeen kasvaa paljon uusia versoja ja niiden kukintaa joutuu odottamaan useamman vuoden.

Syreeni vaatii istuttamisen jälkeen runsaasti kastelua. Kata pensaan tyvi esimerkiksi kuorikatteella, joka estää maan kuivumista ja sitoo kosteutta.

jalosyreeni-anabel
Kata syreenipensaan tyvi kuorikatteella istuttamisen yhteydessä. Tämä estää maan kuivumista.

Syreeni maljakossa

Syreenit ihastuttavat paitsi puutarhassa niin myös maljakossa. Puuvartinen syreeni on näyttävä sellaisenaan, mutta se sopii myös monen alkukesän kukkijan kaveriksi.

syreenit-maljakossa
Syreeni on näyttävä kukka myös maljakossa.

Leikkaa syreeninoksien puisiin varsiin viisto imupinta ja poista lehdet. Laita oksat runsaaseen veteen. Pidä kukkamaljakko pois suorasta auringonpaisteesta ja nosta maljakko yöksi viileään. Näin saat pidettyä syreenit kauniimpana pidempään.

jalosyreeni-anabel
Koristele kesän juhlaleivonnaiset suloisilla syreeninkukilla.

Syreenin kauniit kukat ovat syötäviä. Hyödynnä suloisia kukkia kesäjuhlien leivonnaisten koristelussa.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: