Koristelhevä

Syysistutukset | Podcast #51

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

syysistutukset, pellesorvarinpensas

Syksyn viileät ja sateiset kelit ovat kuin luodut syysistutusten tekemiselle. Ilman viileys hillitsee haihtumista ja maan luonnollinen kosteus takaavat taimien juurtumisen ja hyvän kasvuunlähdön. Taimistot tarjoavat laajan valikoiman istutettavaa ja parhaimmillaan syysistutukset saa toteutettua edullisesti, hyödyntäen syksyn taimialennuksia. Uusimmassa podcastissa puhumme syysistutusten eduista, jaamme vinkkejä ja kerromme omista suosikeistamme. Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella tai kätevästi Spotifyn kautta.

Syysistutukset
Syksyllä istutetut kirsikkapuut kukoistavat jo seuraavana keväänä ja omassa puutarhassa voi juhlia hanamia.

Syysistutukset takaavat hyvän kasvuunlähdön

Syksyn istutuksissa on lukuisia etuja. Taimikaupoissa kannattaakin liikkua valppaana, sillä valikoimat ovat edullisia ja taimia on runsaasti saatavilla. Syksy on siis monin tavoin istuttajan ja pihan perustajan unelma-aikaa. Etenkin suurten istutusalueiden, pensasaitojen ja -aidanteiden istutustyö helpottuu kun syyssateiden kostuttama maa kääntyy helposti ja taimien kasteluntarve on vähäistä. Hyvin käännettyyn maahan on helppo istuttaa taimet ja useimmiten pelkkä reipas istutuskastelu on riittävää. Syyssateet hoitavat lopun kastelun puutarhurin puolesta.

Istutusajankohta kannattaa valita niin, että taimet ehtivät asettua aloilleen ja juurtua ennen talven kovien pakkasten tuloa. Pienet yöpakkaset eivät vielä istutustahtia juurikaan haittaa, sillä maa pysyy pitkään marraskuulle saakka juuriston syvyydeltä sulana.

syysistutukset
Aidanteet ja istutusalueet, joihin menee lukuisia taimia ovat helpoin istuttaa syksyllä.
Syysistutukset
Yksi kunnon kastelu riittää, sillä syyssateet hoitavat kastelun.

Pensaiden ja puiden syysasu sävähdyttää

Taimistolla liikkuessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota koristepensaiden ja -puiden syysasuun, niiden kauniisiin marjoihin, siemenkotiin ja ruskan sävyihin. Puutarhan suunnittelun lähtökohtana voi hyvin olla myös puutarhan kauniit syysvärit, upeana hehkuvat yksityiskohdat ja jännittävät siemenkodat. Kaunis pensas on perinteisen valkomarjaisen lumimarjan erikoisempi muoto vaaleanpunamarjainen hollanninlumimarja. Koristeomenapuun pienet punaisena hehkuvat marjat ilahduttavat pitkään syksyyn. Japaninruusukvitteni syttyy upeaan syysloistoonsa keltaisena hehkuvien hedelmien kautta. Siipipähkinät muodostavat koristeellisia siemenvanoja tai marja-aronia hehkuu punaisena muiden kasvien seassa.

hollanninlumimarja
Syksyistä hollanninlumimarjaa koristavat kauniin vaaleanpunaiset marjat.
Marjaomenapuu
Taimistolta hankituissa taimissa voi olla kauniita marjoja.
Ruusukvitteni
Ruusukvittenin syysasua korostavat kauniit keltaiset hedelmät.

Nauti varhaisesta kukinnasta

Ahkera syysistuttaja pakitaan varhain keväällä kukinnalla. Useat pensaat ja puut kukkivat kauniisti huhtikuulta toukokuulle. Keltaisena hohtavat onnenpensaat luovat varhaista kevään tuntua ennen kuin puut ovat hiirenkorvalla. Ruusukvittenin varret ovat täynnä corallinsävyisiä kukkavanoja tai magnoliat avaavat suuret kauniit kukkansa ennen lehtien puhkeamista. Taimivalinnoissa voi omaa puutarhaa suunnitella niin, että se tarjoilee parhaan mahdollisen kattauksen kukintoja ja syysvärejä varhaisesta huhtikuusta aina talven tuloon saakka.

Ruusukvittenin kevätkukinta
Ruusukvittenin kevätkukinnasta pääsee nauttimaan varhain keväällä.
Magnolia
Magnoliat kukkivat ennen lehtien puhkeamista.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli