Maria Kesänen

Maria Kesänen

Tabbouleh-salaatti

Tabbouleh-salaatti on raikas lisäke ruokapöytään esimerkiksi kana- ja liharuokien kaveriksi. Se maistuu mainiosti myös sellaisenaan. Tabbouleh-salaatissa ainekset on pilkottu hyvin pieniksi. Bulgur tuo ruokaisuutta, tomaatit ja yrtit mehevyyttä ja makua, ja raikkaan kirpeä kastike kruunaa kokonaisuuden.

tabbouleh-salaatti-ohje

Bulgur, mitä se oikein on? Bulgur on vehnästä valmistettuja suurimoita. Se sisältää muun muassa B- ja K- vitamineeja, fosforia, rautaa ja proteiinia. Bulgur on ravintoainepitoisuudeltaan parempaa kuin kuskus, pasta tai riisi, ja siksi loistava pohja erilaisille salaateille.

bulgur-salaatti-ohje

Tabbuleh-salaatti on tärkeä osa Lähi-idän keittiötä. Siellä salaatti tarjotaan yleensä ilman kurkkua, mutta länsimaisissa ohjeissa kurkku näyttää olevan aika vakituinen ainesosa. Tähän salaattiin kurkku kuorittiin ja siitä poistettiin siemenet lusikan avulla.

Tuoreet yrtit ovat keskeinen osa Tabboulehia ja niitä saakin olla reilusti. Erityisesti kesäaikaan yrttien kanssa ei kannata säästellä. Jos vain mahdollista, käytä salaattiin sileälehtistä persiljaa eli lehtipersiljaa. Sen maku on kähärälehtistä persiljaa voimakkaampi ja se sopii kivasti muun muassa tuoreen mintun kaveriksi.

tabbouleh-salaatti-resepti

Resepti: Tabbouleh-salaatti

vegaaninen

Raaka-aineet:

2 1/2 dl bulguria
5 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
noin 350 g tomaattia (3-4 kpl)
1/2 kurkku
1/2 punasipuli
2 punttia sileälehtistä persiljaa (noin 2 1/2 dl)
1 puntti tuoretta minttua (noin 1 dl)
Kastike:
1/2 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje:

  • Kiehauta vesi kattilassa. Kaada joukkoon bulgur ja oliiviöljy. Ota kattila liedeltä ja anna turvota kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoita irtonaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla välillä puuhaarukalla sekoittaen. Anna jäähtyä.
  • Kuutio tomaatit hyvin pieneksi. Nosta tomaatit siivilään ja valuta ylimääräinen neste pois sillä aikaa kun valmistelet salaattia.
  • Kuori kurkku ja poista siemenet esimerkiksi teelusikalla. Kuutio kurkku pieneksi.
  • Kuori ja hienonna punasipuli.
  • Silppua lehtipersilja ja minttu hienoksi.
  • Sekoita kastikeainekset keskenään.
  • Lisää kasvikset ja kastike bulgurin joukkoon ja sekoita salaatti tasaiseksi. Tarkista vielä suolan määrä, lisää tarvittaessa ripaus.
Vinkki: Salaatti saa maustua ennen tarjoilua, eli tämän voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.
Vinkki: Gluteenittomaan vaihtoehtoon voit korvata bulgurin quinoalla eli kvinoalla.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: